Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Zesdaagse vliegreis Kunst aan de Côte d’Azur

Kunst van Picasso en Matisse tussen weelderige bloementuinen en ruige bergtoppen o.l.v. drs. Robert-Jan Muller

Met haar azuurblauwe water en schilderachtige baaien spreekt de Côte d’Azur tot de verbeelding. De mooie kustplaatsen werden al in de negentiende eeuw door kunstenaars ontdekt die hiernaartoe trokken om het Parijse stadsleven te ontvluchten. In de twintigste eeuw vestigden kunstenaars als Picasso, Léger, Renoir en Matisse zich aan de Côte d’Azur. Mede dankzij hen groeide de streek uit tot een mekka voor de moderne kunstliefhebber.

Gedurende deze reis vol moderne kunst leidt Robert-Jan Muller u rond in bijzondere musea en unieke villa’s en kunstenaarshuizen. Verder geniet u mee van het landschap dat al zo vele briljante schilders en revolutionaire architecten inspireerde. We nemen uitgebreid de tijd om hun scheppingen aan de Côte d’Azur te bewonderen.

PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen)

dag 1, vr 06-10 We arriveren in de late ochtend op de luchthaven van Nice en rijden per touringcar naar ons hotel in het centrum van de stad. Na de check-in en een lunch op eigen gelegenheid beginnen we in de middag aan een wandeling langs de beroemde boulevards van de stad naar het oude centrum van Nice. Daar sluiten we de dag af met een gezamenlijk diner.

dag 2, za 07-10 We beginnen de dag met een bezoek aan de net buiten Saint-Paul-de-Vence gelegen Fondation Maeght, waar in de jaren zestig schilders en beeldhouwers samen met de Catalaanse architect Josep Lluís Sert werkten aan de realisatie van deze ontmoetings- en expositieplek. De in situ kunstwerken van toen vormen de kern van de huidige collectie: het droomlabyrint van Miró, de Giacometti-hof, de muurschilderingen van Chagall en het bassin van Braque. Aansluitend bezoeken we het betoverende kunstenaarsstadje Saint-Paul-de-Vence. Al lopend over de stadsmuren heeft u een prachtig uitzicht over de omringende heuvels, de zee en de bergen. In het nabijgelegen Vence bezoeken we de bekende Chapelle du Rosaire, waar Matisse in de kleuren van de glas-in-lood- ramen het inspirerende licht van de Cote d’Azur trachtte te vangen.

dag 3, zo 08-10 De dag staat in het teken van twee grote kunstenaars die zich beiden op latere leeftijd aan de Côte d’Azur vestigden: Fernand Léger en Pablo Picasso. We beginnen in Biot, waar in 1960 het eerste monografische museum aan de Côte d’Azur werd geopend ter nagedachtenis van de moderne schilder Fernand Léger. Het werk van Léger leidt ons rechtstreeks naar zijn vriend Pablo Picasso, die in Vallauris vanaf de zomer van 1947 werkte in een keramisch atelier. Picasso vervaardigde hier vele objecten in keramiek, waarvan we hier in het intieme Musée Picasso de Vallauris een selectie bezichtigen. Vallauris is behalve vanwege zijn keramiek tevens bekend om Picasso’s monumentale schildering Oorlog en Vrede in de Église Sainte-Anne, die we tevens bezoeken. We zetten de reis voort naar het nabijgelegen Antibes. In het oude centrum van dit havenstadje is gelegenheid voor een lunch. Vervolgens wandelen we samen naar Chateau Grimaldi, waar Picasso direct na de oorlog een productieve periode beleefde en aan het pittoreske kuststadje een bijzondere collectie schonk. Inmiddels toont het museum een grote en gevarieerde collectie van Picasso’s schilder- en tekenwerk.

