Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Collegereeks Het geheim van ikonen

Devotie en spiritualiteit.

Wie ooit een beschilderde orthodox-christelijke kerk bezocht, was ongetwijfeld onder de indruk van de overweldigende beeldenwereld. Door de flakkerende kaarsen lijken de heiligengedaanten te bewegen. Ikonen van Christus, Maria, een heilige of engel lijken zo  tot leven te komen, maar om ze te begrijpen is meer nodig. Ikonen zijn ‘gewone’ heiligenportretten, het zijn weergaven van de herinnering. In deze reeks wordt de mystieke wereld van deze zogenaamde ‘taferelen uit het geheugen’ voor u ontsloten.  

Zes colleges vertellen het verhaal van het vroege christelijke begin, van de rijkdommen van Constantinopel, van de ikonen in het Catharinaklooster te Sinaï, van de tsarenwerkplaatsen in Rusland en van de schildershandboeken die van oudsher gebruikt worden door ikonenschilders. En er wordt ingegaan op de beeldthema’s en op de schildertechnieken.

6 hoorcolleges | Incl. digitale syllabus


Excl. wekelijkse entree bij college in museum, korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 175,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Studiedag Symboliek in de kathedraal

  Behalve aan het interieur van kathedralen besteedt docent Oene Dijk aandacht aan geschriften die over het bouwen gaan, zoals De civitate Dei (Over de stad Gods) van Augustinus en het dagboek van Abt Suger, waarin hij nauwgezet de bouw van de kathedraal van Saint-Denis bijhield. Suger legt ons bijvoorbeeld uit hoe de skeletbouw de wanden opent, waardoor een lux nova (nieuw licht) en een lux continua (eeuwig licht) naar binnen kunnen schijnen, wat de kathedraal tot de voorbode van het hemels Jeruzalem maakt.De studiedag biedt u een virtuele rondleiding door de grote kathedralen van Parijs, Saint-Denis, Chartres, Amiens, Rouen en Reims.  Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
 • Wandeling Amsterdam ARTZUID 2019

  ARTZUID 2019 | 17 mei t/m 15 september 2019 ARTZUID is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Inge Raadgever start de wandeling bij het informatiecentrum ARTZUID. Ga mee!    De Vrije Academie draagt een deel van de entreeprijs af aan ArtZuid. Op deze manier helpt u mee aan het instant houden van dit prachtige initiatief.

  • € 27,50
  Bekijk meer
 • Colleges Symboliek in moderne kunst

  Deze korte collegereeks Symboliek in moderne kunst is een uitbreiding van de gelijknamige studiedag, maar kan prima zonder voorkennis gevolgd worden. Bent u geïnteresseerd in de diepere lagen van moderne kunst? Schrijft u zich dan in voor deze reeks.

  • € 159,00
  Bekijk meer
 • Colleges De Kelten

  De Kelten hebben nooit geprobeerd om één groot rijk te stichten; het waren aparte stammen die onderling vochten. Wat ze deelden, waren talen die aan elkaar verwant waren. De erfenis van deze verzameling stammen varieert van graven van de elite en door Ierse monniken opgeschreven mythen tot karakteristiek versierde kunstwerken. Archeoloog Diana de Wild neemt zes hoorcolleges de tijd om u bekend te maken met de kunst en geschiedenis van de Kelten. Bij deze colleges ontvangt u enkele dagen voor aanvang een gratis digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de colleges per post thuis. NU €15 KORTING MET DE KORTINGSCODE VJ19 (GELDIG T/M 1 JULI 2019) Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart.

  • € 175,00
  €15,- Korting
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.