Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Docenten

Bevlogen, enthousiast en deskundig zijn de kernmerken van het docententeam van de Vrije Academie. Onze docenten weten waarover ze het hebben. Allen opgeleid op verschillende vakgebieden en brengen eigen kennis en ervaring mee. De docenten wonen verspreid over heel Nederland en verzorgen de evenementen bij u in de buurt.

 • Ank Adriaans - van Schaik

  Drs. Ank Adriaans-van Schaik MA, kunsthistoricus, geeft lezingen, cursussen en workshops op basis van onderzoek naar context en betekenis van kunstwerken. Daarnaast adviseert zij bij het samenstellen van tentoonstellingen en schrijft kunsthistorische publicaties. Zij presenteert graag het verhaal van de kunst met als doel: het plezier beleven van kunst.

 • Anne Margreet As-Vijvers

  Anne Margreet As-Vijvers werkt sinds 2002, toen zij cum laude promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, als freelance kunsthistoricus. Zij is een specialist in de middeleeuwse boekverluchting van de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden. Anne Margreet is auteur, redacteur en vertaler van kunsthistorische publicaties (o.a. tentoonstellingscatalogi voor musea), ze geeft lezingen, maakt objectbeschrijvingen voor antiquaren en privéverzamelaars en verricht wetenschappelijk onderzoek voor diverse opdrachtgevers. Met groot enthousiasme deelt zij haar kennis met de cursisten van de Vrije Academie.

 • Jeroen Baars

  Jeroen Baars is een vaste waarde in het docentencorps van de Vrije Acacdemie. Hij is gespecialiseerd in architectuur en gaat er graag op uit met de cursisten om die in levende lijve te ervaren tijdens wandelingen in Amsterdam, Amersfoort, Rotterdam en vele andere plaatsen in binnen- en buitenland. 

 • Roos Bannenberg

  Roos Bannenberg studeerde in 2011 cum laude af in de klassieke talen in Leiden, met minors in taalwetenschap en taalverwerving. Ze is een bevlogen docent met een grote passie voor Grieks en Latijn en hun voortleving, de Oudheid, en het wonder van taal in het algemeen, en ze deelt dat enthousiasme graag met anderen!

   

 • Muriel de Beer

  Kunsthistorica drs. Muriel de Beer is een professionele en inspirerende docente van het eerste uur met oog voor detail. Haar enthousiasme voor de kunst werkt aanstekelijk! Muriel leert je kijken, ontdekken en verbanden leggen. En zij geeft duidelijke uitleg. Zij biedt context in een doortimmerd verhaal, gelardeerd met anekdotes. Haar kunsthistorische kennis reikt van het oude Egypte tot de meest actuele hedendaagse kunst. 

 • Hanneke Blijham

  Na jaren werkzaam geweest te zijn in het (muziek)onderwijs is Hanneke Blijham op latere leeftijd geschiedenis gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Na de succesvolle afronding van deze studie verzorgde Hanneke o.a. rondleidingen in het Catharijneconvent. Dit beviel zo goed dat het werkterrein snel uitgebreid werd. Inmiddels leidt Hanneke behalve in musea ook in diverse steden rond.

 • Kees Boele

  Bioloog en landschapskenner drs. Kees Boele is zijn eigen motto: inspirerend groen. Geworteld in het Nederlandse landschap, opgebloeid tussen flora en fauna en wereldwijd uitgegroeid op alle zes continenten. Kees is zelfstandig ondernemer, vanuit zijn bedrijf Natuurpresentaties biedt hij cursussen, lezingen, tekstproductie en natuurfotografie. Samen met de Vrije Academie werkt hij aan een uitbouw van het aanbod met biologische onderwerpen.

 • Anne de Boer

  Anne de Boer MA is kunsthistoricus met een brede interesse. Zij is gespecialiseerd in de kunst van de Italiaanse Renaissance maar haar interesse omvat verder onder meer middeleeuwse kunst, propagandakunst, kunst van de 19e en 20e eeuw en niet-westerse kunst en cultuur. Met enthousiasme en levendige vertelstijl neemt zij in lezingen en rondleidingen haar publiek mee naar de wereld van kunst en cultuur. Daarnaast vertelt zij, als geboren en getogen Zaanse, met veel liefde en passie over de geschiedenis van haar eigen Zaanstreek.

 • Serge ter Braake

  Dr. Serge ter Braake is een allround historicus. Hij promoveerde in 2007 op de politieke geschiedenis van Holland in de zestiende eeuw. Hij heeft zich daarna onder meer bezig gehouden met de Tweede Wereldoorlog, moderne Joodse geschiedenis, biografieën en faam. Hij is auteur van onder meer Rond het Binnenhof. Twintig Haagse geschiedenissen uit de zestiende eeuw en verzorgde een hertaling naar modern Nederlands van de Deductie van Johan de Witt voor het voortgezet onderwijs. Hij gaf eerder les aan de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.
   

