Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Docenten

Bevlogen, enthousiast en deskundig zijn de kernmerken van het docententeam van de Vrije Academie. Onze docenten weten waarover ze het hebben. Allen opgeleid op verschillende vakgebieden en brengen eigen kennis en ervaring mee. De docenten wonen verspreid over heel Nederland en verzorgen de evenementen bij u in de buurt.

 • Ank Adriaans - van Schaik

  Drs. Ank Adriaans-van Schaik MA, kunsthistoricus, geeft lezingen, cursussen en workshops op basis van onderzoek naar context en betekenis van kunstwerken. Daarnaast adviseert zij bij het samenstellen van tentoonstellingen en schrijft kunsthistorische publicaties. Zij presenteert graag het verhaal van de kunst met als doel: het plezier beleven van kunst.

 • Rens Appelman

  Rens Appelman heeft filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij specialiseerde zich in de wijsgerige antropologie van naoorlogse Franse denkers als Michel Foucault, Gilles Deleuze en Catherine Malabou. Door filosofische ideeën toe te passen op alledaagse situaties legt Rens de nadruk op de wederzijdse invloed van abstracte theoretische filosofie en toegepaste praktische filosofie.

 • Anne Margreet As-Vijvers

  Anne Margreet As-Vijvers werkt sinds 2002, toen zij cum laude promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, als freelance kunsthistoricus. Zij is een specialist in de middeleeuwse boekverluchting van de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden. Anne Margreet is auteur, redacteur en vertaler van kunsthistorische publicaties (o.a. tentoonstellingscatalogi voor musea), ze geeft lezingen, maakt objectbeschrijvingen voor antiquaren en privéverzamelaars en verricht wetenschappelijk onderzoek voor diverse opdrachtgevers. Met groot enthousiasme deelt zij haar kennis met de cursisten van de Vrije Academie.

 • Jielis van Baalen

  Jielis van Baalen studeerde theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is docent, schrijver en journalist. Hij verzorgt lezingen en cursussen met als onderwerp de politieke en economische situatie in Egypte en het Midden-Oosten, Lawrence of Arabia en Andalusië als bron van Verlichting.

 • Verena Bakhuizen

  Kunsthistorica Verena Bakhuizen verzorgt sinds 2006 lezingen, excursies en museumrondleidingen. Van Lutma’s briljante zilver in kwabstijl tot het sprookjesachtige glas van Émile Gallé, van strak empire-meubel tot eigentijds haute-couture ontwerp, van de schilderkunst van Van Eyck en Rembrandt tot Mondriaan en Rothko... Verena is van alle markten thuis. Haar grote kennis van en passie voor geschiedenis, kunst en vormgeving deelt ze vol enthousiasme met de cursisten van de Vrije Academie.

 • Roos Bannenberg

  Roos Bannenberg studeerde in 2011 cum laude af in de klassieke talen in Leiden, met minors in taalwetenschap en taalverwerving. Ze is een bevlogen docent met een grote passie voor Grieks en Latijn en hun voortleving, de Oudheid, en het wonder van taal in het algemeen, en ze deelt dat enthousiasme graag met anderen!

   

 • Muriel de Beer

  Kunsthistorica drs. Muriel de Beer is een professionele en inspirerende docente van het eerste uur met oog voor detail. Haar enthousiasme voor de kunst werkt aanstekelijk! Muriel leert je kijken, ontdekken en verbanden leggen. En zij geeft duidelijke uitleg. Zij biedt context in een doortimmerd verhaal, gelardeerd met anekdotes. Haar kunsthistorische kennis reikt van het oude Egypte tot de meest actuele hedendaagse kunst. 

 • Dick Berckenkamp

  Dick Berckenkamp is beeldend kunstenaar en gespecialiseerd in hedendaagse kunst. In zijn werk voert de passie voor contemporary dance, muziek en eigentijdse kunst de boventoon. Maar de grote meesters uit het verleden zijn nooit ver weg. Met plezier geeft hij de colleges introductie kunstgeschiedenis, van de oudheid tot nu.

 • Kees Boele

  Bioloog en landschapskenner drs. Kees Boele is zijn eigen motto: inspirerend groen. Geworteld in het Nederlandse landschap, opgebloeid tussen flora en fauna en wereldwijd uitgegroeid op alle zes continenten. Kees is zelfstandig ondernemer, vanuit zijn bedrijf Natuurpresentaties biedt hij cursussen, lezingen, tekstproductie en natuurfotografie. Samen met de Vrije Academie werkt hij aan een uitbouw van het aanbod met biologische onderwerpen.

 • Anne de Boer

  Anne de Boer MA is kunsthistoricus met een brede interesse. Zij is gespecialiseerd in de kunst van de Italiaanse Renaissance maar haar interesse omvat verder onder meer middeleeuwse kunst, propagandakunst, kunst van de 19e en 20e eeuw en niet-westerse kunst en cultuur. Met enthousiasme en levendige vertelstijl neemt zij in lezingen en rondleidingen haar publiek mee naar de wereld van kunst en cultuur. Daarnaast vertelt zij, als geboren en getogen Zaanse, met veel liefde en passie over de geschiedenis van haar eigen Zaanstreek.

 • Ype de Boer

  Ype de Boer MA promoveert aan de Vrije Universiteit op het werk van de hedendaagse, Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. Hij vertaalde werk van Agamben en van Alain Badiou, en schreef bij Spenglers De ondergang van het avondland een leeswijzer. Murakami en het gespleten leven was zijn filosofisch debuut. Hij streeft ernaar de Vrije Academie cursisten mee te nemen in zijn fascinatie voor de relaties tussen theorie & praktijk, filosofie & literatuur en waarheid & geschiedenis.

 • Walda Bosman-Kok

  Bij haar afstuderen als kunsthistorica werd zij de vrouwelijke Henk van Os (oud-directeur Rijksmuseum, bekend van de serie Beeldenstorm) genoemd. En terecht, want het plezier dat drs. Walda Bosman-Kok uitstraalt als zij over kunst vertelt is aanstekelijk. Al sinds 1995 verzorgt zij met veel succes en enthousiasme cursussen, lezingen, reizen en rondleidingen; van de oude klassieken tot aan de moderne kunst. Kijk, luister en geniet!

 • Karin Braamhorst

  Karin Braamhorst is kunsthistoricus, docent en auteur van o.a. het 'Ikonen Lexicon'. Ze is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Karin heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Door haar persoonlijke stijl weet zij haar toehoorders te enthousiasmeren en te betrekken bij de verhalen die ze vertelt.

 • Emke van Breugel

  Drs. Emke van Breugel heeft een jarenlange ervaring als museumdocent en rondleider bij Museum de Lakenhal in Leiden en is een verhalenverteller bij uitstek. Zij neemt haar toehoorders graag mee op een interactieve ontdekkingstocht door de kunstgeschiedenis. Zij heeft een brede kunsthistorische interesse, van architectuur tot kunstnijverheid, maar ook de iconografie en symboliek hebben haar speciale aandacht. Zij publiceert op het gebied van schilderkunst, archeologie en teken - en prentkunst.
   

 • Margaret Breukink

  Drs. Margaret Breukink woont en werkt in het noorden van het land. Zij leidt u op persoonlijke en enthousiaste wijze door de kunstgeschiedenis, van Art Nouveau tot Mooiste Kunst: 20 Meesterwerken. Haar specialiteit: een brede cultuurhistorische context, boeiende achtergrondverhalen en prachtig beeldmateriaal.

