Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Johan van Oldenbarnevelt

Man, macht, moord in Haags Historisch Museum.

Het is een van de meest tragische gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek: de onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt op 13 mei 1619 op het Binnenhof in Den Haag. Inmiddels beschouwen we de ‘landverrader’ als de stichter van de Nederlandse staat. Desalniettemin was het  vierhonderd jaar wachten op een Van Oldenbarnevelt-tentoonstelling in het centrum van de macht. Maar nu is het zover. Met schilderijen, tekeningen en historische objecten illustreert het Haags Historisch Museum het shakespeareaanse levensverhaal van de door Oranje-aanhangers vermoorde landsadvocaat. Schrijf u in voor de inleidende lezing bij Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht, moord en ontdek hoe opvallend actueel de dilemma's van deze ‘vader des vaderlands’ (zo vond Joost van den Vondel) nu nog zijn. 

Bent u benieuwd naar meer fascinerende hoofdstukken uit onze geschiedenis? Kijk dan bij deKorte collegereeks Tachtigjarige oorlog of Rondleiding Willem van Oranje in Museum Prinsenhof Delft.

Johan van Oldebarneveld. Man, macht en moord | 1 december 2018 t/m 14 april 2019 | Haags Historisch Museum, Den Haag


Excl. entree tot het museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Rondleiding Ode aan de Nederlandse mode

  Wie kent niet de oogverblindende blauwe creatie, een ontwerp van Jan Taminiau, waarin koningin Máxima was gehuld tijdens de kroningsceremonie? Of de vaak extravagante ontwerpen van Viktor & Rolf? Naast creaties van ontwerpers die een sterk eigen handschrift hebben weten te vinden en erin geslaagd zijn om boven het maaiveld uit te steken, ziet u op de tentoonstelling ook de ontwikkeling van de mode in Nederland vanaf 1900. Schrijf u nu ook in voor de Lezing Ode aan de Nederlandse mode.Ode aan de Nederlandse mode | 19 september 2015 t/m 7 februari | Gemeentemuseum, Den Haag Bestel het boek zonder verzendkosten Bestel nu ook het gelijknamige boek bij de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse mode. Voor €22,50 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de rondleiding én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Lezing De Koningssloep van dichtbij

  De versieringen van de sloep lopen van de boeg tot de spiegel en worden onderling verbonden door gedecoreerde boorden over de lengte van het schip. Het totaal van beelden is een iconografisch programma. We zien als blikvanger Neptunus, koning van de zee. Zittend op zijn schelpenwagen voortgetrokken door mythologische zeewezens en met zijn kenmerkende drietand symboliseert hij de heerschappij over de zee. Koningin Wilhelmina gebruikte de Koningssloep acht keer, koningin Juliana nog minder. Sinds haar zilveren huwelijksfeest in 1962 is de sloep niet meer op het water geweest. Jammer, want het moet een prachtig gezicht zijn om de roeiers aan het werk te zien met tussen elke slag drie protocollaire seconden rust. De vraag is of ze ooit nog zal varen. Misschien dat Amalia er straks zin in heeft? Bestel het boek zonder verzendkosten Bestel nu ook het boek over de geschiedenis van de Koningssloep. Voor €19,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Excl. entree museum. Korting met museumkaart

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Korte collegereeks Rijksmuseum van Oudheden 200 jaar

  Rondom het jubileum van het Rijksmuseum van Oudheden organiseren we een reeks feestelijke activiteiten, klikt u hier voor meer informatie over de jubileumlezing.   Al 200 jaar van nu | 25 april t/m 2 september 2018 | Rijksmuseum van Oudheden, Leiden Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 125,00
  Bekijk meer
 • Rondleiding Kerst in Willet-Holthuysen

  Het dubbele herenhuis waarin het museum is gevestigd werd tegen het einde van de Amsterdamse Gouden Eeuw, in 1687 gebouwd. Verschillende families hebben hier gewoond, waaronder Abraham Willet en zijn rijke echtgenote Sandrina Louisa Geertruyda Holthuysen. Zij woonden hier tussen 1861 en 1895. Hun leven in de negentiende eeuw staat centraal in het museum.Tijdens de rondleiding kunt u een kijkje nemen in de prachtige achttiende en negentiende-eeuwse stijlkamers. De indrukwekkende balzaal, de tuinkamer en de eetkamer bieden een kijkje in het leven van het welgestelde echtpaar Willet-Holthuysen. De keuken en bijkeuken in het souterrain geven een beeld van de dagelijkse werkzaamheden van het personeel. Aan de achterzijde van het bijzondere dubbele grachtenhuis bevindt zich een formele symmetrische Franse stijltuin. Tijdens de feestmaand is het huis in stijl versierd wat uw bezoek nog sfeervoller maakt! Excl. entree tot het museum. Gratis entree met Museumkaart.

  • € 19,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.