Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Literatuurcollege Herman Melville: Moby-Dick

Alleen online

Elke maand een ander onderwerp!

Alleen online

Maandelijks een fijn en boeiend online college bijwonen over literatuur? Dat kan iedere maand bij de Vrije Academie. Liesje Schreuders is literatuurwetenschapper en docent literatuurgeschiedenis, gespecialiseerd in het modernisme en in Italiaanse poëzie. Je kent haar natuurlijk al van allerlei lezingen en collegereeksen die ze eerder heeft verzorgd. Per college komt er een titel aan bod, er wordt afgewisseld tussen klassiekers en moderne literatuur. Je hoort onder andere ver de auteur, het verhaal, de tijd waarin het boek is geschreven en hoe het boek gewaardeerd wordt.

Herman Melville: Moby-Dick (1851)

In eerste instantie droeg de roman slechts als titel: The Whale (De Walvis). Op het laatste moment besloot de auteur ervan, Herman Melville, deze echter uit te breiden tot Moby-Dick or The Whale (1851). En terecht: de grote witte potvis Moby(-)Dick is de werkelijke held van deze epische, avontuurlijke geschiedenis vol filosofische uitweidingen en poëtisch, machtig taalgebruik. De roman werd in 2008 opnieuw integraal vertaald door Barber van de Pol. Het verhaal vertelt de reis van de Pequod, een walvisvaarder bemand door een woeste mengeling uiteenlopende mannen zoals Starbuck, Flask, Pip, Fedallah en de verteller van het verhaal, Ishmael. Centrale figuur is kapitein Ahab (of in de Nederlandse vertaling Achab – niet voor niets een Bijbelse naam!), een man geobsedeerd door de jacht op de mythische witte potvis die hem ooit zijn been afbeet.

Omdat er precies 30 bemanningsleden zijn en er ten tijde van schrijven ook 30 Amerikaanse staten waren, wordt wel beweerd dat Melville met het schip een metafoor voor de Amerikaanse samenleving bedacht had, en met name voor de etnische en sociale diversiteit daarvan.

Liesje Schreuders

Wat je kan verwachten: 'Liesje kan zo boeiend vertellen. Niet gewoon het boek navertellen (gelukkig!). Maar extra's: thema’s en motieven (van het boek) en context in perfecte citaten en verhalen'. Schrijf ook alvast de data van de rest van het jaar in je agenda. 


Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?

  • Je ontvangt 1 uur voor aanvang een link waarmee je de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen.
  • De eerstvolgende werkdag ontvang je een link waarmee je de registratie van de lezing nog 7 dagen kunt terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op je eigen computer, laptop of tablet. Je hebt hiervoor een goede internetverbinding en geluid nodig.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 35,00
Nodig iemand uit
Deel:
Liesje Schreuders

Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!