Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Korte reeks Poolse literatuur

Szymborska, Myśliwski en Tokarczuk

Er komt uit Polen een stroom literatuur van de bovenste plank. Niet voor niets zijn al vijf Poolstalige schrijvers met de Nobelprijs voor de literatuur onderscheiden en worden hun boeken vertaald en verfilmd. Stap de wereld van de Poolse literatuur binnen en geniet zonder mate! In deze korte cursus worden vrijwel alleen naar het Nederlands vertaalde titels behandeld door kunsthistoricus en literatuurfanaat Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Naast de onderstaande schrijvers en titels zal hij het oeuvre van andere auteurs aanhalen, zoals Magdalena Tulli en Szczepan Twardoch.

Wat staat er op het programma? We trappen af met de gedichten van Wisława Szymborska (1923-2012), die helder zijn, diepgang hebben en vol zitten met humor en ironie zoals Doodgaan - dat doe je een kat niet aan. Wie Szymborska’s poëzie leest, raakt eraan verknocht. Groot is haar oeuvre niet. Toen een journalist haar vroeg waarom ze niet veel had gepubliceerd, luidde haar gevatte antwoord: 'Ik heb thuis een prullenbak.'

De tweede les staat in het teken van Wiesław Myśliwski (1932). Hij haalde in Over het doppen van bonen een tour de force uit. Het boek is een monoloog van de ik-persoon tegen de achtergrond van de Poolse oorlogsgeschiedenis en de naoorlogse periode. Zo terloops als de titel is, zo gelaagd blijkt de inhoud. De verteller verhaalt over zijn leven en hoort zijn anonieme gesprekspartner uit in een proza dat van begin tot einde boeit.

Als laatste is Olga Tokarczuk (1932) aan de beurt, de grootste ster van de hedendaagse Poolse literatuur. De rustelozen en De Jacobsboeken zijn haar beroemdste titels en hebben haar roem gevestigd. Gepassioneerd diept zij personages op en rukt een achttiende-eeuwse Joodse messias uit de vergetelheid of comprimeert de geschiedenis van het twintigste-eeuwse Polen in het fictieve dorp Oer. Haar oeuvre is geen sciencefiction, al blijkt op volstrekt natuurlijke wijze voorbij het dorp Oer in Oer en andere tijden niets meer te bestaan of is de nooit helemaal gestorven Jenta in De Jacobsboeken een uitmuntend personage om door ruimte en tijd het verhaal aaneen te smeden.

  • 3 hoorcolleges.

Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?

  • Je ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail uw bewijs van deelname met informatie over de locatie.
  • Prijs is exclusief entree bij lezing in een museum, korting op entree met Museumkaart.

Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?

  • Je ontvangt 1 uur voor aanvang een link waarmee je de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen.
  • De eerstvolgende werkdag ontvang je een link waarmee je de registratie van de lezing nog 7 dagen kunt terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op je eigen computer, laptop of tablet. Je hebt hiervoor een goede internetverbinding en geluid nodig.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 95,00
Nodig iemand uit
Deel:
Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!