 • Karin Braamhorst

  Karin Braamhorst (1960) is kunsthistoricus, docent en auteur van o.a. het Ikonen Lexicon. Ze is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Karin heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Zij geeft inspirerende lezingen en cursussen voor een zeer uiteenlopend publiek: zowel vakgenoten als leken zitten bij haar verhalen op het puntje van hun stoel. Door haar persoonlijke stijl weet zij haar toehoorders te enthousiasmeren en te betrekken bij de verhalen die ze vertelt.

 • Margaret Breukink

  Drs. Margaret Breukink woont en werkt in het noorden van het land. Zij leidt u op persoonlijke en enthousiaste wijze door de kunstgeschiedenis, van Art Nouveau tot Mooiste Kunst: 20 Meesterwerken. Haar specialiteit: een brede cultuurhistorische context, boeiende achtergrondverhalen en prachtig beeldmateriaal.

 • Annette Brouwer

 • Go Bruens

  Go Bruens MA studeerde kunstgeschiedenis en zij heeft zich gespecialiseerd in moderne kunst en architectuur. Door haar enthousiaste verhalen neemt ze u mee naar de tijd en achtergrond van de kunstenaars, architecten en opdrachtgevers en zoomt ze in op de kleinste details. Daardoor laat ze u datgene zien waar u misschien in eerste instantie overheen kijkt. 

 • Emma Bulens

  Emma Bulens (MA) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam waarbij zij in vele gebieden geïnteresseerd was. In elke periode van de geschiedenis is namelijk iets interessants te vinden. Zij houdt ervan om de geschiedenis vanuit kunst en cultuur te doorgronden en stelt zich zelf  altijd de vraag: Op welke manier is kunst een reflectie van de samenleving van dat moment?

 • Marian van Caspel

  Marian van Caspel is kunsthistorica. Ze is een ervaren docente en houdt ervan moderne en hedendaagse kunst met oude kunst te verbinden. En dat dan nog het liefste op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit.

 • Christine van der Cingel

  Christine van der Cingel is beeldend kunstenaar en werkt als docent en rondleidster in het Groninger Museum. Tevens heeft zij enkele jaren reizen begeleid naar Egypte, Marokko en Catalonië. Zij houdt van alle periodes en stijlen: van de Egyptische Fayoum portretten tot hedendaagse schilderkunst van Marlene Dumas en Luc Tuymans. Door de vele reizen die zij heeft gemaakt is zij veel in aanraking gekomen met architectuur van de oudheid tot aan moderne architectuur zoals in New York en Barcelona en zij vindt het fascinerend om te zien wat de invloed is van architectuur op de sfeer van een stad en op de beleving van het individu.

 • Arthur d'Ansembourg

  Drs. Arthur d'Ansembourg is docent kunstfilosofie. In zijn colleges, lezingen en rondleidingen voor de Vrije Academie gaat de aandacht uit naar filosofische opvattingen over schoonheid en kunst. Daarnaast begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en verscheen in januari 2018 van hem Er zit iets achter. Over filosofie en kunst

 • Dionijs de Hoog

  Historicus Dionijs de Hoog voert u enthousiast mee door de Nederlandse geschiedenis. Duik samen met deze gepassioneerde verteller in ons verleden en laat u de ogen openen. Wat u nooit zag wordt plotseling kristalhelder – wat u altijd al zag begrijpt u opeens. Doorzie ons nationaal verleden als nooit tevoren en weet voortaan ‘grote gebeurtenissen’ en hypes in het nieuws op waarde te schatten. Uw dagelijkse werkelijkheid wordt blijvend op z’n kop gezet!

 • Arianne Deligianis

  Arianne Deligianis is een gedreven kunsthistoricus die haar Master Kunstgeschiedenis behaalde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in de Hollandse Gouden Eeuw, in iconografie en de Griekse Oudheid. Ze bracht haar jeugd door in Griekenland, waar haar zoektocht begon naar alle verhalen die kunst en geschiedenis te vertellen hebben. Met heel veel plezier geeft zij les in Kunstgeschiedenis, om mensen in contact te brengen met de kleurrijke en veelzijdige wereld van kunst.

 • Robbie Dell'Aira

  Drs. Robbie Dell'Aira is een bevlogen verteller en laat anderen graag meegenieten van zijn kunsthistorische bevindingen. Jarenlang woonde hij in Italië, maar nu geeft hij met veel plezier colleges en lezingen, voornamelijk in het zuiden des lands. Daarnaast schrijft hij boeken waarin geschiedenis en kunst met elkaar verenigd zijn.

 • Krzysztof Dobrowolski-Onclin

  Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is kunsthistoricus en doceert al vele jaren met enthousiasme voor de Vrije Academie. Met name colleges en studiedagen over symboliek in de kunst zijn favoriet. Ook kent Krzysztof Museum Catharijneconvent en het Rijksmuseum op z'n duimpje. Daarnaast neemt hij de liefhebber mee op reis naar Polen of New York.