 • Annette Brouwer

  drs. Annette Brouwer studeerde Kunstgeschiedenis & Archeologie aan de Rijksuniversiteit. Zij is al tientallen jaren werkzaam als bevlogen en enthousiaste docente kunstgeschiedenis. Met veel plezier verzorgt zij colleges algemene kunstgeschiedenis, symboliek of moderne kunst. Daarnaast is zij regelmatig te vinden in bijvoorbeeld Museum De Pont.

 • Go Bruens

  Go Bruens MA studeerde kunstgeschiedenis en zij heeft zich gespecialiseerd in moderne kunst en architectuur. Door haar enthousiaste verhalen neemt ze u mee naar de tijd en achtergrond van de kunstenaars, architecten en opdrachtgevers en zoomt ze in op de kleinste details. Daardoor laat ze u datgene zien waar u misschien in eerste instantie overheen kijkt. 

 • Emma Bulens

  Emma Bulens (MA) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam waarbij zij in vele gebieden geïnteresseerd was. In elke periode van de geschiedenis is namelijk iets interessants te vinden. Zij houdt ervan om de geschiedenis vanuit kunst en cultuur te doorgronden en stelt zich zelf  altijd de vraag: Op welke manier is kunst een reflectie van de samenleving van dat moment?

 • Marian van Caspel

  Marian van Caspel is kunsthistorica. Ze is een ervaren docente en houdt ervan moderne en hedendaagse kunst met oude kunst te verbinden. En dat dan nog het liefste op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit.

 • Claudia Christern

 • Christine van der Cingel

  Christine van der Cingel is beeldend kunstenaar en werkt als docent en rondleidster in het Groninger Museum. Tevens heeft zij enkele jaren reizen begeleid naar Egypte, Marokko en Catalonië. Zij houdt van alle periodes en stijlen: van de Egyptische Fayoum portretten tot hedendaagse schilderkunst van Marlene Dumas en Luc Tuymans. Door de vele reizen die zij heeft gemaakt is zij veel in aanraking gekomen met architectuur van de oudheid tot aan moderne architectuur zoals in New York en Barcelona en zij vindt het fascinerend om te zien wat de invloed is van architectuur op de sfeer van een stad en op de beleving van het individu.

 • Arthur d'Ansembourg

  Drs. Arthur d'Ansembourg is docent kunstfilosofie. In zijn colleges, lezingen en rondleidingen voor de Vrije Academie gaat de aandacht uit naar filosofische opvattingen over schoonheid en kunst. Daarnaast begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en verscheen in januari 2018 van hem Er zit iets achter. Over filosofie en kunst

 • Mirjam Deckers

  Mirjam Deckers groeide op als dochter van twee bibliothecarissen en dus werd de liefde voor cultuur en kunst haar met de paplepel ingegoten. Niet geheel onverwachts studeerde ze dan ook Kunst- en Cultuurwetenschappen en Wijsbegeerte in Groningen. Uiteindelijk verpachtte ze haar hart aan de kunstgeschiedenis, met een bijzondere liefde voor de vroege 20e eeuw. Ze werkt als docent voor de Vrije Academie, maar ook als assistent voor het archief van Bauhaus-weefster Gunta Stölzl en als zelfstandig curator.

 • Wilma de Kluizenaar

  Wilma de Kluizenaar is cultuurwetenschapper en zelfstandig cultureel ondernemer. Naast haar werkzaamheden als docent is ze actief in het Limburgse culturele veld. Voor Jazz Maastricht, Museum de Domeinen Sittard en ECCE heeft zij projecten gedaan.

 • Arianne Deligianis

  Arianne Deligianis is een gedreven kunsthistoricus die haar Master Kunstgeschiedenis behaalde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in de Hollandse Gouden Eeuw, in iconografie en de Griekse Oudheid. Ze bracht haar jeugd door in Griekenland, waar haar zoektocht begon naar alle verhalen die kunst en geschiedenis te vertellen hebben. Met heel veel plezier geeft zij les in Kunstgeschiedenis, om mensen in contact te brengen met de kleurrijke en veelzijdige wereld van kunst.

 • Michel Didier

  Drs. Michel Didier is in 1987 afgestudeerd op kunst en muziek. Sindsdien geeft hij vele lezingen en cursussen, veelal over 'zusterkunsten' als kunst en muziek of  kunst en literatuur. Maar ook kunst en mythologie, kunst en esoterie komen aan bod. Verdere specialismen zijn art nouveau, art deco, exotisme en vorsten & kunst.

 • Oene Dijk

  Oene Dijk studeerde Kunst- en Architectuurgeschiedenis. Hij verzorgt, op enthousiaste wijze, al jarenlang colleges voor de Vrije Academie, en dan met name die over architectuur. Omdat deze geschiedenis nog beter tot zijn recht komt door de architectuur en de stedenbouw met eigen ogen te aanschouwen, neemt hij u graag mee op stadswandelingen en excursies door heel Nederland.

 • Krzysztof Dobrowolski-Onclin

  Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is kunsthistoricus en doceert al vele jaren met enthousiasme voor de Vrije Academie. Met name colleges en studiedagen over symboliek in de kunst zijn favoriet. Ook kent Krzysztof Museum Catharijneconvent en het Rijksmuseum op z'n duimpje. Daarnaast neemt hij de liefhebber mee op reis naar Polen of New York.

 • Mariska Doesburg

  Mariska Doesburg is een gepassioneerd kunsthistorica, rondleidster en journaliste. Zij studeerde Journalistiek en Kunstgeschiedenis. Haar passie voor de klassieken, Italië en kunst ontstond al vroeg op de middelbare school. Later ontstonden er ook meerdere interesses, waaronder voor hedendaagse sculptuur en architectuur en symboliek in de kunstgeschiedenis. Nu vertelt zij met net zoveel passie over Praxiteles en Donatello als over Frank Lloyd Wright en Mimmo Paladino.

 • Hein Van Dongen

  Drs. Hein van Dongen verzorgt diverse colleges op het gebied van filosofie. U kent hem van de collegereeksen Wereldfilosofie, Filosofie voor het persoonlijke leven en de studiedag Denken in het Midden-Oosten.

 • Peter van Duinen

  Peter van Duinen is directeur en oprichter van de Vrije Academie. 

 • Jacqueline Duurland

  Drs. Jacqueline Duurland is tekstschrijver en filosoof. Zij studeerde taal en filosofie aan de UvA en is een bevlogen verteller die mensen makkelijk meeneemt in haar uitleg en verhalen. Jacqueline Duurland is een enthousiast liefhebber van de originele en tot nadenken stemmende inzichten van uiteenlopende denkers. Zij vindt het een uitdaging om dit gedachtegoed op een inspirerende manier toegankelijk te maken en raakvlakken bloot te leggen met de actualiteit.

 • Annette van der Elst

 • Frank Elzas

  Frank Elzas studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij gaf jaren les als docent in vakken als drama en cultuureducatie. Naast zijn werk is hij zich gaan toeleggen op gespecialiseerde stadswandelingen in Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. Hij voert u enthousiast mee door de prachtige geschiedenis van deze steden met feitelijke informatie, historische verhalen en smeuïge anekdotes.

