Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Literatuurcollege door Liesje Schreuders

Elke maand een ander onderwerp!

Op zondagmiddag een fijn en boeiend college bijwonen over literatuur? Dat kan nu iedere maand bij de Vrije Academie. Liesje Schreuders is literatuurwetenschapper en docent literatuurgeschiedenis, gespecialiseerd in het modernisme en in Italiaanse poëzie. U kent haar natuurlijk al van allerlei lezingen en collegereeksen die ze eerder heeft verzorgd. Per college komt er een titel aan bod, er wordt afgewisseld tussen klassiekers en moderne literatuur. Schrijft u ook alvast de datums in het nieuwe jaar in uw agenda. U hoort onder andere over de auteur, het verhaal, de tijd waarin het boek is geschreven en hoe het boek gewaardeerd wordt.

Wat u kunt verwachten: 'Liesje kan zo boeiend vertellen. Niet gewoon het boek navertellen (gelukkig!). Maar extra's: thema’s en motieven (van het boek) en context in perfecte citaten en verhalen'.

 • Alle colleges zijn los te volgen.

 • 13 oktober - 1984, George Orwell
Big Brother is watching you! Deze dreigende woorden kent iedereen wel. In 1984 (1949) van George Orwell leven de mensen in voortdurende angst en onderdrukking. Gedachten, gesprekken, handelingen, het dagelijks leven en zelfs de geschiedenis: alles wordt gemanipuleerd door de totalitaire dictatuur van Grote Broer. Is er een manier om aan deze manipulatie te ontkomen? Met andere woorden: kan werkelijke vrijheid – gedachtevrijheid, vrijheid van meningsuiting – bestaan in een door de staat gecontroleerde samenleving? Op deze vragen probeert 1984 een antwoord te geven. Het boek geldt als dé dystopische (pessimistische) toekomstroman van onze tijd.
 • 10 november - Wuthering Heights, Emily Brontë
In 1847 publiceerde Emily Brontë, onder het pseudoniem Ellis Bell, haar enige roman Woeste hoogten (Wuthering Heights). Het boek maakte grote indruk en behoort inmiddels tot de klassiekers van de Engelse literatuur. Het romantische verhaal over de liefde tussen Heathcliff en Catherine vormde de inspiratie voor vele films en zelfs popsongs. De woeste heide- en moeraslandschappen weerspiegelen het innerlijk van de personages en zijn nog altijd in staat de moderne lezer te vervoeren. In het college gaan we in op de romantische symboliek en realistische achtergrond. Daarnaast op het tragische leven van de gezusters Brontë en met name Emily, die de publicatie van haar roman maar een jaar zou overleven.
 • 15 december - De boeken der kleine zielen, Louis Couperus
Aan het begin van de twintigste eeuw voltooide Louis Couperus zijn magnum opus De boeken der kleine zielen, een romancyclus in vier delen. In levendige stijl, met veel dialogen en gebruik makend van groot psychologisch inzicht beschrijft Couperus de ondergang van de Haagse familie Van Lowe, waarbij hij de aandacht van de lezer nu eens op het ene personage, dan weer op het andere vestigt. Niettemin begint de cyclus met hoofdpersoon Constance die een ontwikkeling doormaakt, min of meer tegengesteld aan die van de rest van de familie. Gaandeweg komt Constance tot inzicht in haar eigen ziel en weet zo te ontstijgen aan de kleinheid van allen. Haar zoon Addy heeft een andere weg te gaan…
 • 19 januari - Jane Eyre, Charlotte Brontë
Een evergreen tussen de Victoriaanse klassiekers, dit wonderbaarlijke boek van Charlotte Brontë uit 1847, geschreven onder het pseudoniem Currer Bell. We gaan in op het ontstaan van de roman, de bijzondere vertelstructuur, de biografie van de schrijfster en natuurlijk op het verhaal zelf, vol dramatische en romantische gebeurtenissen die de lezer voortdurend in hun greep houden, als een eigentijds sprookje. Bovendien bespreken we hoe Jane Eyre in de twintigste eeuw de inspiratiebron werd voor een nieuwe, postkoloniale en feministische kijk op literatuur.
 • 16 februari - Dokter Zjivago, Boris Pasternak
Literatuur van de Oktoberrevolutie, dat is in de eerste plaats Dokter Zjivago van Boris Pasternak. Het is een zinderend, episch verhaal over gefnuikte liefde, oorlog en loyaliteit – aan je idealen, je geliefden, je familie of jezelf. Verboden in de Sovjet-Unie verscheen het voor het eerst in 1957 in Italië in vertaling. De eerste Russische editie verscheen pas een jaar later – in Nederland, mede dankzij de BVD en de CIA. Het leverde Pasternak een Nobelprijs voor de Literatuur op, die hij echter gedwongen werd te weigeren. Het boek is meerdere malen verfilmd, met als hoogtepunt de vertolking door Omar Sharif van de titelfiguur in 1965. In 2016 verscheen een splinternieuwe Nederlandse vertaling door Aai Prins.
 • 15 maart - Karakter, Ferdinand Borderwijk
