Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

2019: Het jaar van Rembrandt

350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn, Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq, bekend als de Nachtwacht, 1642 Info icon
Rembrandt van Rijn, Man in oriëntaal kostuum, detail, 1632, Collectie Metropolitan Museum, New York Info icon

2019 staat bij veel musea in het teken van het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn. De meester uit de Gouden Eeuw stierf op 4 oktober 1669 te Amsterdam. 2019 is daarom officieel omgedoopt tot Rembrandtjaar.

Het Mauritshuis trapt af en toont vanaf eind januari alle Rembrandts uit haar collectie. In totaal worden achttien schilderijen getoond waarvan een aantal werken ooit aan de meester werden toegeschreven, maar tegenwoordig niet meer. Ook het Rijksmuseum haalt alle Rembrandts uit het depot: tweeëntwintig schilderijen, zestig tekeningen en driehonderd prenten zijn in één tentoonstelling te zien. Daarnaast krijgt Rembrandt eind 2019 in het Rijksmuseum gezelschap van zijn Spaanse tijdgenoot Velázquez. In zijn geboortestad Leiden, opent Museum De Lakenhal na een grondige verbouwing weer haar deuren en toont de meester in zijn jonge jaren. Het Rembrandthuis besteedt juist aandacht aan Rembrandts familieleden en vrienden.

Leer de echte Rembrandt (her)kennen tijdens één van de tentoonstellingslezingen of rondleidingen. Bent u benieuwd naar de kenmerkende Rembrandt-plaatsen in Amsterdam? Wandel dan mee met kunsthistoricus Michel Didier!

Bekijk hieronder alle activiteiten die de Vrije Academie organiseert in het kader van het Rembrandt-jaar:

 • Rondleiding Rembrandt’s Social Network

  De tentoonstelling bevat schilderijen, tekeningen, prenten, beeldhouwwerken, boeken en documenten. Niet te missen zijn een aantal bijzondere alba amicorum (‘vriendenboekjes’) en de vele portretetsen die Rembrandt maakte van diverse vrienden en relaties. Het hoogtepunt van deze tentoonstelling is Rembrandts indrukwekkende en persoonlijke portret van zijn 19-jarige zoon Titus. Dit bijzondere bruikleen uit het Baltimore Museum of Art is nooit eerder op een tentoonstelling in Europa getoond. Bestel het boek Rembrandt's social network zonder verzendkosten Bestel nu ook het boek Rembrandt's social network. Voor €24,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de rondleiding én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.   Rembrandt’s Social Network. Familie, vrienden en relaties | 1 februari - 19 mei | Museum het Rembrandthuis, Amsterdam Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.
  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Lezing Rembrandt & De Gouden Eeuw

  Rembrandt & De Gouden Eeuw | 20 juni t/m 3 oktober | Museum De Lakenhal, Leiden Excl. entree tot het musea. Gratis entree met Museumkaart.
  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Rondleiding Alle Rembrandts

  Alle Rembrandts | 15 februari - 10 juni | Rijksmuseum Amsterdam De rondleiding bij Alle Rembrandts is een van de activiteiten die de Vrije Academie in dit Rembrandtjaar organiseert. Kijkt u op deze pagina voor het volledige programma. Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.
  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Rondleiding Rembrandt - Velazquez

  Excl. entree tot het musea. Korting op entree met Museumkaart.
  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Lezing Jonge Rembrandt in Museum De Lakenhal

  Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling, een samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford, bestaat uit ongeveer 40 schilderijen, 120 etsen en 20 tekeningen. De bijzondere bruiklenen omvatten werken als Man in orientaal kostuum (1632) uit de collectie van het Metropolitan Museum in New York en het beroemde zelfportret van de jonge schilder (ca. 1628) uit het Rijksmuseum. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg. Jonge Rembrandt is het sluitstuk van het themajaar Rembrandt in 2019. Schrijf u nu in voor de inleidende lezing door Max Put en sluit samen met de Vrije Academie het spetterende jaar af.   Jonge Rembrandt 1624-1634 | 3 november 2019 t/m 9 februari 2020 | Museum De Lakenhal, Leiden Excl. entree museum, korting op entree met MuseumkaartTijdens de tentoonstelling Jonge Rembrandt is er een toeslag naast de reguliere entreeprijs, dit is tevens van toepassing voor museumkaarthouders.
  • € 18,00
  Bekijk meer
 • College Alle Rembrandts op één tentoonstelling

  De lezing bij Alle Rembrandts is een van de activiteiten die de Vrije Academie in dit Rembrandtjaar organiseert. Kijkt u op deze pagina voor het volledige programma. Bestel het boek Titus zonder verzendkosten Het boek Titus is speciaal verschenen in het kader van het Rembrandtjaar. Nu voor €24,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u het college én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Bestel het boek Rembrandt en Saskia zonder verzendkosten Het boek Rembrandt en Saskia is speciaal verschenen in het kader van het Rembrandtjaar. Nu voor €24,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u het college én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.
  • € 32,50
  Bekijk meer
 • Wandeling door het Amsterdam van Rembrandt

  Rembrandts eerste adres is in de Doelenstraat, waar hij inwoont bij de kunsthandelaar Hendrik van Uylenburgh. Als hij na een paar jaar met diens nicht Saskia trouwt,  verhuist het stel enkele straten verderop. Nog enkele jaren later is Rembrandt tot zo’n welstand gekomen dat hij zich een groot huis in een tamelijk nieuwe wijk kan veroorloven. Daar woont hij negentien jaar, tot zijn verzameldrift hem noopt zijn heil elders in de stad te zoeken. In de wijk rond het Rembrandthuis zijn tal van ‘Rembrandt-plaatsen’  bewaard gebleven: de kerk waar zijn kinderen zijn gedoopt en begraven, zijn gildehuis, stadsgezichten die hij heeft getekend, de Saaihal waar de Staalmeesters hingen, het chirurgijnsgildehuis waar zijn anatomische lessen hingen, de kerk waar Saskia en Frans Banning Coq begraven liggen. Bestel het boek Titus zonder verzendkosten Het boek Titus is speciaal verschenen in het kader van het Rembrandtjaar. Nu voor €24,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de wandeling én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Bestel het boek Rembrandt en Saskia zonder verzendkosten Het boek Rembrandt en Saskia is speciaal verschenen in het kader van het Rembrandtjaar. Nu voor €24,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de wandeling én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.
  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Lezing Rembrandt door Frederike Upmeijer

  Rembrandtjaar 2019Nieuwsgierig naar alle Vrije Academie activiteiten in het kader van het Rembrandtjaar? Kijkt u op deze pagina voor het actuele overzicht.
  • € 18,00
  Bekijk meer
MEER AANBOD OVER