Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Studiedag Mode en makers

Van haute couture tot huisnaaister

Iedereen draagt mode, bewust of onbewust. Maar hoe ontstaan trends en komt de mode van de catwalk in uw kast terecht? Op deze en ander vragen wordt ingegaan tijdens de Studiedag Mode en Makers door kostuumhistorica Birthe Weijkamp. Deze studiedag geeft u een overzicht van het maken van mode door de eeuwen heen. 

Mode sijpelt van trendsetters steeds verder door naar alle lagen van de bevolking. Op deze manier kwam én komt mode uiteindelijk bij iedereen. 

Bijna alle kleding wordt tegenwoordig gemaakt in fabrieken, volgens een vast systeem van confectiematen. We zijn gewend een winkel binnen te lopen en kleding kant-en-klaar te kunnen kopen. Dit is een recent fenomeen. Voor de opkomst van de ready to wear werd mode gemaakt door meer en minder vakkundige wevers, borduurwerkers, kleermakers en naaisters. In de loop van de eeuwen werden steeds meer machines uitgevonden, die het handwerk vervingen. Dit zorgde ervoor dat mode betaalbaarder werd. Hiermee had de industriële revolutie grote impact op de snelheid waarmee de mode veranderde. 

Pas vanaf het midden van de 19e eeuw ontstond in Parijs, onder invloed van Charles Frederick Worth, de modeontwerper zoals we die nu kennen. De couturier (of het modehuis) die kleding als geheel ontwerpt en elk half jaar een collectie uitbrengt. Deze mode wordt tot op de dag van vandaag op verschillende manieren overgenomen door de mode-industrie. Zo kon een huisvrouw in het midden van de 20e eeuw zelfs een knippatroon kopen van een ontwerp uit Parijs. De confectie-industrie nam deze rol op den duur bijna geheel over. Bij de grote ketens zijn trends bijna onmiddellijk te koop voor het grote publiek. Mode is daarmee toegankelijker dan ooit!

Hoe mode daadwerkelijk werd en wordt gemaakt is vaak te zien aan de binnenkant. In musea is meestal alleen de buitenkant te zien. Tijdens het laatste gedeelte van deze studiedag worden een aantal kledingstukken uit de periode ca. 1850-1970 binnenstebuiten gekeerd. Kostuumhistorica Birthe Weijkamp laat u, aan de hand van originele objecten uit haar eigen collectie, zien hoe u kleren kunt ‘lezen’. Wat vertellen de vorm, de stof, het stiksel en de gebruikssporen over een historisch kledingstuk of misschien wel een item uit uw eigen garderobe?

  • Prijs is exclusief koffie/thee & lunch.
  • Prijs is exclusief entree bij studiedag in een museum, korting op entree met Museumkaart.
  • Groepsgrootte aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM.


Praktische informatie

Shopping cart icon € 69,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!