Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Colleges Tussen Filosofie en mythologie

Levenslessen van de goden

De Griekse mythologie boeit al sinds mensenheugenis. Homerus gaf Griekse goden een rol in zijn Ilias en Odyssee. De grote tragedieschrijvers gebruikten deze verhalen als basis voor hun mensbeeld. Ovidius gaf er in zijn Metamorfosen een eigen draai aan en Freud gebruikte ze om de menselijke drijfveren beter te begrijpen. Over hun inspiratie voor de kunst valt eindeloos veel te zeggen en te tonen. Maar waarom fascineren Griekse goden en helden ons zo? 

In een collegeserie van zes bijeenkomsten onderzoeken we het verband tussen mythologie en filosofie. Aan de hand van mythologische verhalen kijkt u samen met filosofe Jacqueline Duurland naar begrippen als hoop, zelfliefde, zelfverlies, ongeduld, vertrouwen, herinneringen, ouderdom en keuzes maken. Wat kunnen wij leren van Medea, Pandora, Narcissus of Oedipus? Hoe universeel is hun verhaal? Schrijf u in voor deze filosofische speurtocht naar de betekenis en zeggingskracht van oeroude verhalen.

Thema's per college:

  1. Mens en mythen - De geschiedenis van de mens als verhalenverteller. Hoe onderscheiden volgens de Griekse mythologie mensen en goden zich van elkaar? Welke consequenties heeft dit voor het mensbeeld in de filosofie? Verschillende soorten goden in de Griekse wereld (Olympische en chtonische goden) staan centraal o.a. Zeus, Prometheus, Teiresias en Medusa.
  2. Vertelsels, verhalen - Hoe zijn de mythologische verhalen (van o.a. Homerus, Hesiodus en Ovidius) tot ons gekomen? ‘Het tragische van de Grieken’ en de tragiek in verhalen en personages worden onderzocht.
  3. Het andere denken - Vanuit de kritiek op de goden en de mythologische verhalen ontstond een nieuwe vorm van denken. Hoe keken presocraten als Anaximander, Heraclitus en Parmenides naar de goden en hun vertelsels? En hoe ontstaat in enkele eeuwen tijd een nieuwe worsteling? Zijn we hier getuige van het ontstaan van alternatieve feiten en waarheden? 
  4. Persoonlijke mythe - In de psychologie gebruikt men de term ‘personal myth’ om aan te duiden dat de mens een narratief wezen is. Diverse filosofen hebben zich hiermee beziggehouden. Aan de hand van denkers en mythologische figuren als Oedipus, Achilles en Narcissus diepen we dit verder uit.
  5. Filosofen en goden - Hoe staan filosofen tegenover de godenwereld? Via Cicero, de epicuristen en de stoïcijnen wordt dit terrein verkend. Inspirerende mythologische figuren in dit verband zijn Apollo en Dionysos.
  6. Filosofen en mythen - Van Plato tot moderne filosofen: mythen blijven een bron van inspiratie. Een filosoof die veel met mythen heeft gedaan is: Camus. Wat betekent ‘zijn’ mythe van Sisyphus? En wat zegt Camus over de zinloosheid van het leven? Welke rol is hierbij weggelegd voor het thema vergeten versus herinneren? Is er ook nog iets te zeggen over de rol van de vrouw?


  • Zes hoorcolleges
  • Geen syllabus beschikbaar
  • Prijs is exclusief entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart
  • De maximale groepsgrootte is aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM

Praktische informatie
Shopping cart icon € 182,50
Jacqueline Duurland
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Alkmaar
Wijkcentrum de Alkenhorst
donderdag 27 januari 2022 t/m donderdag 17 maart 2022
13:30 tot 15:30
Jacqueline Duurland
Amsterdam
Vrije Academie
vrijdag 28 januari 2022 t/m vrijdag 18 maart 2022
13:30 tot 15:30
Jacqueline Duurland
Bussum
Filmhuis Bussum
woensdag 26 januari 2022 t/m woensdag 16 maart 2022
13:30 tot 15:30
Jacqueline Duurland

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!