 • Alette Fleischer

  Dr Alette Fleischer is afgestudeerd als kunsthistoricus en gepromoveerd als wetenschapshistoricus. Haar belangstelling omvat de schilderkunst, architectuur en tuinkunst (de tuinen van Versailles en Het Loo) van de Gouden Eeuw, de Franse Empire, Engelse tuinen en twintigste-eeuwse kunst: Bergense school, Magisch Realisme, architectuur, beeldhouwkunst, fotografie en land art. Met veel humor en flair sleept ze haar toehoorders mee de wereld in van kunst, kunstenaars en opdrachtgevers door de eeuwen heen.

 • Julie Flesseman

  Julie Flesseman is historicus en kunsthistoricus. Aan de Universiteit Utrecht behaalde zij een master Moderne Geschiedenis en een master Moderne en Hedendaagse Kunst. Zij is onder meer gespecialiseerd in kunst in de openbare ruimte en in de interdisciplinaire samenwerking tussen beeldende kunst en podiumkunst. Als ervaren spreker en rondleider weet zij een interessant en aansprekend verhaal voor het voetlicht te brengen.

 • Wendy Fossen

  ‘Kunst elitair, stoffig en saai?‘ Niet als het aan kunsthistoricus Wendy Fossen ligt! Zij geeft geen droge colleges maar vertelt met zo veel vuur en passie over kunst dat u voorgoed verkocht bent. Zo laat ze de worsteling van de kunstenaar met zijn opdrachtgever zien en gaat ze dieper in op het persoonlijke leven van flamboyante kunstenaars. Vanzelfsprekend wordt er niet voorbij gegaan aan de technische kant van de kunst, maar zijn het juist die heerlijke verhalen die je bij blijven.

 • Annemie de Gendt

  Annemie de Gendt is specialiste op het gebied van middeleeuwen, renaissance en art nouveau. Gedurende vele jaren heeft zij met volle overtuiging en veel enthousiasme en plezier college gegeven aan de afdeling Europese Talen en Culturen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij schreef haar proefschrift over opvoedingsstrategiëen voor vrouwen in de late middeleeuwen.

   

 • Roland Gerritsen

  Roland Gerritsen studeerde humanistiek aan de UvH in Utrecht en werkte jaren als geestelijk verzorger in het gevangeniswezen. Sinds 2012 geeft hij voor het Humanistisch Verbond cursussen over humanisme, levenskunst en vergankelijkheid. Tegenwoordig werkt hij als vrijgevestigd coach, supervisor en trainer met verschillende doelgroepen - voornamelijk in zorg en onderwijs. Rode draad in zijn loopbaan is dat hij graag met mensen in gesprek gaat over wat voor hen van waarde is - in werk of in het leven in de breedste zin. In de collegereeks over humanisme hoopt hij aan de hand van de rijke humanistische traditie opnieuw mensen aan het denken te zetten.

 • Roland Gieles

  Roland Gieles studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de Italiaanse kunst van de late middeleeuwen en renaissance, maar heeft gaandeweg een brede kunsthistorische interesse ontwikkeld,  van Byzantijnse mozaïeken tot sierlijke Art Nouveau en van grote frescocycli tot de meest verfijnde kunstobjecten. Elk kunstwerk heeft zijn eigen verhaal en is vervaardigd in zijn eigen historische context. In zijn lezingen verbindt Roland deze twee aspecten met elkaar, zonder de schoonheid en de emotie van de kunst uit het oog te verliezen.

 • Leon Gijbels

  Leon Gijbels is een gedreven kunsthistoricus en verteller die verschillende stijlperioden moeiteloos aan elkaar verbindt. De kunstenaar staat in zijn verhalen altijd centraal maar beslist niet los van de context waarin de kunst wordt gemaakt. Om de colleges compleet te maken, komt tijdens de lessen de beeldtaal ruimschoots aan bod.

 • Karin Haanappel

  Kunsthistorica drs. Karin Haanappel is afgestudeerd op het oeuvre van de Franse beeldhouwster Camille Claudel en heeft zich sindsdien ingezet om de vergeten talentvolle vrouwen uit de kunstgeschiedenis voor het voetlicht te plaatsen. Zo publiceerde zij ‘Herstory of Art’ en vol passie en enthousiasme geeft zij colleges, lezingen en studiedagen. Vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle.

 • Monique Hafkamp

  Kunsthistorica Drs. Monique Hafkamp heeft tijdens haar studie veel gereisd om naar kunst en architectuur te kijken. Ze begeleidt culturele reizen en geeft cursussen en lezingen over kunst en cultuur. Naast een liefde voor Italïe heeft Monique een voorkeur voor de colleges algemene kunst- en architectuurgeschiedenis.

 • Isis Hazewindus

 • Myrthe Hebinck

  Myrthe Hebinck MA heeft als sinds haar opleiding tot kunsthistoricus een voorliefde voor cultuureducatie. Omdat Myrthe zelf zo van kunst houdt, doet ze niets liever dan de cursisten deze liefde ook te laten ontdekken. Met enthousiasme geeft ze colleges of rondleidingen in regio Utrecht.

 • Huub van der Heijdt

  Huub van der Heijdt studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als afstudeerproject de ontwikkeling van badplaatsarchitectuur. Huub heeft jarenlang als reisleider voor een culturele reisorganisatie gewerkt, waarbij hij vooral de aandacht op bijzondere, 'net even anders'-verhalen en anekdotes richtte. Datzelfde doet hij nu tijdens zijn colleges. Hij reisde in Spanje, Tsjechië en Polen en vooral in zijn geliefde Duitsland. 
   

 • Barry Heinrichs

  Drs. Barry Heinrichs heeft een plek verworven in het docententeam van de Vrije Academie als specialist op het gebied van hedendaagse kunst. Zijn bezoeken aan galeries en uitleg over techniek worden zeer gewaardeerd.

 • Mieke Hendriks

  Mieke Hendriks is een kunsthistoricus met passie voor het verhaal achter het kunstvoorwerp. Van middeleeuwse kunst tot het Interbellum, van tuinkunst tot politieke (prent)kunst, van Amerikaanse kunst/architectuur tot Nederlandse boekillustraties. Mieke vertelt er enthousiast over en deelt graag haar passie en ontdekkingen via lezingen of rondleidingen.

 • Benno Hillebrand

  Drs. Benno Hillebrand is een docent van formaat. Hij staat letterlijk en figuurlijk boven de materie. Benno verhaalt net zo makkelijk over de Griekse oudheid als over Permeke. Met name in regio Den Haag en in het bijzonder in het Kunstmuseum Den Haag komt u Benno vaak tegen.

 • Nathalie Hollaar

  Nathalie Hollaar studeerde filosofie en autonoom beeldende kunst. Ze probeert in het samenbrengen van het existentialisme en cultuurfilosofie tot cultuurkritiek te komen.

 • Judy Hooymeyer

  Dr. Judy Hooymeyer heeft sociologie en filosofie gestudeerd en is docent, filosofisch consulent en beeldend kunstenaar. Zij is een ervaren docent en spreekster in de praktische filosofie & levenskunst en verzorgt aan de Vrije Academie de cursus Inleiding in de Humanistiek. Door haar persoonlijke stijl weet zij de theorie en de thema’s binnen de Humanistiek inzichtelijk te maken, maar ook toepasbaar in het dagelijks leven. 

