Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Nu te zien: Machtige Maas - Muze en Moordenaar

Tentoonstelling Limburgs Museum in Huis Vasari. VERLENGD t/m 18 september. Kom ook kijken!

Het Limburgs Museum strijkt deze zomer neer in Huis Vasari met Machtige Maas: Muze en Moordenaar. Deze multidisciplinaire expositie toont de twee gezichten van de rivier: die als muze én die als moordenaar. In samenwerking met diverse kunstenaars (filmmakers, kunstenaars, componisten en schrijvers) vertelt gastcurator Servé Hermans (artistiek leider bij Toneelgroep Maastricht) hoe de Maas zowel een bron van inspiratie als problematiek kan zijn. 

 

Praktische informatie: 

  • Expositiedata: 8 juli t/m 18 september (verlengd!)
  • Locatie: Huis Vasari (de nieuwe locatie van de Vrije Academie)
  • Adres: Herengracht 368 te Amsterdam
  • Entree: gratis te bezoeken
  • Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur* (*behalve op feestdagen)

Over de expositie:
Machtige Maas laat twee zijdes van de rivier zien. Al eeuwenlang inspireert de Maas als muze kunstenaars uit Limburg en daarbuiten. Zo ook filmmaker Rob Hodselmans, geboren en getogen in Belfeld, een dorpje aan de Maas. Zijn film toont beelden van zijn 85-jarige vader en zijn 8-jarige dochter, zwemmend in de rivier die voor de filmmaker als een levensader voelt. Maar de Maas heeft ook een andere kant. Die van industriële rivier, vervuild met gif en afval. Langs de Maas alleen al werd er vorig jaar zo'n 240.000 kilo afval opgeruimd. Daarvan bestond 96% uit plastic.

Dit jaar vonden wetenschappers het eerste bewijs voor plasticdeeltjes in de menselijke bloedbaan. Kunstenaar Tim Scheffer laat met zijn interactieve installatie, gemaakt van langs de Maas gevonden plastic voorwerpen, zien hoe de mens van onze rivieren een moordenaar van de natuur maakt. Een probleem waar niet alleen Limburg mee worstelt, maar dat in heel Nederland aan de orde is.

Met de expositie in Amsterdam wil het Limburgs Museum ook buiten de museummuren en over de provinciegrenzen heen mensen inspireren met de bijzondere verhalen van Limburg. 

Meer over het Limburgs Museum: www.limburgsmuseum.nl

Foto's © Anne Reitsma 

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!