 • Mariska Doesburg

  Mariska Doesburg is een gepassioneerd kunsthistorica, rondleidster en journaliste. Zij studeerde Journalistiek en Kunstgeschiedenis. Haar passie voor de klassieken, Italië en kunst ontstond al vroeg op de middelbare school. Later ontstonden er ook meerdere interesses, waaronder voor hedendaagse sculptuur en architectuur en symboliek in de kunstgeschiedenis. Nu vertelt zij met net zoveel passie over Praxiteles en Donatello als over Frank Lloyd Wright en Mimmo Paladino.

 • Hein Van Dongen

 • Anne van den Dool

  Anne van den Dool studeerde film- en literatuurwetenschap en neerlandistiek aan de Universiteit Leiden, en is romanauteur en dichter. Daarnaast is ze docent bij het verschillende onderwijsinstellingen en verzorgt ze met regelmaat colleges, lezingen en workshops. Literatuur is haar grootste passie, waarover zij met veel liefde en bevlogenheid vertelt.

 • Jacqueline Duurland

  Drs. Jacqueline Duurland is tekstschrijver en filosoof. Zij studeerde taal en filosofie aan de UvA en is een bevlogen verteller die mensen makkelijk meeneemt in haar uitleg en verhalen. Jacqueline Duurland is een enthousiast liefhebber van de originele en tot nadenken stemmende inzichten van uiteenlopende denkers. Zij vindt het een uitdaging om dit gedachtegoed op een inspirerende manier toegankelijk te maken en raakvlakken bloot te leggen met de actualiteit.

 • Frank Elzas

  Frank Elzas studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij gaf jaren les als docent in vakken als drama en cultuureducatie. Naast zijn werk is hij zich gaan toeleggen op gespecialiseerde stadswandelingen in Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. Hij voert u enthousiast mee door de prachtige geschiedenis van deze steden met feitelijke informatie, historische verhalen en smeuïge anekdotes.

 • Alette Fleischer

  Dr Alette Fleischer is afgestudeerd als kunsthistoricus en gepromoveerd als wetenschapshistoricus. Haar belangstelling omvat de schilderkunst, architectuur en tuinkunst (de tuinen van Versailles en Het Loo) van de Gouden Eeuw, de Franse Empire, Engelse tuinen en twintigste-eeuwse kunst: Bergense school, Magisch Realisme, architectuur, beeldhouwkunst, fotografie en land art. Met veel humor en flair sleept ze haar toehoorders mee de wereld in van kunst, kunstenaars en opdrachtgevers door de eeuwen heen.

 • Wendy Fossen

  ‘Kunst elitair, stoffig en saai?‘ Niet als het aan kunsthistoricus Wendy Fossen ligt! Zij geeft geen droge colleges maar vertelt met zo veel vuur en passie over kunst dat u voorgoed verkocht bent. Zo laat ze de worsteling van de kunstenaar met zijn opdrachtgever zien en gaat ze dieper in op het persoonlijke leven van flamboyante kunstenaars. Vanzelfsprekend wordt er niet voorbij gegaan aan de technische kant van de kunst, maar zijn het juist die heerlijke verhalen die je bij blijven.

 • Annemie de Gendt

  Annemie de Gendt is specialiste op het gebied van middeleeuwen, renaissance en art nouveau. Gedurende vele jaren heeft zij met volle overtuiging en veel enthousiasme en plezier college gegeven aan de afdeling Europese Talen en Culturen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij schreef haar proefschrift over opvoedingsstrategiëen voor vrouwen in de late middeleeuwen.

   

 • Rob van Gent

  Dr. Rob van Gent studeerde sterrenkunde aan d de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1989. Hij was van 1989 tot 1999 werkzaam bij Museum Boerhaave (Leiden) als conservator voor de sterrenkundige collectie. Sinds 2014 is hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij het Departement Wiskunde van de Universiteit Utrecht waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van de wis- en sterrenkunde. Zijn belangstelling gaat uit naar de geschiedenis van de sterrenkunde, tijdrekenkunde, zeevaartkunde en de hemelcartografie. 

   

 • Roland Gieles

  Roland Gieles studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de Italiaanse kunst van de late middeleeuwen en renaissance, maar heeft gaandeweg een brede kunsthistorische interesse ontwikkeld,  van Byzantijnse mozaïeken tot sierlijke Art Nouveau en van grote frescocycli tot de meest verfijnde kunstobjecten. Elk kunstwerk heeft zijn eigen verhaal en is vervaardigd in zijn eigen historische context. In zijn lezingen verbindt Roland deze twee aspecten met elkaar, zonder de schoonheid en de emotie van de kunst uit het oog te verliezen.

