Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Zesdaagse reis Picasso in Madrid

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso overleed. Onder de noemer ‘Picasso Célébration – 1973.2023’ worden zijn artistieke nalatenschap en bijdragen aan de kunstwereld groots gevierd met tentoonstellingen in Spanje, Frankrijk en wereldwijd. Tijdens deze zesdaagse reis naar Madrid zullen we Picasso op meerdere plekken tegenkomen: in het Casa de Velázquez, het Centro de Arte de Reina Sofía en het Museum Thyssen-Bornemisza. Ook reizen we naar Toledo om ons in het voetspoor van El Greco te begeven. Picasso liet zich graag inspireren door het werk van deze oude meester. Daarnaast maken we tijd voor andere hoogtepunten als het Prado en het Escorial. Dit alles onder de zeer deskundige en bezielende leiding van kunsthistoricus Robert-Jan Muller.


PROGRAMMA

dag 1, di 14-11 In de ochtend vertrek per directe lijnvlucht van Amsterdam naar Madrid met aansluitend een transfer naar het hotel. Na de lunch een verkennende stadwandeling door het oude centrum. Aangename straatjes brengen ons van het ene plein naar het andere: Puerta del Sol, Plaza Mayor en Plaza de la Villa.

dag 2, wo 15-11 We beginnen met een bezoek aan het Museum Sorolla, een voor velen onbekende parel. Schilder Joaquín Sorolla’s traditioneel Madrileense huis hangt van boven tot onder vol met zijn werk: uitbundige voorstellingen van het Spaanse leven. Middagbezoek aan het Museum Thyssen-Bornemisza, waar de tentoonstelling ‘Picasso. Lo sagrado y lo profano’ te zien is. Door de schilderijen van Picasso naast die van oude meesters te plaatsen wordt getoond hoe Picasso omging met de grote thema’s in de Europese oude kunst. De vaste museumcollectie is imposant met een rijke verzameling schilderijen: van Frans Hals tot de Amerikaanse negentiende eeuw en van de renaissance tot Mondriaan.

dag 3, do 16-11 Dagexcursie per touringcar naar Spanje’s voormalige hoofdstad Toledo. We zien er de rijke sporen van de joodse, christelijke en islamitische cultuur. Vooral volgen we het spoor van El Greco, door wie Picasso zich graag liet inspireren: we zien zijn voormalige woonhuis met het fascinerende schilderij Gezicht op Toledo en zijn beroemde wandschildering Begrafenis van hertog Orgaz (1586) in de Iglesia de Santo Tomé. De kathedraal biedt eveneens een mooie collectie schilderijen van El Greco. Achter het altaar zien we het controversiële barokke retabel El Transparente. Met een bezoek aan de Colección Roberto Polo maken we een kleine uitstap naar de moderne en hedendaagse kunst.

dag 4, vr 17-11 Per touringcar naar El Escorial, het befaamde kloosterpaleis van Filips II. De rondleiding wordt hier gegeven door een verplichte museumgids. We besteden aandacht aan de architectuur van Juan Herrera en aan de meesterwerken van El Greco en Titiaan. Bijzonder is de monnikencel van Filips II, die hem uitzicht gaf op het interieur van de basiliek. Terug in Madrid gaan we naar het Casa de Velázquez, waar de tentoonstelling ‘Picasso vs. Velázquez’ te zien is. Wanneer Picasso een foto ontdekt van het werk Meninas van Velázquez, sluit hij zich in 1957 vier maanden op om in afzondering maar liefst 58 schilderijen te vervaardigen, geïnspireerd op Velázquez’ werk. Door middel van Picasso’s grafische werken en met foto’s, brieven en audiovisuele fragmenten wordt ingegaan op de relatie tussen de beide kunstenaars.

dag 5, za 18-11 Tijd voor een van de hoogtepunten van Madrid: het Prado Museum, met meesterwerken van El Greco, Titiaan, Zurbarán, Jeroen Bosch' Tuin der lusten en Goya's Derde mei 1808. De middag is ter vrije besteding, dus wie wil kan ook langer in het Prado blijven.

dag 6, vr 19-11 Op deze laatste dag staat het Centro de Arte Reina Sofía op het programma. Dit prachtig gerestaureerde voormalige hospitaal is nu een museum en herbergt een magistrale collectie twintigste-eeuwse kunst. We zien er natuurlijk Picasso’s wereldberoemde Guernica en tevens schilderijen van twintigste-eeuwse Spaanse kunstenaars als Juan Miró, Dalí en Julio González. Ook is er de tentoonstelling ‘Picasso 1906: La gran transformación’ te zien, waar wordt ingegaan op de bijdrage van Picasso aan de geboorte van de moderne kunst. In de middag directe lijnvlucht naar Amsterdam.


REISGEGEVENS

  • Reisdata: 14 t/m 19 november 2023: gegarandeerd vertrek.
  • Op verzoek te boeken als treinreis. Zie website Labrys onder ‘Vervoer’.
  • Reissom vanaf 2 september 2023: € 1850
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 415

NB 1 Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

  • Inclusief: lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, ov-kaart, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie.
  • Exclusief:lunches en diners, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.

Meer informatie?

Meer informatie over deze reis en reisvoorwaarden vindt u op de website van Labrys Reizen of bel voor meer informatie met Labrys Reizen op het nummer: 024-3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1850,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!