 • Jurgen van den Hout

  Na vrije opleidingen muziekwetenschap (BA) en Algemene Cultuurwetenschappen (MA) aan de Universiteit van Amsterdam geeft Jurgen van den Hout MA lezingen, doet onderzoek en produceert muziekproducties. Ook geeft Jurgen workshops op het gebied van muziek en multi-media.

 • Patricia Huisman

  Drs. Patricia Huisman is een bevlogen vertelster die al sinds 1993 werkzaam is als docent en rondleidster. Patricia heeft inmiddels jarenlange ervaring met een gevarieerd publiek en met de meest uiteenlopende thema´s. Van de Egyptenaren tot aan de eigentijdse kunst, geen onderwerp heeft nog geheimen voor haar. Dankzij haar flux de bouche weet zij elke kunstvorm op een heldere en toegankelijke wijze uit te leggen.

 • Sigrid Ivo

  Drs. Sigrid Ivo is kunsthistorica en haar grote passie ligt bij de kunstnijverheid, design, de geschiedenis en de nieuwe (technologische) ontwikkelingen in de negentiende- en begin twintigste-eeuw. Ze is een bevlogen verteller, en neemt haar cursisten graag mee in de tijdgeest, waarbij ze verrassende uitstappen tussen verschillende kunstvormen en het verleden en heden neemt.  

 • Mariska Jansen

  Mariska Jansen is een kunsthistorica uit Nijmegen met veel passie voor haar vakgebied. Binnen de kunstgeschiedenis vind zij veel onderwerpen interessant, maar haar grootste passie is de Franse schilderkunst van de negentiende eeuw. Mariska heeft onder andere ervaring in het les geven opgedaan bij Cursuscentrum de Opstap. Kennis over kunst overdragen vind zij een van de leukste dingen om te doen, zij hoopt alle deelnemers veel te leren en te laten genieten van de kunst

 • Carien Kanters

  Carien Kanters MA is een kunsthistoricus die u met een aanstekelijk enthousiasme meevoert in de wondere wereld van de kunstgeschiedenis. Als verhalenverteller in hart en nieren met een brede interesse geeft zij met evenveel plezier de Introductie Kunstgeschiedenis als colleges over mode, of rondleidingen door verschillende musea en in het bijzonder het Rijksmuseum Amsterdam en Paleis op de Dam.

 • Chris Kienhuis

  Chris Kienhuis is afgestudeerd historica en religiewetenschapper. Tijdens haar studie richtte zij zich op Griekse religie en filosofie, westerse esoterie en het (vroege) christendom, daarnaast deed ze onderzoek naar geschiedenisonderwijs en de positie van verschillende religies in de moderne maatschappij. Als docent koppelt ze graag macrogeschiedenis aan microgeschiedenis, om het verleden tastbaar en relevant te maken. Zo geeft ze met heel veel plezier rondleidingen in Haarlem, de stad waar ze is opgegroeid en woont.

 • Maudy van Klaveren

  Maudy van Klaveren studeerde humanistiek, waar zij zich specialiseerde in cultuurkritische en feministische theorie. Zij werkt als humanistisch geestelijk begeleider in het Zaans Medisch Centrum, waar zij patiënten begeleidt bij zingevings- en levensvragen. In haar cursussen verbindt ze filosofische theorieën met persoonlijke reflectie. Wat betekent het om mens te zijn? Hoe verhoud ik mij tot mijzelf en de mensen om mij heen? Waar put ik kracht uit? En wat is voor mij een goed leven? Dit zijn enkele voorbeelden van de prikkelende vragen die ze graag samen met de studenten van de Vrije Academie onderzoekt.
   

 • Inge Klompmakers

  Inge Klompmakers is Japanologe en kunsthistorica en houdt ervan om de mooie verhalen van ruim twintig eeuwen Japanse kunst met een breed publiek te delen. Ze is al ruim 20 jaar professioneel werkzaam in het internationale Japanse kunstveld. Met even veel plezier geeft Inge lezingen en publiceert ze bijzondere boeken over Japanse kunst, cultuur en geschiedenis. Voor haar overstap naar de uitgeverijwereld was zij werkzaam als Japanspecialist bij een gerenommeerde galerie en een internationaal veilinghuis. 

 • Maarten van 't Klooster

  Maarten van ’t Klooster studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij specialiseert zich in beeldende kunst uit de negentiende eeuw en vroege twintigste eeuw. Daarnaast heeft hij interesse in (de geschiedenis van) schilderijlijsten. Binnen cursussen en lezingen laat hij graag de dwarsverbanden zien die de kunstgeschiedenis tot leven brengen.

 • Anne Knipping

  Van de Romeinen tot het Realisme en van Brunelleschi tot Brancusi: de wereld van de kunstgeschiedenis kent duizenden prachtige verhalen en ontwikkelingen. Drs. Anne Knipping heeft een niet aflatende passie voor het vertellen van een interessant, diepgaand en boeiend verhaal. Anne studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie de Conservatorenopleiding. Ze kent Museum Catharijneconvent, het Drents Museum en het Groninger Museum door en door en voor de Vrije Academie verzorgt ze de Collegereeks Introductie Architectuur.

 • Jelte van Koperen

  Jelte van Koperen heeft opleidingen en studies gestapeld, van timmermansopleiding, HBO bouwkunde tot master architectuurgeschiedenis. Hij geeft rondleidingen in meerdere steden door heel Nederland, van historische binnensteden tot nieuwbouwwijken. Zijn lessen zijn interactief en vol praktische uitleg hoe gebouwen en constructies in elkaar steken.

 • Aldwin Kroeze

  Drs. Aldwin Kroeze is een onwaarschijnlijke duizendpoot en meesterverteller. Drie opleidingen, talloze specialisaties en activiteiten in binnen- en buitenland maken hem, in combinatie met zijn aanstekelijke bevlogenheid, tot een geliefd spreker. Aldwin Kroeze legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk, en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd.

 • Marielle Lassche

  Kunsthistoricus Mariëlle Lassche: 'Kunst kan mij inspireren, motiveren, provoceren, verwonderen, verleiden,  ontroeren, shockeren, ….. en zal nooit vervelen!' Deze gezonde belangstelling voor alles wat met kunst te maken heeft deelt Mariëlle Lassche heel graag met een breed publiek, van jong tot oud!. Ik neem mijn cursisten mee in de geschiedenis van de kunst van de oudheid tot het hedendaagse, van klassieke architectuur tot modern design.

 • Luc Laudy

  Luc is als een vis in het water in de wereld van het onderwijs. Als onderwijskundige is hij jarenlang aan de faculteit Educatie van Fontys Hogescholen Sittard/Tilburg en later aan de opleiding Tehatex aan de ABKM te Maastricht werkzaam geweest waar hij tevens was belast met de organisatie en begeleiding van kunstexcursies naar Italië. Zijn liefde voor kunst en cultuur houdt hem al meer dan dertig jaar in de greep.

 • Anna Lawrence

  Anna Lawrence MA studeerde kunstgeschiedenis aan de University College London, waar ze specialiseerde in Europese kunst van de 16e en 17e eeuw. Daarna heeft zij zich verder kunnen verdiepen in een hele reeks aan onderwerpen; van de hedendaagse interdisciplinaire kunstscene van Amsterdam, tot kannibalisme in de kunst van de 16e eeuw, en van de Russische Tsaren tot het Zuid-Afrika van Nelson Mandela. Graag neemt zij u mee voor een rondleiding door bijvoorbeeld het Rijksmuseum.