 • Leon Gijbels

  Leon Gijbels is een gedreven kunsthistoricus en verteller die verschillende stijlperioden moeiteloos aan elkaar verbindt. De kunstenaar staat in zijn verhalen altijd centraal maar beslist niet los van de context waarin de kunst wordt gemaakt. Om de colleges compleet te maken, komt tijdens de lessen de beeldtaal ruimschoots aan bod.

 • Nim Goede

  Nim Goede is PhD-kandidaat Cultural Analysis op de Universiteit van Amsterdam en heeft zijn mastergraad behaald zowel in de hersenwetenschappen als de kunstgeschiedenis.

 • Karin Haanappel

  Kunsthistorica drs. Karin Haanappel is afgestudeerd op het oeuvre van de Franse beeldhouwster Camille Claudel en heeft zich sindsdien ingezet om de vergeten talentvolle vrouwen uit de kunstgeschiedenis voor het voetlicht te plaatsen. Zo publiceerde zij ‘Herstory of Art’ en vol passie en enthousiasme geeft zij colleges, lezingen en studiedagen. Vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle.

 • Jos Hanou

  Kunsthistoricus Jos Hanou is, naast specialisaties in het Quattrocento en de Nederlandse historieschilderkunst, o.a. geboeid door de middeleeuwen en de dynamiek van het 19e eeuwse Parijs. Kunst laat zien hoe het er in de wereld aan toegaat, daarom onderzoekt Jos graag de samenhang met de eigentijdse politiek, religie en het heersende mensbeeld.

 • Barry Heinrichs

  Drs. Barry Heinrichs heeft een plek verworven in het docententeam van de Vrije Academie als specialist op het gebied van hedendaagse kunst. Zijn bezoeken aan galeries en uitleg over techniek worden zeer gewaardeerd.

 • Julie Hengeveld

  Julie Hengeveld studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Tijdens haar verblijf in het Nederlands Kunsthistorisch Instituut in Florence ontdekte ze het plezier in het geven van rondleidingen. Als kunstgeschiedenis docent geeft zij diverse colleges, lezingen en rondleidingen over uiteenlopende onderwerpen: van Caravaggio tot Holbein, van zelfportret tot schutterstuk en van Amsterdamse hofjes tot Cobra. 

 • Eveline Heylen

  Eveline Heylen is docent in de kunstwetenschappen en musicologie. Ze legt zich vooral toe op actuele kunst en hedendaags klassieke of experimentele muziek. Ze bouwde ervaring op aan de universitaire onderzoeksinstelling IPEM (Instituut voor Psychoacustica & Elektronische Muziek, Gent - België), bij de Vlaamse kunsteducatieve organisatie Musica en het museumplatform CAHF (Contemporary Art Heritage Flanders). Intussen werkt ze onder de naam Superoxide als freelancer aan kunstprojecten, publicaties, lesopdrachten en meer.

 • Benno Hillebrand

  Drs. Benno Hillebrand is een docent van formaat. Hij staat letterlijk en figuurlijk boven de materie. Benno verhaalt net zo makkelijk over de Griekse oudheid als over Permeke. Met name in regio Den Haag en in het bijzonder in het Haags Gemeentemuseum komt u Benno vaak tegen.

 • Rixt Hoekstra

  Rixt Hoekstra is architectuurhistorica en gefascineerd door de gebouwde wereld. Zij heeft een internationale oriëntatie en werkt aan universiteiten in binnen-en buitenland. Vanuit dit perspectief laat zij u graag kennismaken met de fascinerende wereld van de architectuur.

 • Jurgen van den Hout

  Na vrije opleidingen muziekwetenschap (BA) en Algemene Cultuurwetenschappen (MA) aan de Universiteit van Amsterdam geeft Jurgen van den Hout MA lezingen, doet onderzoek en produceert muziekproducties. Ook geeft Jurgen workshops op het gebied van muziek en multi-media.

 • Mariska Jansen

  Ik ben Mariska Jansen, een kunsthistorica uit Nijmegen met ontzettend veel passie voor mijn vakgebied. Binnen de kunstgeschiedenis vind ik veel onderwerpen interessant, maar mijn grootste passie is de Franse schilderkunst van de negentiende eeuw. Ik heb onder andere ervaring in het les geven opgedaan bij Cursuscentrum de Opstap. Kennis over kunst overdragen vind ik een van de leukste dingen om te doen, ik hoop alle deelnemers veel te leren en te laten genieten van de kunst

 • Carien Kanters

  Carien Kanters MA is een kunsthistoricus die u met een aanstekelijk enthousiasme meevoert in de wondere wereld van de kunstgeschiedenis. Als verhalenverteller in hart en nieren met een brede interesse geeft zij met evenveel plezier de Introductie Kunstgeschiedenis als colleges over mode, of rondleidingen door verschillende musea en in het bijzondere het Rijksmuseum Amsterdam.

