Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Lunchlezing

Met wekelijks verrassende onderwerpen

In het nieuwe pand waarin de Vrije Academie is gevestigd, Huis Vasari aan de Herengracht in Amsterdam, verzorgen we elke week een boeiende lunchlezing inclusief luxe tosti en consumptie naar keuze. Het aanbod van onderwerpen is gevarieerd en uiteenlopend. Kunstgeschiedenis, mode, fotografie, architectuur, filosofie: alles komt aan bod! De colleges vinden plaats in de prachtige Jacob de Witzaal en zijn los van elkaar te volgen. Wanneer komt u langs?

Data:

9 februari - Liesje Schreuders: Louis Couperus Ook wel beschouwd als één van de grootste Nederlandse schrijvers aller tijden, Louis Couperus. Maar wat maakt hem tot zo’n belangrijk auteur? Eén die nog steeds gelezen wordt, aan wie een vuistdikke biografie, een halfjaarlijks tijdschrift en een genootschap zijn gewijd en van wie vele boeken soms meer dan 1 keer verfilmd zijn? In 2023 wordt het 100ste sterfjaar van Couperus herdacht.

16 februari - Wieke van de Sande: Salon des Refusés Parallel aan de officiële Parijse salon werd eind negentiende eeuw de Salon de Refusés - de salon van de geweigerden - georganiseerd. De werken die niet werden toegelaten tot de erkende salon werden hier tentoongesteld. Zo is bijvoorbeeld het wereldberoemde Le déjeuner sur l'herbe van Édouard Manet hier vertoond. Leer over de belangrijke kunstwerken waar wél ruimte voor was in de Salon des Refusés!

23 februari - Ellen van der Vecht: Vrouwelijke surrealisten Bij surrealisme komen de namen van Dalí, Max Ernst en René Magritte vaak als eerste bij ons op. Surrealisme was echter bij uitstek een beweging van uitzonderlijke, avontuurlijke vrouwen: Leonor Fini, Dora Maar, Meret Oppenheim, Claude Chaun, Leonora Carrington, Remedios Varo, Dorothea Tanning…allemaal maakten ze fascinerend werk waarin ze de surrealistische ideeën onderzochten én veranderden.

2 maart -Oene Dijk: Karel de Bazel In 2023 is het honderd jaar geleden dat architect Karel Petrus Cornelis de Bazel stierf. Hij is onsterfelijk geworden doordat het huidige Stadsarchief Amsterdam, oorspronkelijk het kantoor voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij, bekend staat onder de naam De Bazel. In deze lunchlezing laat Oene Dijk niet alleen de pracht van dit gebouw zijn maar toont tevens aan dat ook de rest van het oeuvre van De Bazel bijzonder is. De synagoge in Enschede, het kantoor van de Nederlandse Handelsmaatschappij in Arnhem, diverse villa’s in het Gooi en enkele arbeiderscomplexen in Amsterdam, vormen daarvan voorbeelden. 

9 maart - Max Put: Netsuke Sinds het succes van ‘De Haas met de amberkleurige ogen’ van de Britse ceramist Edmund de Waal kennen we de Japanse term ‘netsuke’. Een verzameling hiervan speelt namelijk een hoofdrol in dit boek, dat de geschiedenis vertelt van de Joodse bankiersfamilie Ephrussi. Maar wat zijn ‘netsuke’ eigenlijk? Waar dienden ze voor, waar worden ze van gemaakt en wanneer kwamen ze in Japan in de mode? Deze en andere vragen worden beantwoord in de lunchlezing over netsuke door Japan-expert Max Put. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de verhalen achter netsuke, die getuigen van de rijke mythologie, folklore en verbeeldingskracht van de Japanse cultuur. 

16 maart - NTB

23 maart - Titia van Lier: Realisatie Panorama Mesdag Panorama Mesdag, of eigenlijk Panorama van Scheveningen, is het oudste panoramaschilderij dat op zijn oorspronkelijke locatie te bezoeken is. Hendrik Willem Mesdag kreeg de opdracht in 1880 en al een jaar later volgde de opening. Die illusie naar een werkelijk strand te kijken hoe kreeg Mesdag dat in zo’n korte tijd voor elkaar?

