Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Literatuurcollege door Liesje Schreuders

Elke maand een ander onderwerp!

Op zondagmiddag een fijn en boeiend college bijwonen over literatuur? Dat kan nu iedere maand bij de Vrije Academie. Liesje Schreuders is literatuurwetenschapper en docent literatuurgeschiedenis, gespecialiseerd in het modernisme en in Italiaanse poëzie. U kent haar natuurlijk al van allerlei lezingen en collegereeksen die ze eerder heeft verzorgd. Per college komt er een titel aan bod, er wordt afgewisseld tussen klassiekers en moderne literatuur. Schrijft u ook alvast de datums in het nieuwe jaar in uw agenda. U hoort onder andere over de auteur, het verhaal, de tijd waarin het boek is geschreven en hoe het boek gewaardeerd wordt.

Wat u kunt verwachten: 'Liesje kan zo boeiend vertellen. Niet gewoon het boek navertellen (gelukkig!). Maar extra's: thema’s en motieven (van het boek) en context in perfecte citaten en verhalen'.

  • Alle colleges zijn los te volgen.

  • 26 april - Great Expectations, Charles Dickens
Deze Engelse variant van een Bildungsroman, het verhaal van de weesjongen Pip van zijn kindertijd tot volwassenheid, speelt zich af aan het begin van de negentiende eeuw. De psychologische en sociale ontwikkeling van het hoofdpersonage, dat het verhaal ook vertelt, staan centraal. Grote thema's als fortuin en verlies, liefde en verleiding, armoede en rijkdom, misdaad en straf, schuld en boete komen allemaal aan de orde. De atmosfeer is donker, droef en gewelddadig – en toch valt er heel wat te lachen in deze 'perfect gecomponeerde' (Shaw) roman.
  • 17 mei - De Napolitaanse romans, Elena Ferrante
Wie gaat er schuil achter het pseudoniem Elena Ferrante? De literaire wereld is er nog steeds niet uit. De mysterieuze schrijfster publiceerde in de afgelopen decennia veelgeprezen en verfilmde fictie, waaronder de Napolitaanse romans In deze reeks van vier leren we de twee hoofdpersonen, de vertelster en haar 'geniale vriendin' tot in de meest intieme details kennen, van hun jonge meisjesjaren tot aan de ouderdom. Een derde hoofdpersonage is de volksbuurt in Napels waar de twee meisjes opgroeien, met al haar kleurrijke, criminele, wanhopige en onnavolgbare bewoners. Op de achtergrond de roerige naoorlogse geschiedenis van Italië, die in dit college natuurlijk niet mag ontbreken.
  • 21 juni - Anna Karenina, Leo Tolstoj
‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’ Op deze aforistische manier begint Tolstoj zijn magistrale roman over overspel, familiebanden, liefde en dood in de Russische aristocratie rond 1870. We gaan in op de ontstaansgeschiedenis, de bijzondere structuur en verborgen symboliek en op het zgn. ‘naleven’ van de roman in talloze films.
  • 19 juli - Heeren van de thee, Hella S. Haasse
Misschien wel hét meesterwerk van La grande dame van de Nederlandse literatuur. Een ingenieus gecomponeerde, prachtig vertelde roman over een deel van ons koloniale verleden, met als belangrijkste thematiek misschien wel juist de onmogelijkheid van het navertellen ervan, het reconstrueren en dus het begrijpen. De negentiende-eeuwse ondernemingszin, de veroveringslust, de zakelijkheid, maar ook het inherente geweld, de institutionele ongelijkheid, de botsingen tussen beschavingen en ten slotte de kloof (letterlijk: het overwoekerde ravijn) tussen eigen en vreemd, tussen begrip en onbegrip: alles zit erin.
  • 13 september - Alice in Wonderland, Lewis Caroll
Onder het pseudoniem Lewis Carroll publiceerde de wiskundige Charles Dodgson in 1865 Alice's Adventures in Wonderland. Het boek wordt over het algemeen beschouwd als een kinderboek, wat helemaal niet onterecht is, maar elke volwassen lezer zal beamen dat het ook voor volwassenen is. Een onzin-discussie dus (en onzin is meteen het belangrijkste thema van het boek). Het boek is vele malen vertaald in het Nederlands onder de titel Alice in Wonderland. Ook weer niet geheel ten onrechte, want het merkwaardige droomland waar de kleine Alice in terecht komt, is een wonderlijk en wonderbaarlijk land, waarvan de meeste inwoners gek zijn. Maar 'to wonder' betekent in het Engels natuurlijk ook 'zich verwonderen' – een van de vele voorbeelden van taalspel en -virtuositeit in het boek – en dat is wat Alice doet: ze dwaalt rond in Verwonderland. Verwondert u zich mee, tijdens dit college vol biografische en literaire achtergronden, leuke weetjes, stukjes film en veel onzin.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Clock icon Duur: 2 uur
Liesje Schreuders
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 21 juni 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 19 juli 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders
Amsterdam
Vrije Academie
zondag 13 september 2020
14:00 tot 16:00
Liesje Schreuders

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.