 • Chris Kienhuis

  Chris Kienhuis is afgestudeerd historica en religiewetenschapper. Tijdens haar studie richtte zij zich op Griekse religie en filosofie, westerse esoterie en het (vroege) christendom, daarnaast deed ze onderzoek naar geschiedenisonderwijs en de positie van verschillende religies in de moderne maatschappij. Als docent koppelt ze graag macrogeschiedenis aan microgeschiedenis, om het verleden tastbaar en relevant te maken. Zo geeft ze met heel veel plezier rondleidingen in Haarlem, de stad waar ze is opgegroeid en woont.

 • Anne Knipping

  Van de Romeinen tot het Realisme en van Brunelleschi tot Brancusi: de wereld van de kunstgeschiedenis kent duizenden prachtige verhalen en ontwikkelingen. Drs. Anne Knipping heeft een niet aflatende passie voor het vertellen van een interessant, diepgaand en boeiend verhaal. Anne studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie de Conservatorenopleiding. Ze kent Museum Catharijneconvent, het Drents Museum en het Groninger Museum door en door en voor de Vrije Academie verzorgt ze de Collegereeks Introductie Architectuur.

 • Jelte van Koperen

  Jelte van Koperen heeft opleidingen en studies gestapeld, van timmermansopleiding, HBO bouwkunde tot master architectuurgeschiedenis. Hij geeft rondleidingen in meerdere steden door heel Nederland, van historische binnensteden tot nieuwbouwwijken. Zijn lessen zijn interactief en vol praktische uitleg hoe gebouwen en constructies in elkaar steken.

 • Eva Kramer

  Drs. Eva Kramer is specialist op het gebied van moderne kunst en jeugdliteratuur. Zij geeft cursussen en doet projecten met diverse doelgroepen, van volwassenen tot het basisonderwijs. Met veel plezier neemt u ze mee naar het Kröller Müller Museum, het MMKA of Museum Ludwig in Keulen, om u op passende en prikkelende manier te laten proeven aan de geschiedenis van de kunst.

 • Aldwin Kroeze

  Drs. Aldwin Kroeze is een onwaarschijnlijke duizendpoot en meesterverteller. Drie opleidingen, talloze specialisaties en activiteiten in binnen- en buitenland maken hem, in combinatie met zijn aanstekelijke bevlogenheid, tot een geliefd spreker. Aldwin Kroeze legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk, en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd.

 • Natalie Kuik

  Drs. Natalie Kuik kunt u tegenkomen in vele musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam of Paleis Soestdijk in Baarn.

 • Marielle Lassche

  Kunsthistoricus Mariëlle Lassche: 'Kunst kan mij inspireren, motiveren, provoceren, verwonderen, verleiden,  ontroeren, shockeren, ….. en zal nooit vervelen!' Deze gezonde belangstelling voor alles wat met kunst te maken heeft deelt Mariëlle Lassche heel graag met een breed publiek, van jong tot oud!. Ik neem mijn cursisten mee in de geschiedenis van de kunst van de oudheid tot het hedendaagse, van klassieke architectuur tot modern design.

 • Luc Laudy

  Luc is als een vis in het water in de wereld van het onderwijs. Als onderwijskundige is hij jarenlang aan de faculteit Educatie van Fontys Hogescholen Sittard/Tilburg en later aan de opleiding Tehatex aan de ABKM te Maastricht werkzaam geweest waar hij tevens was belast met de organisatie en begeleiding van kunstexcursies naar Italië. Zijn liefde voor kunst en cultuur houdt hem al meer dan dertig jaar in de greep.

 • Anna Lawrence

  Anna Lawrence MA studeerde kunstgeschiedenis aan de University College London, waar ze specialiseerde in Europese kunst van de 16e en 17e eeuw. Daarna heeft zij zich verder kunnen verdiepen in een hele reeks aan onderwerpen; van de hedendaagse interdisciplinaire kunstscene van Amsterdam, tot kannibalisme in de kunst van de 16e eeuw, en van de Russische Tsaren tot het Zuid-Afrika van Nelson Mandela. Graag neemt zij u mee voor een rondleiding door bijvoorbeeld het Rijksmuseum.

 • Lisette Le Blanc

 • Bjorn de Leeuw

  Kunsthistoricus en -docent Bjorn de Leeuw is geïnteresseerd in alles dat zich verhoudt tot kunst, cultuur en geschiedenis. Hij is een breed georiënteerd interdisciplinair die zoekt naar de schoonheid van het alledaagse. Het beeld, de context en betekenisgeving zijn hierbij leidende motieven.

 • Annemiek Lely

  Annemiek Lely studeerde af aan de Research Master Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sindsdien als freelance tekstschrijver, programmamaker en dramaturg in de culturele sector. Ze is gespecialiseerd in (muziek-)theater, Shakespeare, Joods erfgoed, de Holocaust in kunst en geestesziektes in kunst.

