Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Museum Arnhem bij de Vrije Academie: Sokari Douglas Camp. Freud - White Sacrifice

Museum Arnhem presenteert het werk van Sokari Douglas Camp in de Vrije Academie. Haar werk Freud White Sacrifice is van 24 mei t/m 28 juli te zien in Huis Vasari, als onderdeel van de tentoonstelling Museum of Memory

 

Over het kunstwerk Freud White Sacrifice
De man op de stoel is psychiater Sigmund Freud. Naast hem ligt een vrouwelijke patiënt. Ze ziet er kwetsbaar uit, met haar armen om haar blote borsten geslagen. Freud heeft zich afstandelijk van zijn patiënt weggedraaid. Beide figuren draaien rondjes om hun eigen as, waardoor je deze ongemakkelijke situatie nog meer voelt. Freud zit comfortabel rechtop in zijn stoel, met zijn benen ontspannen over elkaar geslagen. In plaats daarvan draait het bovenste deel van het blote lichaam van de vrouw als een kippetje aan het spit.

Volgens de kunstenaar Sokari Douglas Camp is deze vorm van psychoanalyse typisch wit en westers. Met het werk geeft ze kritiek op het idee van de witte, machtige man die de mentale problemen van vrouwen behandelt. In haar Nigeriaanse cultuur, net als in veel andere Afrikaanse culturen, is het normaal om mentale steun te zoeken bij een spirituele genezer. Deze zal je erkennen door jou en alle problemen die je misschien met je meedraagt onder ogen te zien. 

Angèle Etoundi Essamba, Noblesse de coeur (1), 2019

Over de tentoonstelling Museum of Memory
In Museum Arnhem is t/m 18 augustus Museum of Memory te zien. In deze tentoonstelling kun je nieuwe aanwinsten van de afgelopen 5 jaar bewonderen, die nog niet eerder zijn tentoongesteld. De titel verwijst naar het onlangs verworven kunstwerk Museum of Memory VII van Stansfield/Hooykaas. Verken belangrijke thema's van Museum Arnhem, zoals natuur, feminisme, kolonialisme en hedendaagse ongelijkheden die hieruit voortvloeien in de samenleving. De presentatie is klein maar fijn, met werk van onder meer Wendelien van Oldenborgh, Linda Stein en Angèle Etoundi Essamba.

Praktische informatie: 

  • Expositiedata: 24 mei t/m 28 juli 2024
  • Locatie: Vrije Academie | Huis Vasari
  • Adres: Herengracht 368 te Amsterdam
  • Entree: gratis
  • Openingstijden: ma t/m zo van 10:00 - 17:00 uur
  • Meer info over Museum Arnhem: klik hier
  • Meer info over Sokari Douglas Camp: klik hier

 

Randprogrammering Lezing Sokari Douglas Camp: White Sacrifice

Op zaterdag 13 juli (13:00-14:00 uur) geeft Stefano Giani een lezing over het opvallende werk van Sokari Douglas Camp. Wat wil zij ons vertellen met dit raadselachtige werk? Ervaar het tijdens de lezing in Huis Vasari en bezoek daarna de expositie. 

Meer info & inschrijven

Over Museum Arnhem
Kunst kijken in één van de mooist gelegen museumgebouwen van Nederland. Dát kan in Museum Arnhem. Het museum, met gratis beeldentuin, ligt op een hoge stuwwal met een schitterend uitzicht over de Rijn en brengt met een gevarieerd en gedurfd programma moderne en hedendaagse kunst, mode en sieraden naar je toe. Museum Arnhem zoekt daarbij steeds naar de verbinding: met jou, met de stad en met het nu. Kunst die gaat over de samenleving en de positie van mensen, is wat de collecties verbindt. Op deze unieke locatie waar natuur- en cultuurbeleving samenkomen, wilt het museum inzicht én uitzicht bieden.

Tuin Museum Arnhem ©Jannes Linders. Kunst: Borsentros, Maria Roosen, 2008-2010. 

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!