 • Lisette Le Blanc

  Lisette Le Blanc is een gepassioneerd kunsthistoricus . Zij is breed georiënteerd, een bewuste keuze om juist verbanden te leggen tussen verschillende perioden, ontwikkelingen en culturele aspecten als kunst, literatuur en muziek. Haar overtuiging is dat kunst onmisbaar is en een belangrijk onderdeel is van het leven van alledag. Het biedt reflectie, troost en schoonheid. 
   

 • Bjorn de Leeuw

  Kunsthistoricus en -docent Bjorn de Leeuw is geïnteresseerd in alles dat zich verhoudt tot kunst, cultuur en geschiedenis. Hij is een breed georiënteerd interdisciplinair die zoekt naar de schoonheid van het alledaagse. Het beeld, de context en betekenisgeving zijn hierbij leidende motieven.

 • Annemiek Lely

  Annemiek Lely studeerde af aan de Research Master Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sindsdien als freelance tekstschrijver, programmamaker en dramaturg in de culturele sector. Ze is gespecialiseerd in (muziek-)theater, Shakespeare, Joods erfgoed, de Holocaust in kunst en geestesziektes in kunst.

 • Saskia van Lier

  Saskia van Lier houdt van beeld en muziek in de kerk. Ze studeerde godsdienstwetenschap, waar ze leerde over beeld en liturgie. Ze speelt muziek en houdt van muziek, waardoor ze leerde dat muziek en beeld bij elkaar horen. Voor de Vrije Academie geeft ze de cursus over muziek en beeld in de kerk ('Zinnestrelend'). Verder kunt u bij haar terecht over Noord Nederland en - jawel - de prachtige kerken die er te vinden zijn. Daarvoor maakt ze zelfs de Groningse jeugd enthousiast door erfgoedprojecten voor basisscholen te maken.

 • Titia van Lier

  Na decennia werkzaam geweest te zijn als bedrijfsjurist is Titia van Lier met veel plezier kunstgeschiedenis gaan studeren aan de universiteit van Utrecht. Na de succesvolle afronding van de master verzorgt Titia met veel enthousiasme rondleidingen, cursussen en adviseert ze bij het samenstellen van tentoonstellingen.

 • Mats Lodenstijn

  Mats Lodenstijn studeerde zowel muziektheater als filosofie. Deze twee interesses zijn dan ook vervlochten in zijn werk en leven. Mats enthousiasmeert graag mensen voor filosofische teksten en thema’s, omdat deze nuance aanbrengen in de manier waarop we denken over de huidige wereld, samenleving en onszelf. Filosofie omschrijft hij dan ook als ‘denken 2.0’. Wie durft?
   

 • Merel Luijendijk

  Merel Luijendijk MA is historicus en een ervaren spreker. Voor het Scheepvaartmuseum werkt ze als gids en museumdocent en de kern van haar historische interesse ligt dan ook bij de Europese expansie overzee. Ook andere vroegmoderne onderwerpen, zoals de Tachtig- en Dertigjarige Oorlog en de Engelse koningshuizen hebben haar aandacht. 

 • Hans Luiten

  Drs. Hans Luiten is een enthousiaste docent die ingewikkelde zaken helder weet uit te leggen. Van vele markten thuis, maar de bijzondere combinatie van Zaanse, Amsterdamse en Turkse geschiedenis is bij hem favoriet.

 • Flore Lutters

  Flore Lutters (MA) studeerde geschiedenis, film en filosofie. In zijn werk zoekt hij naar de creatieve kruisverbinding tussen film en filosofie. Momenteel doceert hij filosofie op de Vrije Hogeschool, geeft filmcolleges in diverse filmhuizen in Nederland en schrijft mee aan de publicatie ‘Denken in het Donker’ bij uitgeverij ISVW.  Zijn expertise is het cinematografisch denken van de filmmakers Andrej Tarkovski, Stanley Kubrick en Terrence Malick.
   

 • Hendrie van Maanen

  Hendrie van Maanen is afgestudeerd Theoloog en Sociaal Geograaf. Hij is meer dan 20 jaar in het hoger onderwijs actief, zowel in binnen- als buitenland. Momenteel doceert Hendrie onder meer Europese Cultuur en Religie aan de school voor Journalistiek in Ede. Hendrie is zeer bevlogen met een grote passie voor het lesgeven.

 • Barbara Mensink

  Barbara Mensink MA studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze is breed geïnteresseerd en heeft een grote liefde voor portretten, van Fayoum tot Frans Hals, van Vincent van Gogh tot Rineke Dijkstra. Ze werkt ook voor het Noordbrabants Museum. Met veel enthousiasme geeft ze colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen.
   

 • Birgitte Mommers

  Drs. Birgitte Mommers is een kunsthistorica die met veel enthousiasme haar cursisten mee weet te voeren in de wereld van de kunst. Ze heeft een brede interesse: naast haar specialisatie in renaissance en barok heeft zij een voorliefde voor de oudheid, en de (Franse) negentiende eeuw. Voor de Vrije Academie verzorgt zij met veel plezier zowel colleges, als lezingen bij tentoonstellingen en rondleidingen door musea.

 • Ron Muijzer

  Ron (drs. R.F.) Muijzer is mens- en taalwetenschapper, en 45 jaar werkzaam in het onderwijs. Zijn specialisme is het begeleiden van hoog opgeleide buitenlanders. Daarnaast organiseert en begeleidt hij sinds medio jaren '80 filosofisch getinte bijeenkomsten.

 • Robert-Jan Muller

  drs. Robert-Jan Muller
  Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship Fund Committee. Is docent voor de Vrije Academie en leidde al vele kunstreizen.

 • Bas Nabers

  Bas Nabers is filosoof, historicus en prijswinnend essayist, maar hij werkte ook als gids op een husky- en wildernisboerderij in Lapland. Bas Nabers ziet filosofie als een bron van verwondering, kritisch denken en vrijheid: door te filosoferen leer je vragen stellen waar je aanvankelijk geen vragen verwacht, verken je denk- en leefpatronen die als het ware de horizonten van ons bestaan vormen. Zo wordt het alledaagse minder vanzelfsprekend en openen zich nieuwe mogelijkheden.

 • Heleen Niele

  Drs. Heleen Niele is cultuurwetenschapper en schrijver. In haar colleges plaatst ze kunst in de context van de tijd en de grote geschiedschrijving. Ze vertelt aanstekelijk en met humor en inspireert menig cursist tot verdere exploratie. Voor de Vrije Academie verzorgt ze diverse collegereeksen en lezingen over kunst, levensverhalen en autobiografieën. Daarnaast werkt ze als schrijfcoach en ghostwriter.

 • Alexandra Oostdijk

  Alexandra Oostdijk is kunsthistoricus en archeoloog. Zij studeerde kunstgeschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Universiteit Leiden en studeerde af op wonderbaarlijke wereld van de Azteken. In het dagelijks leven werkt zij parttime in Delft als directeur van het museum Paul Tetar van Elven, het woonhuis van een negentiende-eeuwse historieschilder en kopiist. Ook werkt zij als rondleider en museumdocent in het Mauritshuis, Rijksmuseum Amsterdam en Boijmans van Beuningen, waar ze met evenveel passie vertelt over zeventiende-eeuwse meesters als over moderne kunst.

