Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Tentoonstellingen in het najaar

Volg een lezing (ín het museum of online) bij de mooiste tentoonstellingen door het hele land!

Balenciaga - Meesterlijk Zwart

Modeliefhebbers kunnen zich verheugen op een grote tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag over Cristobal Balenciaga. Dé man die door Givenchy als zijn absolute mentor werd gezien. Zelfs Chanel noemde Balenciaga 'de meester, de enige.'

 • In Den Haag, Amsterdam & online

DATA EN TIJDEN

Klimt - Golden Boy

Dit najaar komen tientallen iconische topstukken van Klimt naar het Van Gogh Museum. Gustav Klimt is wereldberoemd vanwege zijn gouden en decoratieve schilderijen en sterke vrouwenportretten. Maar wat is het verhaal van de 'golden boy'?

 • In Amsterdam & online

DATA EN TIJDEN

Byblos: De oudste havenstad

Rond 3000 v.Chr. speelde Byblos een ongekende rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten als eerste internationale zeehaven ter wereld. Het Rijksmuseum van Oudheden toont dit najaar de prachtige objecten die zijn achtergelaten.

 • In Leiden

DATA EN TIJDEN

Onderkruipsels

Rijksmuseum Amsterdam staat in het teken van kleurrijke vlinders, harige spinnen en glimmende padden. Echte? Gelukkig niet! De beestjes zijn terug te vinden op schilderijen, beelden, boeken en specimen op sterk water. Een blik op kunst en wetenschap.

 • In Amsterdam

DATA EN TIJDEN

Gianni Versace Retrospective

Het Groninger Museum brengt de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace tot leven. Dompel onder in extravagante kleding en uitbundige catwalkshows met o.a. talloze outfits, accessoires, interieurdesigns en filmopnames.

 • In Groningen, Amsterdam & online

DATA EN TIJDEN

Clara de Neushoorn

Het Rijksmuseum Amsterdam eert Clara de Neushoorn! De neushoorn maakte in de achttiende eeuw niet alleen in ons eigen land opzien toen ze tentoongesteld werd; via meerdere reizen door Europa werd deze Clara een internationaal fenomeen.

 • In Amsterdam

DATA EN TIJDEN

Suze Robertson

Ter ere van haar 100ste sterfjaar presenteert Museum Panorama Mesdag een bijzondere tentoonstelling over de Haagse kunstenaar: Suze Robertson. Exclusief voor de Vrije Academie neemt conservator Kees van der Geer het woord. 

 • In Den Haag

DATA EN TIJDEN

De Eeuw van Juliana

Aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden, komt De Nieuwe Kerk met een grote tentoonstelling over Juliana en haar koningschap. Saskia Poelman praat u bij over haar veelbewogen leven.

 • In Amsterdam & online

DATA EN TIJDEN

Marinetti en het Futurisme

Is het futurisme een vooruitstrevende en utopische ideologie óf platte propaganda voor een fascistisch regime? Rijksmuseum Twenthe blikt terug op Marinetti en zijn invloed als leider. Kunst van o.a. Severini, Boccioni en Balla komt voorbij.

 • In Enschede & online

DATA EN TIJDEN

Hockney's Eye

Het Teylers Museum laat zien wat de wereldberoemde David Hockney al zijn gehele carrière onderzoekt: hoe de oude meesters van weleer de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Welke optische experimenten voerde Hockney uit?

 • In Haarlem

DATA EN TIJDEN

Manhattan Masters

Het gebeurt niet vaak dat The Frick Collection haar collectie uitleent, maar dit najaar zijn 10 topstukken uit het New Yorkse museum in het Mauritshuis te zien. Ook Rembrandt's Zelfportret uit 1658. 

 • In Amsterdam, Den Haag, Heerlen, Maastricht & online 

DATA EN TIJDEN

De Nieuwe Vrouw

Tijdens deze lezing, aansluitend op de tentoonstelling in het Singer Laren, bekijken we hoe vrouwen worden afgebeeld in de kunst, zowel door vrouwelijke als mannelijke kunstenaars, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. 

 • In Laren & online

DATA EN TIJDEN

Gospelmuziek

Museum Catharijneconvent staat dit jaar stil bij de geschiedenis én actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Leer hoe gospel uitgroeide tot onderdeel van de populaire cultuur.

 • In Utrecht en Amsterdam

DATA EN TIJDEN 

Double Act

Nooit eerder werd de Kramlich collectie zo grootschalig getoond buiten de Verenigde Staten! Met Double Act plaatst het Centraal Museum hedendaagse grootheden naast oude meesters. O.a. Abramović en caravaggist Van Baburen.

 • In Utrecht en online

DATA EN TIJDEN

Love Stories

Ode aan de liefde! Van romantische liefde en liefdestragedies tot Hollywood koppels: Hermitage Amsterdam vertelt de mooiste liefdesverhalen aan de hand van portretkunst uit de National Gallery in Londen. 

 • In Amsterdam & online

DATA EN TIJDEN

 

Vlaamse Nieuwkomers

Met Nieuwkomers laat het Frans Hals Museum zien hoe kunstenaars zoals Frans Hals, Karel van Mander en Lieven de Key rond 1600 vorm gaven aan geliefde schilderkunstgenres (van realistische Hollandse landschappen en boerentaferelen tot ontbijtstillevens).

 • In Haarlem & online

DATA EN TIJDEN

Anni en Josef Albers

Het Kunstmuseum Den Haag wijdt een retrospectief aan kunstenaarskoppel Anni en Josef Albers. In de weverij van Bauhaus ontmoet zij elkaar, Anni ontwikkelt ze zich al snel tot één van grootste textielontwerpers van de vorige eeuw. 

 • In Den Haag & online

DATA EN TIJDEN

Wanderlust

In deze tentoonstelling in het Dordrechts Museum reizen we met Nederlandse kunstenaars uit de negentiende eeuw naar exotische oorden. Daar legden zij spectaculaire berglandschappen en adembenemende vergezichten vast op doek. 

 • In Dordrecht en online

DATA EN TIJDEN

Amalia. Ambitie meet Allure. 

Ontdek het enerverende en meeslepende verhaal van Amalia van Solms, de belangrijkste vrouw van de Republiek. Museum Prinsenhof zet Amalia in de schijnwerpers. Ontdek hoe zij haar unieke positie als staatsvrouw met verve wist te bekleden. 

 • In Delft & online

DATA EN TIJDEN

Column door Peter van Duinen
Vrije Academie directeur Peter van Duinen schreef in aanloop naar het aankomende tentoonstellingsseizoen een column over zijn favorieten van dit najaar. 
Klik hier om de column te lezen.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!