 • Merel Luijendijk

  Merel Luijendijk MA is historicus en een ervaren spreker. Voor het Scheepvaartmuseum werkt ze als gids en museumdocent en de kern van haar historische interesse ligt dan ook bij de Europese expansie overzee. Ook andere vroegmoderne onderwerpen, zoals de Tachtig- en Dertigjarige Oorlog en de Engelse koningshuizen hebben haar aandacht. 

 • Fatin van de Luijster

  Fatin van de Luijster studeerde Kunstgeschiedenis en Geschiedenis in Amsterdam en Utrecht. Tijdens haar studies richtte ze zich vooral op de historieschilderkunst. Naast de grote liefde voor de Italiaanse Renaissance, heeft ze een zeer breed interesseveld dat reikt van Rubens tot Waterhouse en Romeinse mozaïeken tot Warhol. Voor de Vrije Academie verzorgt ze de Collegereeks Introductie Symboliek en Introductie Kunstgeschiedenis. Daarnaast leidt ze deelnemers met veel plezier rond in musea, zoals het Rijksmuseum.

 • Hans Luiten

  Drs. Hans Luiten is een enthousiaste docent die ingewikkelde zaken helder weet uit te leggen. Van vele markten thuis, maar de bijzondere combinatie van Zaanse, Amsterdamse en Turkse geschiedenis is bij hem favoriet.

 • Birgitte Mommers

  Drs. Birgitte Mommers is een kunsthistorica die met veel enthousiasme haar cursisten mee weet te voeren in de wereld van de kunst. Ze heeft een brede interesse: naast haar specialisatie in renaissance en barok heeft zij een voorliefde voor de oudheid, en de (Franse) negentiende eeuw. Voor de Vrije Academie verzorgt zij met veel plezier zowel colleges, als lezingen bij tentoonstellingen en rondleidingen door musea.

 • Heleen Niele

  Drs. Heleen Niele is cultuurwetenschapper en schrijver. In haar colleges plaatst ze kunst in de context van de tijd en de grote geschiedschrijving. Ze vertelt aanstekelijk en met humor en inspireert menig cursist tot verdere exploratie. Voor de Vrije Academie verzorgt ze diverse collegereeksen en lezingen over kunst, levensverhalen en autobiografieën. Daarnaast werkt ze als schrijfcoach en ghostwriter.

 • Frederique Petit

  Fréderique Petit heeft in Schotland filosofie en internationale betrekkingen gestudeerd. Ze houdt ervan om iedere dag te filosoferen en geeft de colleges Filosofie voor het Persoonlijke Leven en Hedendaagse Nederlandse Filosofie.

 • Martijn Pieters

  Drs. Martijn Pieters leeft half in Duitsland waar hij schrijft, onderzoekt en doceert. Gelukkig houdt hij voldoende tijd over om voor de Vrije Academie les te geven. Naast zijn geliefde colleges over de Middeleeuwen en in het bijzonder Karel de Grote in 2014, geeft hij vele verschillende colleges, lezingen en excursies.

 • Max Put

  Japonisme is de forte van kunsthistoricus Max Put, maar over Rothko of Van Doesburg weet hij minstens zo veel te vertellen (en schrijven). Over welk onderwerp eigenlijk niet?  Buiten het, toegegeven obscure, onderwerp Japonisme, zouden we Max Put een ‘breed georiënteerd kunsthistoricus’ kunnen noemen, waarbij zijn belangstelling de laatste jaren in toenemende mate uitgaat naar architectuur.

 • Inge Raadgever

  Drs. Inge Raadgever volgt de hedendaagse kunst op de voet. U kunt met haar het hele seizoen op stap door heel Nederland langs verschillende musea. Hierdoor mist u nooit meer een belangrijke tentoonstelling.

 • Anita Rademakers

  Anita Rademakers MA studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Florence (daar hield ze een grote liefde voor de Italiaanse Renaissance aan over) en haalde haar masterdiploma in de klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam. Of u nu meer wilt weten over kunst, geschiedenis, de klassieke oudheid, taal of een combinatie daarvan: bij haar bent u aan het juiste adres. Voor de Vrije Academie verzorgt zij rondleidingen door het Mauitshuis en Rijksmuseum en de Collegereeks Introductie Kunstgeschiedenis.

 • Katherine Rosmalen

  Katherine Rosmalen is kunst- en architectuurhistoricus en afgestudeerd in Edinburgh. Al van jongs af aan is zij nieuwsgierig naar kunst en de ideeën en verhalen er achter. Het maakt niet uit om welke discipline het gaat: beeldende kunst, muziek, dans, literatuur, architectuur of vormgeving. Als docent neemt zij haar cursisten graag mee op ontdekking tocht door de kunst- en architectuurgeschiedenis en maak daarbij graag uitstapjes naar andere disciplines. 