‘Roman van zoon en vader’ was de ondertitel die de Nederlandse auteur Bordewijk meegaf aan zijn meesterwerk Karakter. Inderdaad speelt de relatie tussen deurwaarder Arend Barend Dreverhaven en hoofdpersoon Jacob Katadreuffe een belangrijke rol in het boek. Katadreuffe is een ‘onecht’ kind, opgroeiend in een armenbuurt in vooroorlogs Rotterdam en vastbesloten op te klimmen in de wereld. Maar, zou je kunnen verdedigen, net zo belangrijk is misschien wel de relatie tussen zoon en moeder, de zwijgzame, even karaktervolle Joba Katadreuffe. Over de psychologie van karakters en de betekenis van ambitie, familie, klasse en roots gaat deze lezing.
 • 26 april - Great Expectations, Charles Dickens
Deze Engelse variant van een Bildungsroman, het verhaal van de weesjongen Pip van zijn kindertijd tot volwassenheid, speelt zich af aan het begin van de negentiende eeuw. De psychologische en sociale ontwikkeling van het hoofdpersonage, dat het verhaal ook vertelt, staan centraal. Grote thema's als fortuin en verlies, liefde en verleiding, armoede en rijkdom, misdaad en straf, schuld en boete komen allemaal aan de orde. De atmosfeer is donker, droef en gewelddadig – en toch valt er heel wat te lachen in deze 'perfect gecomponeerde' (Shaw) roman.
 • 17 mei - De Napolitaanse romans, Elena Ferrante
Wie gaat er schuil achter het pseudoniem Elena Ferrante? De literaire wereld is er nog steeds niet uit. De mysterieuze schrijfster publiceerde in de afgelopen decennia veelgeprezen en verfilmde fictie, waaronder de Napolitaanse romans In deze reeks van vier leren we de twee hoofdpersonen, de vertelster en haar 'geniale vriendin' tot in de meest intieme details kennen, van hun jonge meisjesjaren tot aan de ouderdom. Een derde hoofdpersonage is de volksbuurt in Napels waar de twee meisjes opgroeien, met al haar kleurrijke, criminele, wanhopige en onnavolgbare bewoners. Op de achtergrond de roerige naoorlogse geschiedenis van Italië, die in dit college natuurlijk niet mag ontbreken.
 • 21 juni - Anna Karenina, Leo Tolstoj
‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’ Op deze aforistische manier begint Tolstoj zijn magistrale roman over overspel, familiebanden, liefde en dood in de Russische aristocratie rond 1870. We gaan in op de ontstaansgeschiedenis, de bijzondere structuur en verborgen symboliek en op het zgn. ‘naleven’ van de roman in talloze films.
 • 19 juli - Heeren van de thee, Hella S. Haasse
Misschien wel hét meesterwerk van La grande dame van de Nederlandse literatuur. Een ingenieus gecomponeerde, prachtig vertelde roman over een deel van ons koloniale verleden, met als belangrijkste thematiek misschien wel juist de onmogelijkheid van het navertellen ervan, het reconstrueren en dus het begrijpen. De negentiende-eeuwse ondernemingszin, de veroveringslust, de zakelijkheid, maar ook het inherente geweld, de institutionele ongelijkheid, de botsingen tussen beschavingen en ten slotte de kloof (letterlijk: het overwoekerde ravijn) tussen eigen en vreemd, tussen begrip en onbegrip: alles zit erin.
 • 13 september - Alice in Wonderland, Lewis Caroll
Onder het pseudoniem Lewis Carroll publiceerde de wiskundige Charles Dodgson in 1865 Alice's Adventures in Wonderland. Het boek wordt over het algemeen beschouwd als een kinderboek, wat helemaal niet onterecht is, maar elke volwassen lezer zal beamen dat het ook voor volwassenen is. Een onzin-discussie dus (en onzin is meteen het belangrijkste thema van het boek). Het boek is vele malen vertaald in het Nederlands onder de titel Alice in Wonderland. Ook weer niet geheel ten onrechte, want het merkwaardige droomland waar de kleine Alice in terecht komt, is een wonderlijk en wonderbaarlijk land, waarvan de meeste inwoners gek zijn. Maar 'to wonder' betekent in het Engels natuurlijk ook 'zich verwonderen' – een van de vele voorbeelden van taalspel en -virtuositeit in het boek – en dat is wat Alice doet: ze dwaalt rond in Verwonderland. Verwondert u zich mee, tijdens dit college vol biografische en literaire achtergronden, leuke weetjes, stukjes film en veel onzin.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Clock icon Duur: 2 uur
Liesje Schreuders
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 13 oktober 2019
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 10 november 2019
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 15 december 2019
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 19 januari 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 16 februari 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 15 maart 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 26 april 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 17 mei 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 21 juni 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 19 juli 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders

Uitgelicht

 • Lezing De representatie van geestesziektes in kunst

  Welke films, boeken, toneelstukken, schilderijen en muziekstukken kennen zogenaamde ziektes van de geest als inspiratiebron?

  • € 32,50
  • vanaf 07 okt
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.