Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen
o

Academiereis Palermo

Reis mee naar de Siciliaanse smeltkroes

Na de succesvolle academiereizen van de afgelopen jaren, is Palermo de bestemming van de academiereis 2024. Deze hoofdstad van het eiland Sicilië is door de eeuwen heen een steeds grotere smeltkroes geworden. Wie goed kijkt, ziet in het straatbeeld elementen van de vele culturen en stijlen terug: van oude Griekse monumenten tot art deco en fascistische architectuur. We zien Arabische invloeden en een paleis van de Noormannen, maar ook de eigen Siciliaanse Barok. Uiteraard slaan we de rijke literaire traditie niet over, van de verhalen van Pirandello tot en met Tomasi di Lampedusa en zijn Tijgerkat. Tijdens lezingen en excursies verkennen we de stad en de omgeving in al hun facetten en ontdek je hoogtepunten uit vele tijden en culturen.

PROGRAMMA Onder voorbehoud van wijzigingen

dag 1, 15-10 Net voor het middaguur vliegen we met een indirecte vlucht vanaf Amsterdam naar Palermo. Transfer naar onze hotels, waar we de gehele reis zullen verblijven. Vanavond maken we kennis met elkaar tijdens een welkomstdiner.

dag 2, 16-10 De ochtend wordt gebruikt voor de eerste colleges. Aldwin Kroeze vertelt over invloeden van de Grieken, de Saracenen en de Noormannen; Frederike Upmeijer gaat met u in op de uitwisseling van Vlaamse en Italiaanse kunst, Antonello da Messina en de verrukkelijke Siciliaanse barok. Vanmiddag ontdekken we Palermo. In het Archeologisch Museum Antonino Salinas is een mooie verzameling oudheidkundige vondsten te zien uit de tijd dat het eiland overheerst werd door de Carthagers en de Grieken. De San Giovanni degli Eremiti en het Palazzo dei Normanni herinneren aan de tijd van de Normandische overheersing. In het paleis nemen we een kijkje in de twaalfde-eeuwse hofkapel, de Capella Palatina, met schitterende mozaïekkunst. U hoort over Iacopo Lentini, de ’uitvinder’ van het sonnet, en over de origine van de Italiaanse literatuur. In de omgeving zien we ook de Porta Nuova met haar sierlijke loggia en de kathedraal van Palermo. Bij deze laatste proberen we de verschillende bouwstijlen te herkennen waaruit de kathedraal in opgebouwd. Vanavond verzorgt Liesje Schreuders een inleiding op de film ‘Il Gattopardo’, die we vervolgens samen bekijken.

dag 3, 17-10 De colleges vanochtend richten zich het recentere verleden. We leren van Aldwin Kroeze meer over het Italiaanse risorgimento op Sicilië, de stile liberty en het novecento. Liesje Schreuders gaat in op Luigi Pirandello en het Italiaanse theater van zijn tijd. Een tweede stadswandeling leidt ons langs de Quattro Canti en de Fontein van de Schaamte en het Oratorio del Rosario di Santa Cita, een barokke kapel met prachtig stucco-werk van Giacomo Serpotta. De panelen verbeelden de vijftien geheimen van de rozenkrans. Ook zien we het neo-classicistische Teatro Politeama; het Teatro Massimo, de grootste opera van Italië en beroemd om zijn perfecte akoestiek; en het Palazzo Gangi Valguarnera, waar de film ‘Il Gattopardo’ is opgenomen.

dag 4, 18-10 Vanochtend geeft Frederike Upmeijer een lezing over de Romeinen op Sicilië. Aansluitend volgt nog een college van Liesje Schreuders over Elio Vittorini, Alda Merini en de naoorlogse Italiaans-Siciliaanse literatuur, van het neorealisme tot nu. Daarna is het tijd voor het hoog boven Palermo gelegen Monreale met de befaamde Dom, een hoogtepunt van mozaïekkunst. Ook de kloostertuin is prachtig om te zien. We keren in de loop van de middag terug naar ons hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag 5, 19-10 De opgraving van Solunto is wat minder bekend, maar de geschiedenis van deze van oorsprong Fenicische stad is zeer interessant. Aansluitend verkennen we het kustplaatsje Cefalù. De naam betekent ‘hoed’, naar de opvallende rots waarnaast het stadje is gebouwd. We bezichtigen hier ook het Museum Mandralisca, met een schilderij van Antonello da Messina. Op de terugweg naar Palermo stoppen we nog in Bagheria, waar we een kijkje nemen bij de Villa Palagonia. De achttiende-eeuwse villa toont juist in het verval haar schoonheid. In de bus verhaalt Liesje Schreuders over schrijfster en regisseuse Dacia Maraini, die via haar familie verbonden was aan Bagheria en er een roman over schreef. We besluiten de reis met een gezamenlijk afscheidsdiner. Filmtip om de vanavond mee af te sluiten, of anders om binnenkort thuis te bekijken: ‘Nuovo Cinema Paradiso’ van Giuseppe Tornatore, een prachtige film over de Italiaanse film, die zich in Bagheria afspeelt!

dag 6, 20-10 Transfer naar de luchthaven, vanwaar onze indirecte lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt. Rijdend langs de Palermitaanse buitenwijken verhaalt Liesje Schreuders nog over de grote roman over Falcone van Roberto Saviano en de romans over de mafia van Sciascia.

REISGEGEVENS

  • Reisdata: 15 t/m 20 oktober 2024
  • Reissom t/m 25 juni 2024: €2150,-
  • Reissom vanaf 26 juni 2024: €2300,-
  • Toeslag eenpersoonskamer: €250,-
  • Inclusief: lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie.
  • Exclusief: overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
  • Aantal deelnemers: de reis gaat door bij minimaal 30 deelnemers; het maximum bedraagt 50.  


Meer informatie?

Meer informatie over deze reis en reisvoorwaarden vindt u op de website van Labrys Reizen of bel voor meer informatie met Labrys Reizen op het nummer: 024-3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 2150,00
None Meerdere Docenten
Op locatie
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
Sicilië
dinsdag 15 oktober 2024 t/m zondag 20 oktober 2024
Meerdere Docenten

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!