30 maart - Jelte van Koperen: Skinny woontorens in NY (Billionaire's Row) Het duurste stukje New York, ook wel “Billionaires’ Row” genoemd, is te vinden in Manhattan langs de zuidkant van Central Park. Hier heeft de afgelopen jaren een nieuwe woonvorm haar intrede gedaan, namelijk de superskinny woontoren. Deze extreem luxe wolkenkrabbers zijn 300 meter tot bijna 500 meter hoog en zijn daarmee de hoogste woontorens van de wereld. Niet alleen de hoogte van deze torens is bijzonder, ook de verhoudingen tussen de hoogte en breedte aangezien de wolkenkrabbers op zeer smalle stukjes grond worden gebouwd. Hoe is de bouw van deze torens tot stand gekomen?

6 april - Titia van Lier: Judith Leyster Judith Leyster werd als een van de eerste vrouwen uitgeroepen tot "meesterschilder", wat haar het recht verleende een eigen werkplaats te openen en leerlingen aan te nemen. Voor zover bekend was zij de enige vrouw in de 17-de eeuw die zich waagde aan genrestukken (scènes uit het dagelijks leven), die in die tijd als bijzonder lastig bekend stonden. Zij was daarin vernieuwend. Ook in haar portretten experimenteerde ze met licht-donker-effecten, waardoor de gezichtsuitdrukkingen expressiever werden. Haar schilderijen kenmerken zich door een losse penseelvoering, die destijds niet gebruikelijk was. Zij raakte in de vergetelheid, waardoor haar werk soms werd toegeschreven aan Frans Hals.

13 april - Max Put: Japanse prentkunst Van alle kunstvormen uit Japan is de prentkunst misschien het populairst. Dit is mede te danken aan het feit dat de kleurrijke, exotische houtsneden van kunstenaars als Hokusai en Hiroshige vanaf ca. 1860 in grote aantallen naar Europa kwamen, waar ze sterke invloed uitoefenden op onder andere het impressionisme en het werk van Vincent van Gogh. Maar wat zijn Japanse prenten eigenlijk? Hoe worden ze gemaakt, door wie en vanaf wanneer? Max Put geeft inzicht in het ontstaan: hoe ze gedrukt worden, welke verschillende soorten er zijn, wie zijn de belangrijkste kunstenaars.

20 april - Kees Boele: Verloren strijd tegen exoten Burgers in Uithoorn bedreigd door oprukkende kreeften, killer weed overwoekert Nederland, Oost-Europese vissen verdrijven laatste Hollandse grondels. Zo maar enkele grepen uit de sensatiepers. Wat klopt er van en wat kunnen we er aan doen? Onze huisbioloog Kees Boele geeft enkele antwoorden.

4 mei - Arianne Deligianis: NTB

11 mei - Liesje Schreuders: Yvonne Keuls, Mevrouw mijn moeder

18 mei - Ellen van der Vecht: The Glasgow Four The Glasgow Four waren 4 studenten van the Glasgow School of Art, met architect en ontwerper Charles Rennie Mackintosh als bekendste voorbeeld. Hij was getrouwd met ontwerpster Margareth MacDonald, terwijl haar zus, ontwerpster Frances MacDonald trouwde met architect/ontwerper Herbert MacNair. Zij creëerden innovatieve en soms controversiële architectuur, design en grafisch werk, dat bepalend werd voor de beroemde ‘Glasgow style’.

25 mei - NTB

1 juni - NTB

8 juni - NTB

15 juni - Wieke van de Sande: Ode aan Antwerpen Vanaf mei 2023 is de duizelingwekkende tentoonstelling Ode aan Antwerpen te bekijken in Museum Catharijneconvent. Aan de hand van tachtig topstukken van Vlaamse en Hollandse meesters toont Ode aan Antwerpen de immense invloed van de gevluchte Antwerpenaren op de kunst en de kunstmarkt in de Republiek, maar ook de blijvende artistieke wisselwerking tussen de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden. Tijdens de lezing legt kunsthistorica Wieke van de Sande uit hoe Vlaamse en Brabantse meesters Nederland groot maakten.