 • Aaldert Rus

  Drs. Aaldert Rus geeft voor de Vrije Academie de colleges Kunstgeschiedenis en Architectuur. Verder kunt u hem tegenkomen in verschillende steden in Nederland voor wandelingen langs architectuur of hofjes. Zijn streven is om deelnemers met hart en ziel van kunst te laten genieten en de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis met woord en beeld inzichtelijk te maken.

 • Isolde Scholberg

  Isolde Scholberg MA biedt een levendige en vaak verrassende kennismaking met kunst in de meest brede zin van het woord. Als cultuurwetenschapper plaatst zij kunstwerken in hun context en biedt ze nieuwe inzichten waardoor de kunst echt tot leven komt. Isolde wil haar liefde voor de kunst graag met zoveel mogelijk mensen delen. Want kunst maakt de wereld mooier en we kunnen dus eigenlijk geen dag zonder.

 • Liesje Schreuders

  Liesje Schreuders is literatuurwetenschapper en docent literatuurgeschiedenis, gespecialiseerd in het modernisme en in Italiaanse poëzie. Tot haar favoriete schrijvers behoren Dante, Tolstoj, James, Couperus, Montale, Lucebert & Duras. Verder vertaalt Liesje Italiaanse poëzie en heeft ze twee romans en enkele verhalen op haar naam staan. 

 • Sophie van Steenderen

  Kunsthistorica Sophie van Steenderen wekt met haar sprankelende verhalen de wereld van de kunst tot leven. Zij heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen en rondleidingen op het gebied van beeldende kunst, kunst- en cultuurgeschiedenis. Zij is in staat om over iedere kunstenaar en iedere periode een boeiend, helder en amusant betoog te houden. Het allerliefst vertelt ze echter over de kunst uit de negentiende en twintigste eeuw.
   

 • Laura Stoop

  Laura Stoop behaalde haar diploma Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij verzorgt lezingen en cursussen op het snijpunt van kunst, cultuur en filosofie. Ook adviseert zij kunstenaars en is zij werkzaam als auteur. Haar specialisme is het sublieme in de kunsten. De afgelopen jaren werkte Laura als universitair docent aan de Universiteit Leiden. Nu richt zij zich volledig op haar eigen bedrijf Laura Stoop Kunst en Filosofie

 • Humber van Straalen

  Humber van Straalen studeerde af aan de Research Master Philosophy aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgde hij een opleiding tot filosofiedocent. Nu verzorgt hij werkgroepen en cursussen over filosofie voor de Vrije Academie, de TU Delft, en de Universiteit van Amsterdam. Motto is dat filosofie onderwijs teruggaat op zowel grondige studie van de teksten, als aandacht voor de in een filosofie besproken problemen en kwesties. De kerngedachte van een filosofie wordt pas gevat in de betrekking op het eigen denkende leven. Hij specialiseert zich daarbij in fenomenologie en funderingsvragen in de ethiek.

 • Gerko Tempelman

  Filosoof en theoloog Gerko Tempelman houdt zich graag bezig met de diepere menselijke drijfveren. Zo introduceerde hij bijvoorbeeld de Church for Atheists (+ agnostics + the rest of us), waarin niet-gelovigen met elkaar in gesprek gaan over wat religieuze thema’s voor hen betekenen. Als docent maakt hij graag de filosofie toegankelijk aan de hand van actuele toegankelijke vragen: “Je leert filosofie pas begrijpen als je de achterliggende vragen bij jezelf herkent; een beter begrip van de grootste filosofen begint bij jezelf."

 • Frederike Upmeijer

  Drs. Frederike Upmeijer geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Haar passie voor Italië kan zij goed kwijt in vele lezingen en colleges. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u over kunst, want dat is het mooiste wat er is. Zoals de kunsthistoricus en kunstcriticus John Ruskin al zei: The greatest thing a human soul ever does in this world, is to see something, and tell what it saw in a plain way” John Ruskin, Modern Painters 1843.

 • Ellen van der Vecht

  Drs. Ellen van der Vecht is allround kunsthistoricus van Oudheid tot moderne kunst. Zij heeft een grote voorliefde voor Italië en de renaissance, maar ook voor de klassiek moderne kunst. We leven in een wereld vol kunst, die altijd een emotie oproept. Kunst roept zoveel verschillende dingen op, van fascinatie tot onbegrip. Via colleges, lezingen, kunstreizen en rondleidingen laat Ellen van der Vecht u hier graag mee kennis maken!

 • Joop van Velzen

  Joop van Velzen is werkzaam als docent Muziekgeschiedenis voor de Vrije Academie en diverse onderwijsinstellingen en hij doceert over grote verscheidenheid van onderwerpen uit de klassieke muziek. Daarnaast schrijft hij over talrijke onderwerpen uit de klassieke muziek, bijvoorbeeld over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms.

