Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Adellijke palazzi in Rome en de Castelli Romani

Imposante gebouwen en rijke kunstcollecties

Het heuvelachtige landschap rond Rome is door de eeuwen heen een aanlokkelijk gebied geweest voor welgestelde Romeinse families die er hun buitenverblijven bouwden. Deze zevendaagse reis begint met enkele overnachtingen in Rome, waar we stadspaleizen en rijke kunstcollecties bewonderen van families als Doria Pamphilj en Colonna. Tevens brengen we een bezoek aan Mussolini’s Villa Torlonia. Onze stadwandeling leidt langs Piazza Navona, het Pantheon en de Via del Corso. Vervolgens verlaten we Rome en nemen we onze intrek in een comfortabel hotel in de heuvels van de Castelli Romani, een verzameling stadjes ten zuidoosten van Rome met namen als Frascati, Castel Gandolfo en Ariccia. We maken excursies naar de palazzi en tuinen van onder anderen de Aldobrandini en de Chigi en naar het luxueuze zomerverblijf van de pausen, met een adembenemend uitzicht op het kratermeer van Albano. Noordelijk van Rome genieten we van de Villa d’Este met haar duizend fonteinen en van de Romeinse Villa Adriana in Tivoli. In Caprarola bezoeken we het imposante buitenverblijf van de familie Farnese.

PROGRAMMA

dag 1, di 31-10 Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome. Vanaf het vliegveld rijden we naar Caprarola, waar we een gezamenlijke lunch genieten. We lopen een korte afstand naar de Villa Farnese, het vijfhoekige paleis gebouwd tussen 1559 en 1574. De zalen zijn uitbundig gedecoreerd met vroege barokfresco’s van onder anderen Zuccari. Beroemd is er de Scalaregia, een monumentale wenteltrap ontworpen door de architect Giacomo da Vignola in de typische maniëristische stijl. We bekijken de tevens door Vignola ontworpen tuinen met fonteinen naast het paleis. Hierna rijden we naar het centrum van Rome, waar we drie nachten verblijven. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

dag 2, wo 01-11 We beginnen de ochtend met het Palazzo Barberini, dat in de twintigste eeuw het Italiaanse Nationale Museum van Oude Kunst werd. Belangrijke architecten als Bernini en Borromini werkten in de zeventiende eeuw aan het paleis. Pietro da Cortona’s plafondschildering ‘Allegorie van de macht van de Barberini’ in de Salone is een adembenemend staaltje illusionisme van de barok. We wandelen via Borromini’s San Carlo alle Quattro Fontane en het Quirinaal richting de Trevifontein en de Via del Corso. ’s Middags bezoeken we het Palazzo Doria Pamphilj met Velázquez’ meesterwerk uit 1650: het portret van paus Innocentius X. Het palazzo is nog steeds in handen van de familie.

dag 3, do 02-11 We wandelen richting Trastevere naar de Villa Farnesina, het juweel uit de renaissance dat oorspronkelijk rond 1510 door de schatrijke bankier Antonino Chigi werd gebouwd. Schilder Rafael was er een graag geziene gast en liet er het beroemde fresco Galatea achter. Samen met Giulio Romano schilderde hij op het gewelf van de loggia het Huwelijk van Amor en Psyche. Op de eerste verdieping zien we Het huwelijk van Alexander en Roxanne van schilder Sodoma. We steken de Tiber over voor bezichtiging van de bijzondere Babylonische, Egyptische en Griekse sculpturenverzameling van de renaissance in Palazzeto Farnesina ai Baullari bij Piazza Navona. Een stadswandeling brengt ons langs het Campo dei Fiori, het Pantheon en Caravaggio’s Contarellikapel in de San Luigi dei Francesi.

dag 4, vr 03-11 Vóór ons vertrek naar de Castelli Romani bezichtigen we het Palazzo Colonna en zijn kunstcollectie in de overdadige galerijen met onder meer het bijzondere portret door Pisanello van de Colonna-paus Martinus V. Beroemd is de Mangiafagioli, het portret van een boneneter, door Annibale Carracci. In de traptreden zit nog de kanonskogel die in 1849 door de Franse troepen vanaf de Gianicolo door Franse troepen werd afgevuurd. We rijden naar Villa Torlonia, waar Mussolini van 1925 tot zijn arrestatie in 1943 woonde met zijn vrouw Rachele en hun vijf kinderen. Na de gezamenlijke lunch rijden we naar het hotel in de Castelli Romani, waar we de volgende drie nachten verblijven.

dag 5, za 04-11 Excursie naar Tivoli. De Villa d’Este werd einde zestiende eeuw aangelegd door Ippolito d’Este, die – uit teleurstelling dat hij nooit paus werd – kosten noch moeite spaarde de tuin met honderden fantastische waterpartijen, fonteinen, sculpturen en monumentale trappen uit te rusten. ‘s Middags bezoeken we de nabijgelegen Villa Adriana, een paleizencomplex gebouwd door de Romeinse keizer Hadrianus als plek waar hij zich kon terugtrekken. De resten van tempels, thermen, paleizen en waterpartijen met uitzicht op de omringende bergen roepen een gevoel van melancholie op.

dag 6, zo 05-11 In Ariccia staat het Palazzo Chigi op het programma, waar we behalve de kunstcollectie ook de zaal zien waar de beroemde balscène uit Visconti’s film ‘Il Gattopardo’ werd opgenomen. Vervolgens naar Nemi, hoog gelegen boven het gelijknamige kratermeer. We proeven de aardbeien die op de vulkaanhellingen groeien. In het nabijgelegen Castel Gandolfo is het vrij lunchen, eventueel met uitzicht over het indrukwekkende landschap van bergen en het Lago Albano. Sinds 2016 is het pauselijk zomerverblijf voor het publiek geopend (voor het eerst sinds de zestiende eeuw) en het uitzicht op Rome in de verte is betoverend! We besluiten de middag met de tuinen die Bernini ontwierp bij het palazzo.

dag 7, ma 06-11 Indien toegankelijk gaan we deze laatste dag naar de Villa Aldobrandini in Frascati. Het paleis, ontworpen door Giacomo della Porta in 1600, wordt nog steeds bewoond door prins Aldobrandini en kan niet worden bezocht. De fraaie tuinen bij de villa zijn wel toegankelijk; wij krijgen een rondleiding. Vanuit de tuinen wandelen we Frascati in, de bekendste plaats van de Castelli Romani. De lunch is op eigen gelegenheid. Wellicht probeert u de witte Frascatiwijn, waar dit gebied beroemd om is. Vervolgens rit naar de luchthaven van Rome voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

REISGEGEVENS

  • Reisdata: 31 oktober t/m 6 november 2023: gegarandeerd vertrek.
  • Reissom vanaf 1 augustus: €2450,- p.p.
  • Toeslag eenpersoonskamer: €420,- p.p.

NB1 Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

NB2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

NB3 Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder 'Vervoer' op de website van Labrys Reizen.

  • Inclusief: lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunch, 4 diners, aardbeien in Nemi, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie
  • Exclusief: overige maaltijden, drankjes bij de maaltijden, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.
  • De reis gaat door bij minimum 12 deelnemers; het maximum is 25 deelnemers.

Meer informatie?

Meer informatie over deze reis en reisvoorwaarden vindt u op de website van Labrys Reizen of bel voor meer informatie met Labrys Reizen op het nummer: 024-3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 2450,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!