 • Vera Pattiasina

  Vera Pattiasina studeerde kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Naast haar specialisatie in vroegmoderne Noord-Europese schilder- en prentkunst en haar voorliefde voor oude kunst, heeft zij een ook fascinatie voor alles wat nieuw is. Twee aspecten die liefdevol samenkwamen in haar master Digital Humanities, waar Vera kunstgeschiedenis met data-onderzoek combineerde. Daarnaast werkte zij enkele jaren bij een galerie voor moderne en hedendaagse kunst, waar zij alle facetten van de (inter-)nationale kunstmarkt heeft gezien.

 • Ruud Peeten

  Drs. Ruud Peeten studeerde Culturele Antropologie & Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier specialiseerde hij zich in de westelijke Balkan, de regio die ooit Joegoslavië was. Met veel enthousiasme neemt hij u mee door de turbulente geschiedenis van deze regio en al sprekend schept hij inzicht in het complexe culturele en politieke speelveld. Naast zijn academische carrière werkt Ruud als berggids in de Balkan. 

 • Frederique Petit

  Fréderique Petit heeft in Schotland filosofie en internationale betrekkingen gestudeerd. Als cognitiefilosoof, -politicoloog en -psycholoog met specialisatie in neurowetenschappen houdt ervan om iedere dag te filosoferen en over deze onderwerpen te spreken. Ze geeft onder andere colleges Filosofie voor het persoonlijke leven, wereldfilosofie, psychologie en neurofilosofie.

 • Martijn Pieters

  Drs. Martijn Pieters leeft half in Duitsland waar hij schrijft, onderzoekt en doceert. Gelukkig houdt hij voldoende tijd over om voor de Vrije Academie les te geven. Naast zijn geliefde colleges over de middeleeuwen en in het bijzonder Karel de Grote en vergeten zestiende-eeuwse kunst uit de Nederlanden, geeft hij vele verschillende colleges, lezingen en excursies.

 • Oria Pilet

  Oria Pilet (MA) is een enthousiaste kunsthistorica met een brede interesse met name op het gebied van de hedendaagse kunst. Vooral de manier waarop mensen een kunstwerk beleven fascineert haar. Kunst kan troost geven, een ontsnapping zijn uit het dagelijks leven, of houvast bieden. Oria’s passie voor kunst is ontstaan door de vele reizen die ze heeft gemaakt. Ze deelt haar passie voor kunst graag met anderen en wil u er meer over vertellen.

 • Saskia Poelman

  Saskia Poelman is o.a. docent geschiedenis op een VO school in Groningen. Ze geeft met veel plezier en passie les. Verhalen vertellen is wat ze wil doen. Kipling zei: If history were taught in the form of stories, it would never be forgotten. En die visie deelt Saskia Poelman. Ze heeft een brede achtergrond in de reiswereld en erfgoedsector, waarbij ze zich in onderwerpen van de prehistorie tot Koude Oorlog, Middeleeuwen tot Maatschappij van Weldadigheid, kunstgeschiedenis tot Chinese geschiedenis heeft verdiept.

 • Eveline van der Pool

 • Yftinus van Popta

 • Max Put

  Japonisme is de forte van kunsthistoricus Max Put, maar over Rothko of Van Doesburg weet hij minstens zo veel te vertellen (en schrijven). Over welk onderwerp eigenlijk niet?  Buiten het, toegegeven obscure, onderwerp Japonisme, zouden we Max Put een ‘breed georiënteerd kunsthistoricus’ kunnen noemen, waarbij zijn belangstelling de laatste jaren in toenemende mate uitgaat naar architectuur.

 • Inge Raadgever

  Drs. Inge Raadgever volgt de hedendaagse kunst op de voet. U kunt met haar het hele seizoen op stap door heel Nederland langs verschillende musea. Hierdoor mist u nooit meer een belangrijke tentoonstelling.

 • Anita Rademakers

  Anita Rademakers MA studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Florence (daar hield ze een grote liefde voor de Italiaanse Renaissance aan over) en haalde haar masterdiploma in de klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam. Of u nu meer wilt weten over kunst, geschiedenis, de klassieke oudheid, taal of een combinatie daarvan: bij haar bent u aan het juiste adres. Voor de Vrije Academie verzorgt zij rondleidingen door het Mauitshuis en Rijksmuseum en de Collegereeks Introductie Kunstgeschiedenis.

 • Shad Raouf

  Shad Raouf is in 2017 afgestudeerd aan de Master Filosofie aan de Radboud Universiteit met een specialisatie in techniekfilosofie. Hij past zijn opleiding praktisch toe in communicatie vraagstukken voor commerciële ondernemingen en in zijn eigen podcast waar hij in gesprek gaat met verschillende experts, filosofen en politici. Filosofie is vooral een toegepaste discipline voor hem dat helpt om concepten te structureren en complexe vraagstukken te ontwarren om betere oordelen te kunnen vellen over het eigen leven en de wereld in het algemeen. 

 • Raphaël Rijntjes

  Raphaël Rijntjes is kunst- en architectuurhistoricus, met als specialisme de kerkelijke architectuur en kunst van de middeleeuwen. Hij houdt zich bezig met alles wat in en rond kerkgebouwen gebeurde, dus onderwerpen als liturgie, reliekverering, processies en rechtspraak hebben zijn bijzondere belangstelling. Hij geeft rondleidingen, cursussen en lezingen, doet bouwhistorisch onderzoek en heeft daarnaast een bedrijf voor erfgoedfotografie.

 • Renout Robbertz

  Renout Robbertz is al jaren docent kunst- en architectuurgeschiedenis. Zijn specialisme is de bouwkunst van 1700 tot heden. Hierbinnen gaat zijn interesse uit naar stedenbouw en volkshuisvesting en architectuurtheorie. Ook heeft hij een passie voor kloosters; de benedictijner monnik en architect Hans van der Laan was het onderwerp van zijn afstudeerscriptie.

 • Prosper de Roos

  Prosper de Roos (filosoof en mediamaker) combineert verschillende disciplines. Hij schrijft, doceert en maakt producties voor festivals, podcast, TV en internet. Prosper vertelt verhalen en onderzoekt ideeën op het snijvlak van filosofie, de mens, maatschappij en natuur.

 • Katherine Rosmalen

  Katherine Rosmalen is kunst- en architectuurhistoricus en afgestudeerd in Edinburgh. Al van jongs af aan is zij nieuwsgierig naar kunst en de ideeën en verhalen er achter. Het maakt niet uit om welke discipline het gaat: beeldende kunst, muziek, dans, literatuur, architectuur of vormgeving. Als docent neemt zij haar cursisten graag mee op ontdekking tocht door de kunst- en architectuurgeschiedenis en maak daarbij graag uitstapjes naar andere disciplines. 

 • Aaldert Rus

  Drs. Aaldert Rus geeft voor de Vrije Academie de colleges Kunstgeschiedenis en Architectuur. Verder kunt u hem tegenkomen in verschillende steden in Nederland voor wandelingen langs architectuur of hofjes. Zijn streven is om deelnemers met hart en ziel van kunst te laten genieten en de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis met woord en beeld inzichtelijk te maken.

