Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Van Flapper naar Femme Fatale

Mode en het beeld van de ideale vrouw in de periode 1920-1950.

De mode van de jaren 20 wordt vaak gezien als de bevrijding van het vrouwenlichaam uit een letterlijk een figuurlijk keurslijf, maar was dat wel zo? Na het korset dat de taille benadrukte, werden namelijk de heupen en borsten ingesnoerd. Vervolgens zette de sluike snit van de jaren 30 vrouwen aan tot diëten en maakte Hollywood van vrouwen femmes fatales, met door make-up sterk aangezette trekken en mannelijke schouders. In deze lezing wordt na een korte introductie over de ontwikkelingen in de damesmode vanaf het einde van de negentiende eeuw, dieper ingegaan op de periode 1920-1950. De lezing is in handen van Birthe Weijkamp, kunsthistorica en zij is gespecialiseerd in mode- en kostuumgeschiedenis.

De golfbewegingen in de mode zijn altijd gekoppeld aan het beeld van een ideaal lichaam. Hoe dit beeld eruit zag veranderde in de loop der jaren en elke periode werd gekenmerkt door specifieke vormen en verhoudingen. Naast het ideale figuur is ook het benadrukken en bedekken van bepaalde lichaamsdelen onderhevig aan trends. Zo werden benen na de Eerste Wereldoorlog opeens zichtbaar in ‘gewaagde’ vleeskleurige kousen. Toen de rokken na de crash van 1929 weer langer werden, verschoof de aandacht naar een blote rug. Vanaf het einde van de jaren 30 vormde een interesse in hooggesloten victoriaanse stijlen een opmaat naar Diors’ ‘New Look’ van 1947, waarbij de nadruk weer op een wespentaille kwam te liggen. De docent sluit de lezing af met een vergelijking met de huidige tijd, waarin de maakbaarheid van het lichaam zichtbaarder is dan ooit, en de billen het lijken te hebben gewonnen van de borsten.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Studiedag Kostuumgeschiedenis

  De ochtend duurt tot de renaissance. Na de pauze doen de couturiers hun intrede en verandert kleding in mode: een fenomeen dat mondiaal gevolgd wordt. De dag eindigt bij de gigantische productiestroom van fast-fashionketens als H&M of Primark. Zijn hun productiemethoden oké? Moet bont verboden worden? Waarom hebben we aan twee paar schoenen niet genoeg?Schrijf u in voor deze studiedag en wandel met docent Annenies Keur door de walk-in-closet van de kostuumgeschiedenis. Excl. koffie, thee & lunch

  • € 69,00
  Bekijk meer
 • Rondleiding Modieuze dames in het Rijksmuseum

  Tijdens de rondleiding komen zowel representatieve portretkunst als genreschilderijen aan bod. De kunstgeschiedenis laat tal van voorbeelden zien, waarbij het afbeelden van de kleding minstens zo belangrijk is als een gelijkend gezicht. De docent laat u gedurende de rondleiding kennis maken met de modieuze dames van de achttiende en negentiende eeuw. Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Lezing Viktor & Rolf

  In 2013 toonden ze tot ieder verassing voor het eerst in 13 jaar weer een Couture collectie, als een soort performance op een theaterpodium. De helft van die Zen Garden collectie is toen direct aangekocht door kunstverzamelaar Han Nefkens en in 2014 getoond in het Museum Boijmans van Beunigen in Rottterdam, samen met een collectie die letterlijk van een rode loper was gemaakt.  Zoals wel meer top ontwerpers ( Jean Paul Gaultier, Christophe Coppens) keren zij zich nu af van de snelle commerciële mode, om zich meer te richten op het hoogste artistieke niveau. Dat wil niet zeggen dat hun mode niet meer draagbaar is, een Viktor & Rolf ontwerp is soms gewoon kleding, maar soms ook echt een kunstwerk. Schrijf u nu in voor de lezing door Carien Kanters over Nederlands meest eigenzinnige ontwerpersduo en hun bijzondere collecties.

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Lecture: The Chanel Legend at Gemeentemuseum Den Haag

  The Chanel Legend tells the fascinating story of Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1883-1971) and her celebrated fashion house. Her designs revolutionised the way women dressed in the 20th century. Chanel introduced men’s style and sports clothing made to fit women. The exhibition includes a range of top items, including original Chanel designs of the 1920’s and ’30s, women’s suits of the 1960’s and creations once worn by star clients like Marlene Dietrich, Romy Schneider and Her Majesty Queen Paola of Belgium.   In addition to original clothing designs, the exhibition displays an original and touchingly simple 1921 bottle of Chanel No. 5. In her lecture, Carien Kanters will also focus on the role of successors such as Max Heymans, Yves Saint Laurent, Issey Miyake, Hussein Chalayan en Karl Lagerfeld – the iconic German designer who joined the House of Chanel in 1983 and has since breathed new life into the company by combining the Chanel legacy with the zeitgeist of the 21st century. Always respectful and ever stylish, he preserves the authentic ‘esprit’ of his illustrious predecessor.

  • € 16,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.