Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

75 jaar Bevrijding

In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding. Ook de Vrije Academie staat met verschillende activiteiten stil bij deze belangrijke gebeurtenis uit onze geschiedenis.

Interbellum, Tweede wereldoorlog en de wederopbouw

We beginnen met een verdiepende studiedag om uw kennis over de Tweede Wereldoorlog weer op te frissen. Na de oorlog volgde vele jaren van wederopbouw. Maar welke gevolgen had de oorlog nog meer? In de tiendelige reeks Het Interbellum en de wederopbouw in Nederland onderzoekt u samen met historicus Dionijs de Hoog alle gevolgen van 1940-1945. Het eerste deel van deze reeks staat in het teken van de oorzaken, waaronder het Interbellum.

De architectuur van de wederopbouw

Ten tijde van de wederopbouw bloeide de architectuur door her- en nieuwbouw enorm. Nieuwe materialen, aandacht voor wijkopbouw en openbare gebouwen deden hun intrede. De architectuur uit deze periode is heel herkenbaar en vaak voorzien van kunstwerken. Welke gebouwen zijn uit deze bijzondere periode afkomstig? U hoort het van architectuurdocent Oene Dijk tijdens de Studiedag Het wonder van de wederopbouw. Kunsthistorica Patricia Huisman neemt u graag mee naar Rotterdam, dé wederopbouwstad bij uitstek. Wandel mee langs de hoogtepunten uit de periode 1940-1965 of verdiep u tijdens haar lezing in de architectuur en kunst van toen.

Stadswandelingen

Ook in steden als Apeldoorn, Groningen, Leeuwarden, Haarlem en Amsterdam zijn nog vele sporen van de Tweede Wereldoorlog te ontdekken. Wandel bijvoorbeeld mee met docente Annemiek Lely langs monumenten uit de Joods-Amsterdamse geschiedenis van de zestiende eeuw tot nu.

Invloed in de literatuur, mode én muziek

Na de bevrijding was oorlog in Nederlandstalige romans en gedichten een veelvoorkomend onderwerp. Een nieuwe generatie schrijvers zoals Gerard Reve en Harry Mulisch stond op en braken met het verleden. Welke ontwikkelingen maakte de naoorlogse literatuur nog meer door? En welke invloed had de Tweede Wereldoorlog? Literatuurhistorica Liesje Schreuders heeft hierover een boeiende driedelige reeks samengesteld!

Het Verzetsmuseum in Amsterdam laat met de tentoonstelling Mode op de bon (11 oktober 2019 t/m 1 juni 2020) zien hoe het modebeeld veranderde tijdens de bezetting. Van mantelpakjes van vermaakte herenkostuums en trouwjurken van parachutestof tot truitjes van hondenhaar. Wie er tijdens de bezetting modieus uit wilde zien, moest creatief zijn want ook textiel ging 'op de bon'. Hoe zag de mode eruit ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? Speciaal voor alle modeliefhebbers geeft kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp hierover een lezing.

Ook het muziekleven veranderde ten tijde van de bezetting en na de bevrijding. Welke effecten de oorlog precies had op de muziekwereld hoort u van muziekhistoricus Joop van Velzen. In twee uur tijd vertelt hij over onder meer muziek als troost, de veranderingen in het orkestenbestel en 'muzikale blijheid'.

Bekijk hieronder alle activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding.

 

 

MEER AANBOD
Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!