Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Wandeling Beethovenstraat

Amsterdam-Zuid in de Tweede Wereldoorlog

De Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid is een straat met vele verhalen. Vanaf 1925 werd de buurt aangelegd als onderdeel van Berlages Plan-Zuid. Vanaf het begin kende de buurt veel joodse ondernemers en bewoners, maar na 1933 kwamen er veel Duitse Joden bij. De straat kreeg de bijnaam de ‘Brede Jodenstraat’ en tramlijn 24 werd gekscherend de “Berlijn-Express” genoemd. Geen wonder dat de nazi's in een zijstraat zowel het SD-hoofdkwartier vestigden als de Zentralstelle für Jüdische Auswanderung en dat de buurt een centrum werd van zowel collaboratie als verzet.

Tijdens de wandeling vertelt kunsthistoricus Michel Didier over het ontstaan van de straat en van de vele tragedies tijdens de bezetting. Van de tramhalte waar 18.000 mensen op transport naar de concentratiekampen werden gezet en de liquidatie van nazi's en verraders tot het RAF-bombardement op het hoofdkwartier van de SD en de Zentralstelle für Jüdische Auswanderung in 1944 en het huis waar de 20-jarige elektricien Louis van Gasteren de Duits-Joodse Walter Oettinger vermoordde. U komt langs vele sculpturen en monumenten die herinneren aan de bezettingstijd in de omgeving van de Beethovenstraat. Waaronder Verzetsgroep (1954) van Jan Havermans, ter nagedachtenis aan 24 oktober 1944, toen 29 mensen als represaille werden doodgeschoten door de Duitsers. En de monumenten voor de heldhaftige Tante Truus, Freek Ox en Gerhard Badrian. Maar ook langs een paar monumenten van het Nieuwe Bouwen in deze overigens Amsterdamse School-buurt.

Deelnemer aan wandeling (zomer '20:) De wandeling was leerzaam en gevarieerd. Michel Didier wist interessante details te vertellen en stond open voor vragen. Een bijzonder interessante wandeling waardoor wij nu op een heel andere manier naar de Beethovenbuurt zijn gaan kijken!

Wandeling bij tentoonstelling Wat zou jij doen in oorlogstijd? De nieuwe expositie van Soldaat van Oranje – De Musical is t/m 18 juni te zien in Huis Vasari | Vrije Academie.


Sta je ingeschreven voor een activiteit op locatie?

  • Je ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail je bewijs van deelname met informatie over de locatie.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 25,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!