Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Tentoonstellingen in het najaar

Volg een lezing (ín het museum of online) bij de mooiste tentoonstellingen door het hele land!

Balenciaga - Meesterlijk zwart

Modeliefhebbers kunnen zich verheugen op een grote tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag over Cristobal Balenciaga. Dé man die door Givenchy als zijn absolute mentor werd gezien. Zelfs Chanel noemde Balenciaga 'de meester, de enige.'

 • In Den Haag, Amsterdam & online

DATA EN TIJDEN

Klimt - Golden Boy

Dit najaar komen tientallen iconische topstukken van Klimt naar het Van Gogh Museum. Gustav Klimt is wereldberoemd vanwege zijn gouden en decoratieve schilderijen en sterke vrouwenportretten. Maar wat is het verhaal van de 'golden boy'?

 • In Amsterdam & online

DATA EN TIJDEN

De Eeuw van Juliana

Aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden, komt De Nieuwe Kerk Amsterdam met een grote tentoonstelling over Juliana en haar koningschap. Saskia Poelman praat u bij over het veelbewogen leven.

 • In Amsterdam & online

DATA EN TIJDEN

Suze Robertson

Ter ere van haar 100ste sterfjaar presenteert Museum Panorama Mesdag een bijzondere tentoonstelling over de Haagse kunstenaar: Suze Robertson. Exclusief voor de Vrije Academie neemt conservator Kees van der Geer het woord. 

 • In Den Haag

DATA EN TIJDEN

Gianni Versace Retrospective

Het Groninger Museum brengt de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace tot leven. Dompel onder in extravagante kleding en uitbundige catwalkshows met o.a. talloze outfits, accessoires, interieurdesigns en filmopnames.

 • In Amsterdam & online

DATA EN TIJDEN

Marinetti en het Futurisme

Is het futurisme een vooruitstrevende en utopische ideologie óf platte propaganda voor een fascistisch regime? Rijksmuseum Twenthe blikt terug op Marinetti en zijn invloed als leider. Kunst van o.a. Severini, Boccioni en Balla komt voorbij.

 • In Enschede & online

DATA EN TIJDEN

Vrouwenpalet 1900-1950

We gaan terug naar het begin van de twintigste eeuw, een periode waarin vele getalenteerde vrouwelijke kunstenaars actief zijn in Nederland. Zij maken onderscheidend werk en doen zeker niet onder voor hun mannelijke collega’s. Toch zijn velen van hen in de loop van de tijd in de vergetelheid geraakt. Dit zet Museum Dr8888 recht!  

 • In Drachten en online

DATA EN TIJDEN 

Manhattan Masters

Het gebeurt niet vaak dat The Frick Collection haar collectie uitleent, maar dit najaar zijn 10 topstukken uit het New Yorkse museum in het Mauritshuis te zien. Ook Rembrandt's Zelfportret uit 1658. 

 • In Amsterdam, Den Haag, Heerlen, Maastricht & online 

DATA EN TIJDEN

De Nieuwe Vrouw

Tijdens deze lezing, aansluitend op de tentoonstelling in het Singer Laren, bekijken we hoe vrouwen worden afgebeeld in de kunst, zowel door vrouwelijke als mannelijke kunstenaars, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. 

 • In Laren & online

DATA EN TIJDEN

Hockney's Eye

Het Teylers Museum laat zien wat de wereldberoemde David Hockney al zijn gehele carrière onderzoekt: hoe de oude meesters van weleer de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Welke optische experimenten voerde Hockney uit?

 • In Haarlem

DATA EN TIJDEN

Amalia. Ambitie met Allure.

Ontdek het enerverende en meeslepende verhaal van Amalia van Solms, de belangrijkste vrouw van de Republiek. Museum Prinsenhof zet Amalia in de schijnwerpers. Ontdek hoe zij haar unieke positie als staatsvrouw met verve wist te bekleden. 

 • In Delft & online

DATA EN TIJDEN

Vlaamse Nieuwkomers

Met Nieuwkomers laat het Frans Hals Museum zien hoe kunstenaars zoals Frans Hals, Karel van Mander en Lieven de Key rond 1600 vorm gaven aan geliefde schilderkunstgenres (van realistische Hollandse landschappen en boerentaferelen tot ontbijtstillevens).

 • In Haarlem & online

DATA EN TIJDEN

Anni en Josef Albers

Het Kunstmuseum Den Haag wijdt een retrospectief aan kunstenaarskoppel Anni en Josef Albers. In de weverij van Bauhaus ontmoet zij elkaar, Anni ontwikkelt ze zich al snel tot één van grootste textielontwerpers van de vorige eeuw. 

 • In Den Haag & online

DATA EN TIJDEN

Wanderlust

In deze tentoonstelling in het Dordrechts Museum reizen we met Nederlandse kunstenaars uit de negentiende eeuw naar exotische oorden. Daar legden zij spectaculaire berglandschappen en adembenemende vergezichten vast op doek. De reizen die de kunstenaars aflegden waren een avontuur, en voor de thuisblijvers een bron van verwondering.

 • In Dordrecht en online

DATA EN TIJDEN 

Column door Peter van Duinen
Vrije Academie directeur Peter van Duinen schreef in aanloop naar het aankomende tentoonstellingsseizoen een column over zijn favorieten van dit najaar. 
Klik hier om de column te lezen.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!