Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Andere tijden in de gezondheidszorg

Luchtbruggen voor hartpatiënten.

Herinnert u zich de beelden nog? Van Nederlandse hartpatienten die naar Amerika vliegen om daar geopereerd te worden? Na tien jaar vruchteloos soebatten tussen overheid, verzekeraars en ziekenhuizen zijn de wachtlijsten langer dan ooit en dus chartert Henk Fievet, de oprichter van de patienten vereniging in 1970, een vliegtuig en vertrekt in 1976 met 7 medepatiënten en 7 verslaggevers naar Houston, waar de prestigieuze hartchirurg Dr Denton Cooley aan het Texas Heart Institue aan de lopende band hartoperaties uitvoert. De patiënten komen als herboren terug, het journaal, actualiteitenprogramma’s en kranten zijn er vol van, de regering wordt wakker en initieert extra luchtbruggen naar Genève en Londen. Met filmbeelden, fotomateriaal en getuigenverslagen van betrokkenen gaat arts en wetenschapper Annabelle Slingerland met u terug naar de jaren zeventig.  Ook worden lijnen getrokken met het heden, waarin we voor bepaalde medicijnen en behandelingen nog altijd naar het buitenland gaan. Schrijf u in voor deze boeiende lezing over een wonderlijk hoofdstuk uit de geschiedenis van onze gezondheidszorg

Over de docent
Annabelle Slingerland is arts en wetenschapper in Boston (Harvard / MIT faculteit).

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Stadswandeling in de Zeedijkbuurt

  De wandeling start bij de Schreierstoren, en via (voormalig zeeliedenlogement) Café In 't Aepjen loopt u langs de Zeedijk. De wandeling voert onder andere langs de Sint Anthoniespoort (nu de Waag), het geschutsmagazijn van de stad (het Oost-Indisch Huis van de VOC) en de Montelbaanstoren. Daarnaast  wandelt u door het Lastage gebied, tussen de Geldersekade en de Oudeschans. Het voormalig industrie- en havengebied van Amsterdam. Natuurlijk mag een kijkje op de oude haven ook niet ontbreken en de wandeling eindigt aan de Prins Hendrikkade waar u mooi zicht heeft op het VOC schip van het Scheepvaartmuseum. In twee uur wordt u meegevoerd door het Nautisch Kwartier en beleeft u de zeemansgeschiedenis van Amsterdam!

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Lezing Baltische Staten

  Tijdens de lezing vertelt Vrije Academie docent Hans Luiten over de zeer verschillende aspecten van het gebied. Aan bod komen onder meer de Teutoonse kruisridders die hun burchten oprichtten in onder meer Cesis en Narva. Tevens wordt de joodse geschiedenis geschetst en zoemt Hans Luiten in op de beroemde kunstenaar Mark Rothko. Het verschil tussen het Ests (een “Finse” taal) en het Lets en Litouws wordt uitgelegd. Na afloop van de lezing weet u waarom juist hier de mooiste Jugendstil van Europa verrees en uiteraard passeert het recente Sovjetverleden de revue. Kortom: voor iedereen die nieuwsgierig is wat dit nieuwe stukje Europa ons te bieden heeft!

  • € 29,50
  Bekijk meer
 • Wandeling Kunst in Rotterdam

  Rotterdam is als wederopbouwstad bij uitstek rijkelijk voorzien van monumentale kunst. Na de oorlog werd de stad herbouwd. Veel nieuwe gebouwen, zoals bankgebouwen, scholen en kerken werden in deze periode voorzien van kunstwerken. Dankzij een subsidieregeling van de Rijksoverheid konden bijvoorbeeld wandschilderingen, glas-in-betonramen, sgraffito's of gevelbeelden worden aangebracht. Bekende en minder bekende kunstenaars kregen dankzij de percentageregeling van het Rijk unieke mogelijkheden. De vraag van particulieren was na de oorlog beperkt, de decoratie van openbare gebouwen was voor velen dan ook een redding. Kunstenaars als Karel Appel, Louis van Roode, Pieter Starreveld en Andries Copier hebben in het hart van Rotterdam grote werken gerealiseerd, die tot op de dag van vandaag de stad sieren. Tijdens deze wandeling ontdekt u de rijkdom van het Rotterdamse kunstbezit en hoort u veel over de optimistische periode van de wederopbouw die ons dit prachtige erfgoed heeft gegeven.  Meer Rotterdamse wandelingen?Kijk hier naar alle wandelingen die we organiseren in Rotterdam.

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • College 100 jaar Flevopolder

  • € 29,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.