Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Vrije Academie TV

Dé manier om thuis ook te genieten van kunst en cultuur.

Bij elkaar komen, musea bezoeken, lezingen bijwonen.... Het kan even niet. Maar in de tussentijd delen we graag zoveel mogelijk over onze favoriete onderwerpen. Via de nieuwsbrief sturen we 2 keer per week een nieuwe artbite. Ook tippen we u over online musea, interessante boeken en andere info die het binnenzitten wat leuker maken!

Totdat we elkaar weer treffen in de collegezaal, blijf gezond!

Artbite - Donald Judd (beschikbaar vanaf 6 april 6.00 uur)

Reizen kan even niet. Peter neemt u in deze Artbite dan ook graag - in gedachten - mee naar een bijzondere plek in zijn leven. Een piepkleine plek in Texas, Marfa. Daar vond hij het ultieme contrast tussen high art en de woestijn. U kent hem als kenner van de zeventiende eeuw, maar de hedendaagse en moderne kunst boeit en roert hem ook! Hedendaagse kunst vindt hij fascinerend, onbegrijpelijk en spannend. En hij vindt het prettig dat hij er juist nog niet alles vanaf weet.

Artbite - Emilie Gordenker over Jo Bonger (beschikbaar vanaf 6 april 6.00 uur)

Emilie Gordenker is sinds 1 februari 2020 directeur bij het Van Gogh Museum. Een gekke periode om van start te gaan, maar des te meer tijd om het levenswerk van Vincent via zijn schoonzus Jo Bonger te onderzoeken. Zij was na de dood van Vincent en haar man Theo in het bezit van alle schilderijen én brieven van Vincent.

Artbite - Jaume Plensa

De Catalaanse beeldhouwer Jaume Plensa maakt sculpturen die je ogen voor de gek houden. Sinds ArtZuid 2015 is docente Mariska Doesburg groot fan! Ze vertelt over 'Duna' en waar in Nederland je dit beeld kan bewonderen.

Artbite - Hieronymus en de leeuw

Via Thessaloniki, de bestemming van de afgelaste jubileumreis, neemt Frederike Upmeijer je mee naar een laatmiddeleeuws kerkje. Van onder tot boven gedecoreerd, met fantastische fresco's uit het begin van de 14e eeuw. Een van de voorstellingen die daar te zien is, is Hieronymus en de leeuw. Hieronymus overwint zijn angst voor de leeuw en verwijdert een pijnlijke doorn uit zijn poot. De leeuw blijft als dank voor altijd bij Hieronymus.

Zie je Hieronymus, dan zal je dus ook vaak de leeuw zien. Frederike vertelt over deze voorstelling, die op veel meer plekken te zien is.

Artbite - Bernini's geheime liefde

Constance Bonarelli zette Bernini in vuur in vlam. Ze was de vrouw van een van Bernini's medewerkers, maar bedroog ook Bernini. Met zijn eigen broer! Of hij dat accepteerde vertelt Peter in zijn laatste Artbite.

Artbite - Bernini's Roof van Persephone

De Roof van Persephone, een beroemd beeld van Bernini, is voor Peter van Duinen de sleutel voor zijn hele studie kunstgeschiedenis en het vak wat hij is gaan uitoefenen als docent, spreker en directeur van de Vrije Academie. Peter vertelt over het Rome in de tijd van Bernini, de opdrachtgever Scipione Borghese én waarom het beeld zo bijzonder is.

NIEUW: Artbites

Het favoriete onderwerp van directeur Peter van Duinen is op dit moment Caravaggio-Bernini. Het corona virus verstoort zijn jubileumlezingen in het land. Hij vertelt u er graag meer over in zijn online Artbites.

Mondriaan - Godfather van de moderne kunst

In 2017 vierden we 100 jaar Mondriaan en De Stijl. Maar wat maakt Mondriaan nou de Godfather van de moderne kunst.

Bezoek het Van Gogh Museum

U hoeft niet naar buiten om elk hoekje van het Gogh Museum te ontdekken. Via Google Arts Institute kunt u wereldwijd musea bezoeken. We beginnen graag in de buurt, in Amsterdam bij het Van Gogh Museum.

Klik hier om bijvoorbeeld de Amandelbloesem op zaal te zien.