Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Lezing Sokari Douglas Camp: White Sacrifice

Psychiatrie als kunst

Een psychiatersbank. Als kunst? Geïnspireerd door een ansichtkaart van Sigmund Freuds’ psychiatersbank, maakte Sokari Douglas Camp een installatie waarmee ze je een wereld toont van waanzin én loslaten. Duik je mee in de diepte van de menselijke geest?

Eenzaamheid van de patiënt

Vanaf 24 mei 2024 is het kunstwerk Freud - White Sacrifice van de Nigeriaanse kunstenares Sokari Douglas Camp (1958) te zien in Huis Vasari. Het kunstwerk is in meerdere opzichten opvallend te noemen. Maar wat verreweg het meest opvalt is het stoeltje ten opzichte van de ligbank. De psychiater luistert zogezegd naar de patiënt, maar doet tegelijkertijd alsof hij niet aanwezig is, door weg te kijken. Wat de eenzaamheid van de patiënt misschien juist vergroot. Het kunstwerk daagt je uit om te na te denken over een bezoek aan de psychiater. Wat gebeurt er met je, wanneer je je diepste gevoelens uit? En helpt het? Of juist niet?

Raadselachtig kunstwerk

Douglas Camp maakt in haar werk veel gebruik van staal en olievaten. De maakbaarheid van staal, en de manier waarop olie onze leefomgeving beïnvloedt is voor haar dus een belangrijk thema. Maar ook cultuur behoort tot haar interesses. Daardoor viel het haar op dat een bezoek aan de psychiater vooral een westers gebruik is. Wat wil Douglas Camp ons nog meer vertellen met dit raadselachtige kunstwerk? Ervaar het tijdens de lezing van Stefano Giani!

Sokari Douglas Camp (1958) werd geboren in Nigeria maar studeerde onder andere in Engeland, aan de Central School of Art and Design en het Royal College of Art. Haar werk is te vinden in permanente collecties van onder andere het Smithsonian Museum en het British Museum, en in 2005 ontving ze een Orde van het Britse rijk voor haar bijdrage aan de kunst.

  • De expositie Museum Arnhem bij de Vrije Academie: Sokari Douglas: Freud - White Sacrifice is te zien van 24 mei t/m 28 juli in Huis Vasari, in Amsterdam.

Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?

  • Je ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail je bewijs van deelname met de benodigde informatie.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 19,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!