Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Literatuurcollege door Liesje Schreuders

Elke maand een ander onderwerp!

Op zondag een fijn en boeiend college bijwonen over literatuur? Dat kan iedere maand bij de Vrije Academie. Op zondagmiddag live online! Liesje Schreuders is literatuurwetenschapper en docent literatuurgeschiedenis, gespecialiseerd in het modernisme en in Italiaanse poëzie. Je kent haar natuurlijk al van allerlei lezingen en collegereeksen die ze eerder heeft verzorgd. Per college komt er een titel aan bod, er wordt afgewisseld tussen klassiekers en moderne literatuur. Schrijf alvast alle data van 2023 in je agenda! Je hoort onder andere over de auteur, het verhaal, de tijd waarin het boek is geschreven en hoe het boek gewaardeerd wordt.

Wat je kan verwachten: 'Liesje kan zo boeiend vertellen. Niet gewoon het boek navertellen (gelukkig!). Maar extra's: thema’s en motieven (van het boek) en context in perfecte citaten en verhalen'.

De onderwerpen van de maandelijkse literatuurcolleges per datum:

  • 8 oktober - Les liaisons dangereuses van Choderlos de Laclos (1782)

Aan de vooravond van de Franse Revolutie (1789) verscheen Les liaisons dangereuses van de militair en lage edelman Pierre Choderlos de Laclos. De roman is verschillende malen in het Nederlands vertaald, bijvoorbeeld door Adriaan Morriën als Gevaarlijk spel met de liefde en recent door Martin de Haan als Riskante relaties. Bij verschijnen in 1782 was het boek onmiddellijk een enorm succes en vooral wekte het schandaal en consternatie bij het leger. De schrijver gaf het verhaal, in brieven, een motto mee van Rousseau: "Ik heb de zeden van mijn tijd gezien en deze brieven gepubliceerd." Toepasselijker kan bijna niet. De "zeden", dat wil zeggen seksuele gewoontes van de Franse hofadel worden beschreven en impliciet, hevig bekritiseerd via de avonturen van de Markies de Merteuil en de Burggraaf Valmont, twee onvergetelijke personages die elkaar en hun omgeving ten slotte te gronde richten. Niet voor niets is de roman verschillende malen verfilmd, waar we in het college uitgebreid aandacht aan zullen besteden.

  • 5 november - De tijgerkat van Tomasi de Lampedusa (1958)

Geheel onverwacht was het grote succes, in 1958, van Il gattopardo (De tijgerkat) van de Siciliaanse edelman Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Onverwacht, omdat het boek – postuum gepubliceerd – gerust een vreemde eend in de Italiaanse literaire bijt van dat moment kan worden genoemd. Het verhaal speelt zich af in de negentiende eeuw tijdens het Risorgimento, de revolutionaire periode van nationale eenwording in 1860 en de jaren daarna, bezien vanuit de ogen van 'de tijgerkat', trotse Siciliaanse prins. In feite toont de roman hoe de eenwording en revolutie niet in staat zijn (geweest) het karakter en 'lot' van de Italianen (met name de Sicilianen) wezenlijk te veranderen. De roman is dan ook wel als 'antiroman' bestempeld, ook vanwege de vorm: losse, maar onvergetelijke scènes uit het leven van de Prins van Salina en zijn nageslacht, zijn neef Tancredi, de parvenu Don Caolgero, diens mooie dochter Angelica en de priester van de familie, Padre Pirrone. De roman is schitterend verfilmd door Luchino Visconti in 1960, met Burt Lancaster, Alain Delon en Claudia Cardinale in de hoofdrollen.

  • 3 decemberThe Great Gatsby van Scott Fitzgerald (1925)

Zeg roaring twenties, self-made man, Great American Novel en je zegt The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald, het met veel vaart vertelde verhaal uit 1925 over de decadente playboy Gatsby en zijn mysterieuze liefde voor Daisy. Hoewel de belangstelling voor het boek tijdens de jaren dertig en veertig taande, werd het daarna herontdekt en behoort het nu tot de Amerikaanse klassiekers. Het werd verschillende malen verfilmd, de laatste keer met Leonardo DiCaprio in de titelrol.

Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?

  • Je ontvangt 1 uur voor aanvang een link waarmee je de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen.
  • De eerstvolgende werkdag ontvang je een link waarmee je de registratie van de lezing nog 7 dagen kunt terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op je eigen computer, laptop of tablet. Je hebt hiervoor een goede internetverbinding en geluid nodig.


Praktische informatie
Shopping cart icon € 32,50
/ Op locatie of online
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online Zoom
zondag 08 oktober 2023
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Online Zoom
zondag 05 november 2023
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Online Zoom
zondag 03 december 2023
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!