Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Stadswandeling De Tweede Wereldoorlog in Groningen

Van de Joodse buurt naar het Zuiderdiep

De dagen waarop u mee kan lopen met de wandeling zijn niet zomaar gekozen. Het zijn dagen waarop belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, zoals de bevrijding van Groningen, het verzet en Seyss Inquart die Groningen bezocht, waarover op locatie uitgebreid wordt verteld. Onder de deskundige leiding van historica Saskia Poelman loopt u door het Groningen van de Tweede Wereldoorlog.

De wandeling voert vanaf het station richting de Folkingestraat, waar u kennis maakt met een aantal Joodse beroemdheden die hier woonden in de Joodse buurt en het Joodse leven in stad. De route vervolgt naar de Grote Markt. Als op 10 mei 1940 in de ochtend tegen 14:00 uur de eerste Duitse vliegtuigen over Nederland vliegen konden de Groningers niet bedenken dat de nazi's al tegen 20:00 uur in de avond de Grote Markt opreden. De oorlog was begonnen en rondom de Grote Markt kwamen enkele beruchte locaties zoals het Scholtenhuis als hoofdkwartier van de SS.

Na de Grote Markt vervolgt de wandeling zich in de richting van de Ossenmarkt, waar onderweg wordt gestaan bij het universitaire leven in de oorlog. Rondom de Ossenmarkt zijn enkele straten waar bijzondere gebeurtenissen hebben plaatsgevonden of interessante gebouwen zoals het Distributiekantoor in de W.A. Scholtenstraat. Hier komt het verzet vooral aan bod in de stad en ommelanden. En via het Zuiderdiep waar het Noordelijk Dagblad zijn krant uitgaf, wordt er stilgestaan bij de rol van de krant in de oorlog. 

  • Maximale groepsgrootte van 12 deelnemers.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 25,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!