Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - College Wat is neuropsychologie?

Een introductie in twee uur

Sinds de publicatie van Wij zijn ons brein van neurobioloog Dick Swaab is er zowel in de reguliere media als op academisch niveau weer discussie over hoe bepalend en dominant de hersenen zijn inzake verklaringen binnen de psychologie. Enkele decennia voor de publicatie van het boek van Swaab onderzocht Alexander Loeria (1902-1977) Russische soldaten die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog hersenschade hadden opgelopen. Op die manier kon hij onderzoeken welke hersengebieden correspondeerden met bepaalde cognitieve, emotieve of andere menselijke vaardigheden en capaciteiten. Een nieuw vakgebied was geboren: de neuropsychologie.

Sinds de tijd van Loeria is er mede door de ontwikkeling in technologische onderzoeksmethoden en beeldvormende technieken veel informatie verzameld. Het domein van de neuropsychologie kenmerkt zich door een academische invalshoek die fundamentele vragen verder onderzoekt, maar ook door een focus op de klinische praktijk waarbij mensen met een, al dan niet aantoonbare, hersenbeschadiging kunnen worden geholpen in hun functioneren.

In deze lezing wordt u wegwijs gemaakt in de historische ontwikkeling van deze relatief nieuwe sub-discipline van de psychologie. U zult kennismaken met een aantal vaktermen zoals executieve functies, afasie, amnesia en neglect. Tevens wordt stilgestaan bij de hedendaagse trends in de neuropsychologie, waarbij men -ook wanneer er geen sprake is van hersenbeschadigingen, zoals bijvoorbeeld op het gebied van aandachtsstoornissen zoals ADHD- de relatie tussen bijvoorbeeld het metabolisme in de hersenen of informatie-verwerkingsprocessen verder onderzoekt op neuronaal niveau.

Heeft u altijd al meer willen weten over uw hersenen (of die van anderen) als mogelijke verklaring voor uw gedrag, gedachtegang of emotieve beleving? Dan is dit college bij uitstek iets voor u. 

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.


Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Clock icon Duur: 2 uur
Frederique Petit
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
donderdag 17 juni 2021
20:00 tot 22:00
Frederique Petit
Online
Zoom
maandag 05 juli 2021
14:00 tot 16:00
Frederique Petit

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!