Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Themalezing Venus door de eeuwen heen

Van vruchtbaarheidssymbool tot kunstschat.

Een van de pronkstukken van de jubileumtentoonstelling De Schatkamer! in de Hermitage Amsterdam is de Venus van Kostjonki: deze dame is maar liefst 25.000 jaar oud en is daarmee het oudste object in de enorme collectie van Staatsmuseum de Hermitage in Sint Petersburg. Het beeldje uit de late oude steentijd, is nauwelijks 9 cm groot en is een symbool van vrouwelijkheid en vruchtbaarheid. Het is tevens de aanleiding voor deze verdiepende lezing door kunsthistorica Mariska Doesburg: Venus door de eeuwen heen. Van de steentijd en de oude Grieken tot Botticelli. Van vruchtbaarheidssymbool tot kunstschat. Na afloop van de lezing heeft u een duidelijk beeld van de Venus in de kunst.

Kunsthistorica Mariska Doesburg start bij de Venus van Kostjonki, ook wel het ‘jongere zusje’ van de Venus van Willendorf genoemd, en maakt vervolgens de stap naar de Klassieke Oudheid. De oude Grieken maakten prachtige marmeren beelden van Aphrodite, hun godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Zij en haar Romeinse opvolger Venus zijn te herkennen aan vele attributen: een paartje duiven of zwanen, de schelp, dolfijnen, een brandende toorts, een brandend hart of een rode roos. Haar gestalte inspireerde kunstenaars van de vroege renaissance als Sandro Botticelli bij het schilderen van zijn iconische Geboorte van Venus.

Venus staat in de kunst ook vaak symbool voor vrouwelijk naakt. Soms zijn deze Venussen geschilderd met de gelaatstrekken van de vrouw of maîtresse van de opdrachtgever. 


Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
-

Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Studiedag Cyprus in de bronstijd

  Prijs is inclusief een digitale hand-outPrijs is exclusief koffie/thee & lunchPrijs is exclusief entree bij studiedag in een museum

  • € 69,00
  Bekijk meer
 • Lezing Rembrandt & De Gouden Eeuw

  Rembrandt & De Gouden Eeuw | 20 juni t/m 3 oktober | Museum De Lakenhal, Leiden Excl. entree tot het musea. Gratis entree met Museumkaart.

  • € 18,00
  Laatste Kans
 • Rondleiding Symboliek in het Rijksmuseum

  Deze rondleiding Symboliek helpt u tal van motieven te herkennen, waardoor u de belangrijkste kunstwerken van de nationale schatkamer in hun artistieke en politieke context kunt plaatsen. Door deel te nemen aan deze betekenisvolle rondleiding worden uw bezoeken aan het nieuwe Rijksmuseum een nog groter feest van herkenning. Aan bod komt van alles, van de religieuze symboliek in de Heilige Maagschap van Geertgen tot Sint Jans tot Cornelis van Haarlems politieke Kindermoord te Bethlehem. Natuurlijk wordt ook dé specialiteit van het museum onder de iconografische loep genomen: de Gouden Eeuw, met aandacht voor schilderijen, prenten en beeldhouwkunst. Prijs is exclusief entree museum, korting op entree met Museumkaart Deze rondleiding sluit eventueel ook goed aan bij deelname aan de Collegereeks Introductie Symboliek.

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • 12 x Erwin Olaf

  Prijs is exclusief entree tot het museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 22,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.