Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Editorial: The year ahead

Column door Peter van Duinen

Voor iedereen alvast de allerbeste wensen voor 2020!

Het belooft een mooi jaar te worden. Wat staat ons te wachten in dit prachtige jaartal 2020? Voor de Vrije Academie is het een bijzonder jaar, het is precies 30 jaar geleden dat we begonnen met het geven van colleges. We vieren een jubileum! Onze eerste colleges vonden plaats in Uithoorn en in Heiloo. De marketing verliep nog via stencils (!) onder ruitenwissers van strategisch gelegen parkeerterreinen. We zijn van ver gekomen.

Als je jarig bent mag je uitdelen. Wij gaan iets heel bijzonders doen. Iedereen die deelneemt aan een collegereeks die start in januari of februari 2020 maakt kans om een originele Rembrandt-ets te winnen. Wij hebben de ets in het najaar van 2019 gekocht op een veiling in New York. De voorstelling is De presentatie in de tempel, gemaakt rond 1640. Rembrandt woonde toen net in zijn prachtige grote pand op de Breestraat. De opdracht voor de Nachtwacht was nog niet eens verstrekt, hij stond op het toppunt van zijn roem. We denken dat er tussen de 50 en 100 afdrukken van deze prent ooit gedrukt zijn door Rembrandt. En dit is er dus een van. Wie weet hangt deze later dit jaar bij u thuis!

Ook in het jubileum-thema is de lezing die ik zelf zal geven over de, met opwinding verwachte, tentoonstelling Caravaggio-Bernini in het Rijksmuseum. Dat doe ik niet vaak meer, maar als het over deze twee barokstars gaat wil ik er heel graag iets over kwijt!

Maar 2020 is ook heel erg het jaar van Jan van Eyck. In Gent kunt u zijn werk weer in volle glorie bewonderen, en voorafgaand aan een bezoek vertellen we u graag de ins en outs van deze revolutionaire schilder. Verder kijk ik erg uit naar de Armenië-tentoonstelling in het Drents Museum. Het museum heeft een fraaie reputatie om indrukwekkende exposities te bouwen. Zin in!

Persoonlijk trekt mij ook de tentoonstelling over Keizer Domitianus in het RMO in Leiden. Hij is de laatste van de eerste 12 keizers van het Romeinse Rijk. Die eerste 12 zijn een soort van set, een canon. De romeinse schrijver Suetonius schrijft voor het eerst over deze 12. Mijn scriptie in 1989 (sic) behandelde deze 12, en dan met name de voorbeeldfunctie die ze hadden voor 17e eeuwse machthebbers. Zoals de Nassause stadhouders.

Verder nog iets dat ik wil noemen voor 2020? Jazeker. Dior!!! Pas in de 2e helft van het jaar opent in het Kunstmuseum Den Haag de ongetwijfeld spectaculaire expo over Christian Dior. Oei, dat wordt smullen.

U ziet, 2020 gaat een bijzonder jaar worden. Maar een ding zal hetzelfde blijven. Wij blijven met groot enthousiasme vertellen over kunst & cultuur. Ik hoop u dit jaar tegen te komen in een museum of een collegezaal!

Peter van Duinen

Het aanbod in Tentoonstellingen in 2020

MEER AANBOD OVER TENTOONSTELLINGEN IN 2020
David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!