Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Editorial: Tentoonstellingen in het najaar

Column door Peter van Duinen

Er is weer een cultureel seizoen in aantocht! Heerlijk dat er weer zoveel te kiezen valt. Ik neem u graag mee naar de meest in het oog springende tentoonstellingen, de selectie waar ik het meest naar uitkijk.

In de Amsterdamse Nieuwe Kerk is de tentoonstelling De eeuw van Juliana te zien van 15 oktober tot 9 april 2023. Bij Juliana denk ik zelf gelijk aan de defilés waar ik als kind naar zat te kijken op tv, urenlang liepen de provincies voorbij aan het bordes van Soestdijk. Het is de koningin van mijn jeugd.
De tentoonstelling biedt ons zicht op haar persoonlijkheid, maar ook op de periode 1948-1980. Die periode was roerig. Nederland was in wederopbouw, maar later was er ook vernieuwing in de jaren ’60, provo’s, de pil, echtscheidingen. Nederland ontwikkelde razendsnel in een welvaartstaat. Te midden van al die verandering hadden we koningin Juliana. De meest menselijke en benaderbare vorstin die we ooit hebben gehad. We gaan haar op deze expo nog beter leren kennen.

Op 29 september opent in het Mauritshuis de tentoonstelling Manhattan Masters met werken uit een van mijn lievelingsmusea, The Frick Collection, New York. Er komt een bescheiden aantal van 10 stukken, maar het zijn wel meesterwerken, waaronder het magistrale zelfportret van Rembrandt uit 1658. De andere negen stukken zijn een verrassing, maar gezien de kwaliteit van de collectie kan dat niet tegenvallen. Waan u in de zalen van de vermaarde New Yorkse verzamelaar!

Spektakel verwacht ik in het Van Gogh Museum, daar zien we dit najaar Klimt!!, of zoals de titel luidt: Golden Boy Gustav Klimt. De tentoonstelling onderzoekt zijn inspiratiebronnen, waaronder natuurlijk Van Gogh, maar ook Rodin en Matisse. We gaan iconische topstukken zien, uitgeleend door het Belvédère in Wenen, het museum met de mooiste collectie Klimt. Vanaf 7 oktober kunnen we het goud zien glitteren aan de wanden van het museum, maar ook kennis maken met het leven van deze Golden Boy

In de modewereld zijn natuurlijk meerdere Golden Boys, waarbij de naam Gianni Versace meteen in het oog springt. Golden! En over the top. Het is dit jaar 25 jaar geleden dat hij in Miami vermoord werd. Daarom wordt het oeuvre van Versace getoond in het Groninger Museum, vanaf 3 december. Het gaat een oogverblindende show worden, Versace waardig. We zien zijn creaties, zijn tekeningen, stoffen en designs. Door middel van filmopnames zien we hoe uitzonderlijk creatief Versace was. Hij liep voorop in het tot kunst verheffen van mode tot kunst!

Cristobal Balenciaga, de grote Spaanse couturier is wellicht de grootste tegenpool van Versace. Zijn ontwerpen zijn vooral uitgevoerd in zwart, opdat de kleur niet afleidt van de vorm, de allesbepalende sculptuur. Zijn ontwerpen zijn oogverblindend. Hij was de onbetwiste meester in The Golden Age of Haute Couture. Alle grote namen in de modewereld noemen hem als hun grote voorbeeld. Dior, Givenchy, Chanel zijn allen schatplichtig aan deze grootheid. Vanaf 24 september kunt u zijn werk zien in Kunstmuseum Den Haag onder de titel Meesterlijk Zwart. Ook dit spektakel wil ik niet missen. 

Zijn dit de enige tentoonstellingen waar ik naar toe ga? Neeee! Er is zoveel meer. Marinetti en het Futurisme in Rijksmuseum Twenthe, Hockney’s Eye in Teylers Museum, Nieuwkomers in het Frans Hals Museum, Anni en Josef Albers in Kunstmuseum Den Haag, de lijst gaat maar door. Ik wens u een geweldig najaar met heel veel kunst op zaal. Ik zie u graag daar!

Meer weten over de tentoonstellingen die Peter aanhaalt in zijn column? Op deze pagina vindt u een overzicht, met alle bijbehorende tentoonstellingslezingen. 

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!