22 juni - Arianne Deligianis: NTB

29 juni - Krzysztof Dobrowolski-Onclin: Paula Rego Paula Rego (1935) is een bijzonder mens. Eigenzinnig van karakter en met een merkwaardige mix als basis wist ze vanuit het strikte Portugal zich in Engeland vrij te vechten tot voorbij de wensen van haar ouders. Paula Rego vond meerdere keren haar eigen weg en is niet bang om de allerliefste, tederste en intiemste dingen te omarmen in haar werk en een geheel eigen plek en vorm te geven in de beeldwereld die ze in de loop van decennia heeft opgebouwd. Deze lezing focust zich op het leven en het figuratieve oeuvre van deze kunstenares. 

6 juli - Kees Boele: Klimaatverandering en Hollandse delta natuur Overal is klimaatverandering te zien. Binnen 75 jaar ligt de zeespiegel zeker 75 centimeter hoger, het Hollands Midden zakt steeds verder weg, de Waddenzee verdrinkt. Hoe reageert onze Hollandse natuur op deze uitdagingen? Luister en kijk mee met onze huisbioloog Kees Boele  

TUSSEN JULI EN OKTOBER - NTB

28 september - Kees Boele: Laatste nieuws over de evolutie van de mens Elke Vrije Academie cursus waar evolutie aan bod komt begint tegenwoordig met de blijde mededeling dat alles oud nieuws is. Zeker als het gaat over afstamming worden bijna dagelijks nieuwe hoofdstukken toegevoegd aan ons verhaal. Onze huisbioloog Kees Boele heeft daarom een bloemlezing van de laatste ontwikkelingen gemaakt, gebaseerd op onderzoek tussen 2021 en 2023.

  • Lezing van 3 kwartier.
  • Prijs is inclusief een overheerlijk lunchpakket van Bar Vasari. U mag dat voor- of achteraf nuttigen in de Bar, maar ook meenemen de zaal in.

Staat u ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie? 

  • U ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail uw bewijs van deelname met informatie over de locatie.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 18,50
Clock icon Duur: 0,8 uur
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze)
donderdag 16 februari 2023
12:15 tot 13:00
Wieke van de Sande
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze)
donderdag 23 februari 2023
12:15 tot 13:00
Ellen van der Vecht
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 02 maart 2023
12:15 tot 13:00
Oene Dijk
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 09 maart 2023
12:15 tot 13:00
Max Put
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 16 maart 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 23 maart 2023
12:15 tot 13:00
Titia van Lier
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 30 maart 2023
12:15 tot 13:00
Jelte van Koperen
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 06 april 2023
12:15 tot 13:00
Titia van Lier
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze)
donderdag 13 april 2023
12:15 tot 13:00
Max Put
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 20 april 2023
12:15 tot 13:00
Kees Boele
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 04 mei 2023
12:15 tot 13:00
Arianne Deligianis
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze)
donderdag 11 mei 2023
12:15 tot 13:00
Liesje Schreuders
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze)
donderdag 18 mei 2023
12:15 tot 13:00
Ellen van der Vecht
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 25 mei 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 01 juni 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 08 juni 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 15 juni 2023
12:15 tot 13:00
Wieke van de Sande
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 22 juni 2023
12:15 tot 13:00
Arianne Deligianis
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 29 juni 2023
12:15 tot 13:00
Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 06 juli 2023
12:15 tot 13:00
Kees Boele
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 13 juli 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 20 juli 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 27 juli 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 03 augustus 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 10 augustus 2023
12:15 tot 13:00
Wieke van de Sande
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 17 augustus 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 24 augustus 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 31 augustus 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 07 september 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 14 september 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 21 september 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 28 september 2023
12:15 tot 13:00
Kees Boele
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 05 oktober 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 12 oktober 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 19 oktober 2023
12:15 tot 13:00
Amsterdam Vrije Academie (Incl. lekkere sandwich & consumptie naar keuze).
donderdag 26 oktober 2023
12:15 tot 13:00

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!