Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - College Trompe-l'oeil

Werkelijkheid of bedrog?

Al sinds de oudheid probeert men in de schilderkunst de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen. De trompe-l’oeil (‘bedrieg het oog’) gaat nog een stapje verder: het lijkt echt de werkelijkheid te zijn. Om de werkelijkheid zó goed te imiteren, dat de beschouwer ermee op het verkeerde been kan worden gezet, is nog altijd een uitdaging voor kunstenaars. Het creëren van de illusie vergt een uitermate goede beheersing van de technieken, zoals toepassing van perspectief en schaduwwerking, detaillering en materiaalweergave.

Tijdens deze online lezing vertelt kunsthistorica Patricia Huisman over de trompe-l’oeil schilderkunst door de eeuwen heen. Vanaf de renaissance waar complete wanden werden beschilderd met illusies. Of denkt u eens aan de indrukwekkende plafonds van barokke kerken, die zich lijken te openen naar de hemel. Hoewel de zeventiende-eeuwse Hollandse variant meer gericht is op de dagelijkse werkelijkheid, is Het puttertje van Carel Fabritius eigenlijk ook een bedriegertje. En heeft u wel eens gehoord van ‘een Witje’? Jacob de Wit was zó goed in het schilderen van trompe-l’oeils dat het genre in de achttiende eeuw in Nederland naar hem vernoemd werd. Ook in de moderne kunst wordt het oog nog volop bedrogen, denk aan surrealisme, Op art en Street art.

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,00
Clock icon Duur: 2 uur
Patricia Huisman
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
donderdag 01 juli 2021
20:00 tot 22:00
Patricia Huisman
Online
Zoom
vrijdag 02 juli 2021
10:00 tot 12:00
Patricia Huisman
Online
Zoom
zondag 04 juli 2021
11:00 tot 13:00
Patricia Huisman

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!