Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Editorial: The year ahead

Column door Peter van Duinen

Het culturele jaar wordt weer geopend. Eind augustus kijken we altijd naar wat we de komende 12 maanden kunnen verwachten. En het is misschien een beetje voorspelbaar, maar ook dit jaar is het een geweldige oogst aan prachtige tentoonstellingen en musea!

Waar te beginnen? Okay, eerst maar het persoonlijke. Dit jaar is een Rembrandtjaar, het kan u niet ontgaan zijn. Maar de mooiste expositie moet nog komen, die over de jonge jaren van de schilder. Zijn Leidse tijd. Die eerste 10 jaar van zijn carrière vertellen ons veel over zijn talent, dat was gelijk zichtbaar. Maar wel met werk dat wij niet in een oogopslag Rembrandtesk zouden noemen. Het is helderder, kleiner, preciezer. Tijdens mijn studie aan de Vrije Universiteit vond ik die eerste jaren van Rembrandt en de periode die daar direct aan vooraf ging het boeiendst. De Nederlanden waren zich aan het vormen, zowel economisch als politiek. In die eerste 30 jaar van de 17e eeuw ontstaat er ook een vloed aan kunst. Uitzonderlijk! Die werd gekocht door zo’n beetje het hele volk, duur en goedkoop door elkaar heen. Voor mij nog steeds een bewijs dat kunst nauw verwant is aan ontwikkeling en de drang tot vernieuwing. Dus als we kijken naar die eerste Rembrandts kijken we ook naar een land dat zichzelf aan het uitvinden is. Mooi!

Niet ver van Leiden werkte Pieter de Hooch. Deze belangrijke Delfste schilder (na Vermeer) leverde ons meesterwerken die we allemaal kennen. Maar we hebben even moeite met het zoeken naar de naam van de maker.

De Hooch staat al lang in de schaduw van al die andere giganten uit de 17e eeuw. Maar nu is er een tentoonstelling in Delft die zijn geweldige talent laat zien. Meer dan 30 topstukken van over de hele wereld. U zult zien dat een aantal u zeer bekend voorkomt.

Wat is er eigenlijk in Amsterdam te zien komend seizoen? Of kunt u de hoofdstad dit jaar negeren? Nee, natuurlijk niet! Vol verwachting gaan we allemaal in september naar de grote Juwelen tentoonstelling in de Hermitage. Het Russische hof was dol op alles wat glom, en dat kunt u nu in alle rust gaan bekijken. Cartier, Tiffany & Fabergé!

In ons aller Rijksmuseum ziet u dit najaar Rembrandt gepaard aan zijn Spaanse tijdgenoot Velázquez. Dat belooft iets spannends te worden. En Velázquez zien we hier in Nederland niet zo vaak, hij behoort tot de Europese top van de 17e eeuw. Heel erge aanrader! Behalve vooruitkijken vraag ik u ook om terug te kijken. Wat was eigenlijk de fraaiste tentoonstelling afgelopen jaar? Heeft u daar een mening over, stem dan nu bij www.tentoonstellingsprijs.nl op een van de 10 tentoonstellingen die de jury heeft voorgedragen. Als jurylid heb ik natuurlijk een voorkeur, maar die houd ik voor mij!

Ik wens u fijne tijden in de mooiste musea!

Peter van Duinen

Het aanbod in najaarstentoonstellingen

MEER AANBOD OVER NAJAARSTENTOONSTELLINGEN
David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!