Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Tentoonstellingen die u niet mag missen in 2018

Tentoonstellingen 2018

Column
Peter van Duinen |

Het nieuwe jaar is weer begonnen! Ik wil u graag namens ons hele team een heel mooi 2018 wensen!

Het komende jaar wordt weer heel bijzonder, we verwachten prachtige tentoonstellingen, buitengewone lezingen en inspirerende collegereeksen.

Als we aan het eind van 2018 beginnen dan kijk ik enorm uit naar de grote Leonardo da Vinci tentoonstelling in Teylers Museum in Haarlem. Dit belooft een werkelijk unieke expositie te worden met originele werken. We weten dat Leonardo weinig werk echt afmaakte, we kunnen zijn geniale scheppingskracht dan ook het beste zien in de vele schetsboeken en tekeningen die er bewaard zijn. Mocht u zich al willen voorbereiden, dan kan ik u de nieuwe biografie van Leonardo van Walter Isaacson enorm aanbevelen. Een vlot geschreven inkijkje in de late 15e eeuw en in het leven van een uitzonderlijk creatief mens.

Een ander hoogtepunt voor dit jaar is de tentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen, over Maria van Gelre. Middelpunt is haar bijzondere gebedenboek dat te zien zal zijn. Maar het gaat ook over het hofleven van deze Máxima van de 15e eeuw. Spannend!

Iets ouder nog is de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dit vermaarde instituut bestaat in 2018 maar liefst 200 jaar. Met een exclusieve avondopenstelling gaan we dit feest meevieren!

Maar allereerst geven we graag de aandacht aan het Van Gogh Museum, zij bijten het spits af met een hele speciale tentoonstelling over de wisselwerking tussen Vincent van Gogh en Japan. Hoewel Vincent nooit in Japan is geweest kunnen we de bewondering voor deze Aziatische cultuur heel goed terugzien in zijn werk. Hij verzamelde Japanse prenten, bestudeerde Japanse kunst en probeerde zo een beeld te creëren van die onbekende cultuur die hem zo inspireerde.

Natuurlijk is er naast deze tentoonstellingen nog heel veel ander moois te zien in 2018. In het Rijksmuseum Amsterdam verwachten we de gerestaureerde Marten en Oopjen van Rembrandt. We gaan Neo Rauch zien in het Zwolse Museum de Fundatie. Zowel binnen als buiten onze grenzen is er veel te beleven. Zelf probeer ik zeker naar de Rubens tentoonstelling in Frankfurt te gaan. Nu al zin in! Volgens mij ontkom ik ook niet aan een bezoek aan London om de portretten van Lorenzo Lotto te zien.

Het wordt een heerlijk jaar!

Vincent van Gogh, Amandelbloesem (detail), 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam Info icon Vincent van Gogh, Amandelbloesem (detail), 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam
Vincent van Gogh, Courtisane (naar Eisen) (detail), 1887, Van Gogh Museum, Amsterdam Info icon Vincent van Gogh, Courtisane (naar Eisen) (detail), 1887, Van Gogh Museum, Amsterdam
Neo Rauch, Gewitterfront (detail), 2016, Museum De Fundatie, Zwolle Info icon Neo Rauch, Gewitterfront (detail), 2016, Museum De Fundatie, Zwolle
Vincent van Gogh, Brug in de regen (naar Hioshige) (detail), 1887, Van Gogh Museum, Amsterdam Info icon Vincent van Gogh, Brug in de regen (naar Hioshige) (detail), 1887, Van Gogh Museum, Amsterdam
Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!