 • Wieke van de Sande

  Wieke van de Sande (MA) studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en Amsterdam. Tevens behaalde zij haar onderwijsbevoegdheid aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze ziet het als haar missie om kunst en cultuur op een interactieve manier onder de mensen te brengen en verzorgt daarom met veel plezier rondleidingen en colleges. Haar bevlogen manier van vertellen getuigt van passie en ze hoopt iedereen net zoveel van de kunsten te laten genieten als zijzelf.

 • Peter Schlamilch

  Dirigent Peter Schlamilch (1966) is studeerde zang en orkestdirectie en heeft een schat aan ervaring in het epicentrum van de klassieke muziek: als zanger, koordirigent, orkestdirigent en muziektheoreticus. Peter kan met zijn gave om de betekenis achter de muziek in te voelen en vervolgens te duiden, gecombineerd met zijn flamboyante persoonlijkheid, iedereen die er voor open staat begeesteren en enthousiasmeren met de schoonheid van de klassieke muziek.

 • Isolde Scholberg

  Isolde Scholberg MA biedt een levendige en vaak verrassende kennismaking met kunst in de meest brede zin van het woord. Als cultuurwetenschapper plaatst zij kunstwerken in hun context en biedt ze nieuwe inzichten waardoor de kunst echt tot leven komt. Isolde wil haar liefde voor de kunst graag met zoveel mogelijk mensen delen. Want kunst maakt de wereld mooier en we kunnen dus eigenlijk geen dag zonder.

 • Liesje Schreuders

  Liesje Schreuders is literatuurwetenschapper en docent literatuurgeschiedenis, gespecialiseerd in het modernisme en in Italiaanse poëzie. Tot haar favoriete schrijvers behoren Dante, Tolstoj, James, Couperus, Montale, Lucebert & Duras. Verder vertaalt Liesje Italiaanse poëzie en heeft ze twee romans en enkele verhalen op haar naam staan. 

 • Roeline Snel

  Roeline Snel is docente beeldende kunst aan het CIBAP, vakschool voor verbeelding te Zwolle. Zij studeerde in 1993 af als redactioneel illustratrice en docente beeldende kunst. Haar liefde voor de geschiedenis van de beeldende kunst kwam vooral op gang doordat zij kunstreizen voor haar studenten ging organiseren. Zij geeft les over de geschiedenis van de beeldende kunst in het algemeen, maar besteed vaak extra aandacht aan de Spaanse kunst

 • Rico Sneller

  Dr. Rico Sneller heeft jarenlange ervaring als docent filosofie. Hij is geïnteresseerd in de relatie tussen filosofie en buitengewone ervaringen of veranderde bewustzijnstoestanden. Zijn belangstelling voor Oosterse denktradities heeft zijn blik gescherpt voor de vele momenten in de Westerse filosofie die de ervaring benadrukken. Met veel enthousiasme kan hij vertellen over de Duitse Romantiek, alsook de filosofie van Jacques Derrida. Samen met Hans Gerding en Hein van Dongen publiceerde hij Wilde beesten in de filosofische woestijn. Filosofen over telepathie en andere buitengewone ervaringen (Ten Have 2013). Recent publiceerde hij Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul (Cambridge Publishers 2021).

 • Marc Stakenburg

  Marc Stakenburg was ruim dertig jaar lang presentator voor de KRO-radio en werkte voor de zenders 1, 2 en 3. De bekendste programma’s die hij maakte waren Het Theater van het Sentiment en Leidsekade Live. Hij komt al vele jaren veelvuldig in Amerika en publiceert juli 2019 zijn tweede boek: ‘MusicTrails USA, een muzikale reisgids’, over de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Over dit onderwerp geeft hij lezingen en begeleidt muziekreizen door de Verenigde Staten. Op de Rockacademie in Tilburg werkt hij als docent muziekgeschiedenis en was te zien in theatervoorstellingen met hetzelfde onderwerp.

  Als radiopresentator werd Marc Stakenburg bekroond met de Gouden Radioring en de Zilveren Reissmicrofoon.

 • Sophie van Steenderen

  Kunsthistorica Sophie van Steenderen wekt met haar sprankelende verhalen de wereld van de kunst tot leven. Zij heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen en rondleidingen op het gebied van beeldende kunst, kunst- en cultuurgeschiedenis. Zij is in staat om over iedere kunstenaar en iedere periode een boeiend, helder en amusant betoog te houden. Het allerliefst vertelt ze echter over de kunst uit de negentiende en twintigste eeuw.
   

 • Humber van Straalen

  Humber van Straalen studeerde af aan de Research Master Philosophy aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgde hij een opleiding tot filosofiedocent. Nu verzorgt hij werkgroepen en cursussen over filosofie voor de Vrije Academie, de TU Delft, en de Universiteit van Amsterdam. Motto is dat filosofie onderwijs teruggaat op zowel grondige studie van de teksten, als aandacht voor de in een filosofie besproken problemen en kwesties. De kerngedachte van een filosofie wordt pas gevat in de betrekking op het eigen denkende leven. Hij specialiseert zich daarbij in fenomenologie en funderingsvragen in de ethiek.

 • Peter Thissen

  Peter Thissen is kunsthistoricus én gecertificeerd mindfulnessdocent. Zijn jarenlange onderwijservaring maken hem een uitstekend didacticus en verhalenverteller. Zijn passie voor kunst vertaalt zich in velerlei activiteiten, zoals excursies, lezingen en het geven van cursussen voor jong en oud. Voor hem staat kunstbeleving hoog in het vaandel. Daarmee stelt hij de positie van de toeschouwer centraal en weet hij kunst en beschouwer te verbinden

 • Robert van der Tol

  Robert van der Tol is muzikant en componist. Al ruim 30 jaar werkt hij op het snijvlak tussen pop, theater en chanson. In de jaren '80 in popband Media, en sinds 1990 in Gran Teatro Amaro, een internationaal collectief dat honderden concerten gaf (en geeft) in heel Europa. De afgelopen 15 jaar waren vooral gewijd aan het muziektheater; gezelschappen als Dogtroep en het Noord Nederlands Toneel behoorden tot zijn werkgevers. Zijn ruime ervaring binnen de muziekpraktijk vertaalt zich in een grote liefde voor–en kennis van–de muziek in al haar verschijningsvormen, en in een al even groot enthousiasme om die kennis over te brengen en mensen daadwerkelijk te laten luisteren.

 • Sophie Tutelaers

  Kunsthistorica Sophie Tutelaers is docent kunstgeschiedenis en woont en werkt in Brabant. Als enthousiast verteller en rondleider laat ze u verder kijken, verbanden leggen en bovenal genieten van onze rijke westerse kunstgeschiedenis.

 • Edward van der Tuuk

  Edward van der Tuuk studeerde sociale filosofie, wetenschap & samenleving en ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde af op de ethische implicaties van de wettelijke erkenning van 'intrinsieke waarde' in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren en de Wet op de Dierproeven in relatie tot moderne biotechnologie. Hij verzorgt al jaren cursussen voor verschillende instituten.

 • Japke van Uffelen

  Japke van Uffelen is modeantropoloog en houdt zich voornamelijk bezig met vraagstukken op het gebied van mode, identiteit en gender. Ze werkt freelance voor musea met een modecollectie en schrijft recensies over modetentoonstellingen. Met een MA kunstgeschiedenis en grote interesse voor moderne en hedendaagse kunst kan ze ook hier het nodige over vertellen. 