dag 4, ma 09-10 We rijden in de ochtend naar het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat. We bezoeken de Villa Ephrussi de Rothschild, een statige villa die omringd wordt door negen thematisch aangelegde tuinen. De bouw werd in 1907 in gang gezet door opdrachtgeefster Béatrice de Rothschild. De villa kenmerkt zich door meerdere stijlen. Toscaanse renaissancepaleizen vormden een inspiratie voor het interieur en de façaden, maar ook Moorse invloeden zijn in het ontwerp te herkennen. Gelegen op het hoogste punt van het schiereiland bieden de tuinen van de villa een prachtig panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee. Na vrije tijd voor de lunch in Beaulieu bezoeken we hier de Villa Kérylos. Deze werd in neo-Griekse stijl gebouwd voor de archeoloog Théodore Reinach, naar het model van oude paleizen op het eiland Delos. Binnen ontdekken we Romeinse, Pompejaanse en Egyptische invloeden, naast minutieus gereproduceerde Griekse meubels en modern comfort. Reinachs vrouw Fanny was een nicht van de Ephrussi’s, wier villa we zojuist bezochten. Zij waren zo gecharmeerd van deze residentie en de omgeving dat ze besloten hier ook een villa te laten bouwen. We rijden terug via de Grande Corniche, met een adembenemend uitzicht over zee.

dag 5, di 10-10 We vertrekken per touringcar richting Menton, door de dichter en beeldend kunstenaar Jean Cocteau ‘de parel van Frankrijk’ genoemd. Op verschillende plekken in dit stadje maakte hij belangrijke werken. We bezichtigen er de door hem gedecoreerde trouwzaal (mits niet in gebruik...). Na een lunchpauze vertrekken we naar Cap Moderne, een plek die toonaangevend is in de geschiedenis van de modernistische architectuur. Op een klif met een panoramisch uitzicht op zee lieten Eileen Gray en Le Corbusier vakantiehuizen verrijzen waar ze zelf een deel van hun leven doorbrachten. De iconische E-1027 staat wereldwijd bekend als de eerste modernistische villa. De Ierse ontwerpster en architecte Eileen Gray ontwierp het huis samen met haar partner Jean Badovici. Het strakke lijnenspel van het exterieur en de inrichting van de woning zijn volledig op elkaar afgestemd. Le Corbusier liet vlakbij zijn Cabanon bouwen, een eenvoudige vakantiewoning die zijn toevluchtsoord aan de door hem zo geliefde zuidkust werd. We worden op Cap Moderne rondgeleid door plaatselijke gidsen. Na het bezoek reizen we terug naar Nice en sluiten we de laatste avond af met een gezamenlijk diner.

dag 6, wo 11-10 ’s Ochtends vrije tijd voor een laatste wandeling of een bezoek aan een van de vele musea die de stad rijk is, zoals Musée Chagall, Musée des Beaux-Arts of Musée de l’Art Naïf, dan wel het het barokke Palais Lascaris, nu het muziekmuseum. Na de lunch op eigen gelegenheid bezoeken we het Musée Matisse in de historische wijk Cimiez. De rijke collectie van de kunstenaar, die door hem zelf en zijn erfgenamen aan de stad Nice werd geschonken, is sinds 1963 in de historische Villa des Arènes gehuisvest en in de loop der jaren continu uitgebreid. Naast het merendeel van de werken van de kunstenaar bevat de collectie ook meubels en objecten die Matisse in zijn atelier gebruikte als inspiratie of decor. Aansluitend vertrekken we per touringcar naar de luchthaven van Nice voor de directe terugvlucht naar Amsterdam.


REISGEGEVENS

  • Reisdata: 6 t/m 11 oktober 2023 (NB Op verzoek te boeken als 7-daagse treinreis).
  • Reissom t/m 4 juli 2023: €1850,-
  • Reissom vanaf 5 juli 2023: €1895,-
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 385,- p.p.
  • Toeslag treinreis: op aanvraag.
  • Inclusief: Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: Ruimbagage, overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken. 

Meer informatie over deze reis, zoals vervoer en verblijf, vindt u via deze link. Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1895,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!