 • Cécile Verburg

  Drs. Cécile Verburg studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij geeft diverse lezingen op kunsthistorisch gebied en rondleidingen op het gebied van architectuur, tuinen, design, beeldende kunst en kunstnijverheid. Voor de Vrije Academie verzorgt zij de Collegereeks Materialen in de kunst.

 • Kathleen Verdult

  Kathleen Verdult MA studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en heeft een brede interesse in verschillende kunststromingen. In elke kunstperiode kan zij namelijk iets interessants vinden om zich in te verdiepen. De christelijke en mythologische iconografie is wat haar het meest aantrekt in de kunstgeschiedenis en zij is dan ook gespecialiseerd in verluchtingen in middeleeuwse manuscripten uit de Nederlanden. Kathleen ziet kunstenaars als verbeelders van de mooiste, gruwelijkste of boeiendste verhalen en haar passie is deze verhalen en beelden te delen met een geïnteresseerd publiek. 

 • Marianne Verhoork

  Marianne Verhoork is in 2002 afgestudeerd aan de opleiding Kunst & Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hierna heeft ze bij verschillende culturele organisaties gewerkt. In 2013 heeft ze haar eerstegraads bevoegdheid gehaald als docent kunstgeschiedenis. Sindsdien ontwerpt en doceert ze met veel enthousiasme kunst- en cultuurcursussen voor volwassenen. Haar interesses liggen vooral op het vlak van de algemene kunstgeschiedenis en theatergeschiedenis.

 • Esther Verra

  Esther Verra heeft een bachelor Kunstgeschiedenis behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie raakte ze geïnteresseerd in het combineren van oude en nieuwe kunst in museumtentoonstellingen. Daarom besloot ze om een master Museumstudies te doen, ook aan de UvA. Esther is momenteel werkzaam in het museale en culturele veld. Als docent vertelt ze met een persoonlijke noot en zet ze net dat stapje extra. 

 • Cora Voogt-Hildering

  Docente Cora Voogt-Hildering is, naast haar carrière als muziekdocent en uitvoerend violiste, in 2012 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit als kunsthistoricus. Sindsdien brengt Cora deze twee schone kunsten zoveel mogelijk met elkaar in verband door lezingen en colleges over verschillende onderwerpen. Bij de Vrije Academie vertelt Cora bijvoorbeeld over de bijzondere relatie tussen Arnold Schönberg en Wassily Kandinsky.

   

 • Maartje Vos-Swinkels

  Maartje Vos-Swinkels MA studeerde Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar specialisatie is analyse en kritiek van Moderne en Hedendaagse Beeldende Kunst, maar zij heeft een brede achtergrond en interesse: kunst en nieuwe media, kunstfilosofie en kunstsociologie. Naast de hedendaagse kunst verwonderen ook andere perioden en kunststromingen Maartje keer op keer. In haar lezingen en college's probeert zij naast de theorie ook anekdotes en weetjes over het onderwerp te delen met deelnemers.

   

 • Akke de Vries-Oosterveen

  Archeoloog en erfgoedspecialist drs. Akke de Vries-Oosterveen typeert zichzelf als “een omnivoor op het gebied van kunst en geschiedenis”. Akke werkt als zelfstandig onderzoeker op het gebied van de Nederlandse archeologie en industrieel erfgoed. Voor de Vrije Academie verzorgt Akke de cursus Art Nouveau en Jugendstil.

   

 • Birthe Weijkamp

 • Mariette Wijne

  Mariëtte Wijne is tekstschrijver-columnist in Amsterdam. Verslaving, kunst, mode en natuur zijn geliefde onderwerpen. 

 • Diana de Wild

  Diana de Wild: 'Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium ben ik archeologie gaan studeren aan de universiteit van Leiden. In 1994 ben ik afgestudeerd als klassiek archeoloog.'

 • Carolien Zeeman

  Kunsthistoricus Carolien Zeeman MA deelt haar enthousiasme voor kunst graag met haar cursisten. Zij is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst, maar geeft ook cursussen in algemene kunstgeschiedenis. Carolien is bijzonder gefascineerd door de continue ontwikkeling die de kunst doormaakt en zij legt graag verrassende verbanden tussen het heden en verleden.

   

   

 • Diklah Zohar

  Dikláh Zóhar combineert haar passie voor kunst met een brede oriëntatie in de Klassieke Archeologie.  Ze specialiseert in de Laat Romeinse-, Joodse en Vroeg-christelijke kunst. Haar interesse gaat vooral uit naar de wederzijdse invloeden tussen culturen en religies in het Middellandse Zeegebied, met speciale aandacht naar de invloed van de Klassieken door de eeuwen heen. Maar haar eerste liefde is ongetwijfeld de kunst van mozaïek. Met veel enthousiasme en een vleugje accent verzorgt ze lezingen, cursussen en museumwandelingen.