Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

2023: Het jaar van Vermeer bij de Vrije Academie

Volg diverse activiteiten die licht werpen op Vermeers oeuvre!

College Verbluffend Vermeer

Niet eerder zijn zoveel schilderijen van Johannes Vermeer bij elkaar te zien! Voor de grootste Vermeer-expositie ooit, brengt het Rijksmuseum Vermeers schilderijen van over de hele wereld samen. Zeven doeken zullen voor het eerst in Nederland te zien zijn, zoals Brieflezend meisje aan het venster en Dame en dienstmeid

  • In 21 steden en online 

DATA EN TIJDEN 

Lezing De kleren van Vermeer

Vermeers onovertroffen meesterschap staat buiten kijf. Dit is ook zichtbaar in de manier waarop hij kleding en textiel heeft weergegeven. Maar wat dragen de mensen op zijn schilderijen eigenlijk precies? Er zijn weinig kostuums uit deze periode bewaard. Gelukkig kunnen we ook uit andere bronnen putten om meer te weten te komen. 

  • In Amsterdam, Delft, Leiden en online

DATA EN TIJDEN

Lezing Het Delft van Vermeer

Vermeer was actief in Delft in een periode dat de schilderkunst - en met name het Delftse genrestuk - tot een hoogtepunt kwam. Hij profiteerde van deze artistieke broedplaats. In Museum Prinsenhof maak je kennis met belangrijke Delftse meesters zoals De Hooch, Steen en Fabritius. Kom dichterbij de man achter de mythe! 

  • In Delft en online 

DATA EN TIJDEN 

Wandeling Gouden Eeuw in Delft

De 17e eeuw is te vinden in de schilderkunst van Hollandse meesters, maar ook in de steden waar zij leefden en werkten. De Gouden Eeuw was een tijd van verstedelijking, economische groei, geestelijke vrijheid en zelfbewustzijn, maar ook van oorlog en opstand. Ga 400 jaar terug en ontdek de gebouwen en kerken van toen.

  • In Delft

DATA EN TIJDEN 

College Vrouwelijke tijdgenoten

In de kunstgeschiedenis wordt traditioneel veel aandacht besteed aan Vermeer en zijn mannelijke collega’s. Wist je dat Vermeer ook zeer getalenteerde vrouwelijke collega’s had? Ken je bijv. Judith Leyster of Rachel Ruysch? Hoog tijd dat deze dames in de schijnwerpers worden gezet!

  • In Amsterdam, Den Bosch, Nijmegen, Utrecht en online 

DATA EN TIJDEN

Workshop Vang het licht van Vermeer

De olieverftechniek van Vermeer is niet in een middag te leren. Maar wat wél kan is zijn gebruik van licht bestuderen door zelf te schilderen. Deze schilderworkshop staat in het teken van licht. In de 17e eeuwse keuken in het pand van de Vrije Academie kun je het licht van Vermeer vangen!

  • In Amsterdam, incl. koffie/thee

DATA EN TIJDEN

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!