Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Lezing De muziek van Mesopotamië en het Oude Egypte

Muziek als kostbaar en goddelijk goed.

Wist u dat in het Nabije Oosten de musici van de vijand gespaard bleven bij veroveringen? En dat de muziekinstrumenten uit Mesopotamië in alle omringende streken voorkomen? Tijdens de lezing zal muziekhistoricus Joop van Velzen vertellen over een bijzondere periode in de muziekgeschiedenis, want wat is bekend over muziek in Mesopotamië en het Oude Egypte?

De belangrijkste periode in de muziekgeschiedenis van het Nabije Oosten loopt van ca. 3500 v.Chr. tot ca. 400 v. Chr. (globaal vanaf de vroege Bronstijd tot diep in de IJzertijd). De muziek blijft aanvankelijk cultus-gebonden in de antieke hoog culturen, en evolueert pas later naar een esthetische uitdrukkingskunst. Dat er weinig van bekend gebleven is hangt samen met de traditie van mondelinge overlevering en doordat improvisatie een belangrijke rol speelde. Door de centrale ligging van Mesopotamië heeft dit land grote invloed gehad op de cultuur van de regio, met name in Egypte, Syrië, en Palestina. Muziekinstrumenten uit Mesopotamië komen voor in alle omringende streken, hoewel ze van elkaar kunnen verschillen door lokale ontwikkeling.

In het Oude Egypte speelden muziek en eveneens dans een belangrijke rol. Muziek kwam in alle sociale kringen voor en werd gespeeld in tempels, paleizen, werkplaatsen, boerderijen en zelfs op slagvelden. De oude Egyptenaren zagen muziek als een manier om uiting te geven aan hun vreugde en om hun zorgen te vergeten. Daarnaast werd er muziek gemaakt en gedanst om de goden te vereren. Muziek is waarschijnlijk gedurende de hele Egyptische oudheid van belang geweest. Het eerste directe bewijs hiervan stamt echter pas uit ongeveer 3100 v.Chr., toen verschillende reliëfs met dansen werden aangebracht in o.a. tempels en tombes. Er werden vooral slag- en snaarinstrumenten gebruikt ter begeleiding van gezongen melodieën, echter, archeologen hebben deze nog niet kunnen ontcijferen waardoor het gissen blijft hoe Oudegyptische muziek geklonken heeft.

Ontdek deze facinerende en onbekende periode uit de muziekgeschiedenis tijdens de lezing door Joop van Velzen.


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie
Shopping cart icon € 29,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!