 • Frederike Upmeijer

  Drs. Frederike Upmeijer geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Haar passie voor Italië kan zij goed kwijt in vele lezingen en colleges. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u over kunst, want dat is het mooiste wat er is. Zoals de kunsthistoricus en kunstcriticus John Ruskin al zei: The greatest thing a human soul ever does in this world, is to see something, and tell what it saw in a plain way” John Ruskin, Modern Painters 1843.

 • Ellen van der Vecht

  Drs. Ellen van der Vecht is allround kunsthistoricus van Oudheid tot moderne kunst. Zij heeft een grote voorliefde voor Italië en de renaissance, maar ook voor de klassiek moderne kunst. We leven in een wereld vol kunst, die altijd een emotie oproept. Kunst roept zoveel verschillende dingen op, van fascinatie tot onbegrip. Via colleges, lezingen, kunstreizen en rondleidingen laat Ellen van der Vecht u hier graag mee kennis maken!

 • Cécile Verburg

  Drs. Cécile Verburg studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij geeft diverse lezingen op kunsthistorisch gebied en rondleidingen op het gebied van architectuur, tuinen, design, beeldende kunst en kunstnijverheid. Voor de Vrije Academie verzorgt zij de Collegereeks Materialen in de kunst.

 • Norman Vervat

  Norman Vervat is afgestudeerd kunsthistoricus en al een aantal jaar actief als rondleider, zowel binnen als buiten. Hij heeft veel ervaring met het rondleiden van groepen in cultuurhistorisch interessante gebieden, zoals de Amsterdamse binnenstad, maar ook moderne architectuur in van bijvoorbeeld Berlage en Dudok is zijn expertise.

 • Diederik van Vleuten

  Kaap Gardafui. Een literaire scheepsramp is het eerste van een reeks colleges waarbij theatermaker/‘stand-up historian’ Diederik van Vleuten en de Vrije Academie de handen ineenslaan.

 • Cora Voogt-Hildering

  Docente Cora Voogt-Hildering is, naast haar carrière als muziekdocent en uitvoerend violiste, in 2012 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit als kunsthistoricus. Sindsdien brengt Cora deze twee schone kunsten zoveel mogelijk met elkaar in verband door lezingen en colleges over verschillende onderwerpen. Bij de Vrije Academie vertelt Cora bijvoorbeeld over de bijzondere relatie tussen Arnold Schönberg en Wassily Kandinsky.

   

 • Peter Wagemakers

  Drs. Peter Wagemakers opereert sinds 1992 als autonoom kunsthistoricus vanuit Amsterdam. Aandachtsgebieden zijn de negentiende-eeuwse schilderkunst en het kunstobject in zijn sociaal-historische context door de eeuwen heen.

 • Patrick van Wageningen

  Patrick van Wageningen studeerde Humanistiek en Humanistisch vormingsonderwijs aan de Universiteit voor Humanistiek. Zijn interesses liggen op het grensvlak van filosofie, religie en persoonlijk leiderschap. Zijn kracht zit hem in het speels maar scherp confronteren van de mens met zijn eigen mogelijkheden. 

 • Marieke van Wamel

  Marieke van Wamel studeerde Theaterwetenschap en Kunstgeschiedenis en is in vele vormen van kunst en cultuur geïnteresseerd. Na een carrière in de wereld van de podiumkunsten is ze nu als promovenda verbonden aan de Radboud Universiteit. Daar doet ze onderzoek naar Jheronimus Bosch. Wat haar in het algemeen fascineert is de totstandkoming en de werking van kunst in de vroegmoderne periode. Ze wil deze (en andere) interesses graag delen met een zo breed mogelijk publiek. 

 • Birthe Weijkamp

  Birthe Weijkamp is een enthousiaste mode-en kunsthistorica met een passie voor vintage mode. Zij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit, Amsterdam en zich daarna gespecialiseerd in mode tijdens de master Museumconservator. Birthe geeft diverse lezingen en rondleidingen over mode(geschiedenis) en kostuumgeschiedenis. Gecombineerd met haar praktische kennis kan zij een goed beeld geven van de mode van vroeger!
   

 • Mariette Wijne

  Mariëtte Wijne is tekstschrijver-columnist in Amsterdam. Verslaving, kunst, mode en natuur zijn geliefde onderwerpen. 

 • Diana de Wild

  Diana de Wild: 'Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium ben ik archeologie gaan studeren aan de universiteit van Leiden. In 1994 ben ik afgestudeerd als klassiek archeoloog.'

 • Jos de Wit

  Jos de Wit heeft geschiedenis gestudeerd in Leiden en daarna onderdelen van humanistiek in Utrecht en geschiedenis van de wijsbegeerte in Leusden. Hij is werkzaam als docent humanistisch vormingsonderwijs (hvo) op meerdere basisscholen in Zuid-Holland. Daarnaast geeft hij sinds 2003 lezingen, cursussen en wandelingen over geschiedenis van de filosofie.

 • Reinier de Wit

  Kunsthistoricus Reinier de Wit, woonachtig in de historische binnenstad van de Hanzestad Kampen, leidt al meer dan vijftien jaar met veel enthousiasme groepen rond in musea, verzorgt stadswandelingen, excursies en cursussen kunstgeschiedenis. Hij vindt het leuk om verbanden tussen verschillende kunsthistorische perioden en disciplines te leggen, geen onderwerp gaat hij uit de weg. U kunt hem voor de Vrije Academie daarom regelmatig aantreffen bij lezingen over diverse onderwerpen.

 • Carolien Zeeman

  Kunsthistoricus Carolien Zeeman MA deelt haar enthousiasme voor kunst graag met haar cursisten. Zij is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst, maar geeft ook cursussen in algemene kunstgeschiedenis. Carolien is bijzonder gefascineerd door de continue ontwikkeling die de kunst doormaakt en zij legt graag verrassende verbanden tussen het heden en verleden.

   

   

 • Tine Zevenhuizen

  Na de kunstacademie AKI in Enschede studeerde Tine Zevenhuizen kunstgeschiedenis met als specialisatie Moderne en Hedendaagse Kunst aan de Universiteit Utrecht. Als zelfstandige is ze actief op vele gebieden in de beeldende kunst en kunsteducatie. De rode draad door haar werkzaamheden is steeds het overbrengen van haar kennis en enthousiasme voor beeldende kunst aan heel verschillende doelgroepen. Voor de Vrije Academie verzorgt ze met veel plezier colleges Kunstgeschiedenis en Moderne Kunst en geeft ze lezingen.

 • Diklah Zohar

  Dikláh Zóhar combineert haar passie voor kunst met een brede oriëntatie in de Klassieke Archeologie.  Ze specialiseert in de Laat Romeinse-, Joodse en Vroeg-christelijke kunst. Haar interesse gaat vooral uit naar de wederzijdse invloeden tussen culturen en religies in het Middellandse Zeegebied, met speciale aandacht naar de invloed van de Klassieken door de eeuwen heen. Maar haar eerste liefde is ongetwijfeld de kunst van mozaïek. Met veel enthousiasme en een vleugje accent verzorgt ze lezingen, cursussen en museumwandelingen.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!