Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Vijfdaagse reis naar Gent en Brugge

In het spoor van de Vlaamse Primitieven

Om verrukt te raken, hoeft u niet ver te reizen. Sterker, dé museale gebeurtenis van 2020 vindt plaats op drie uur rijden van de Utrechtse Dom. De stad Gent en het plaatselijke Museum voor Schone Kunsten maken zich op voor de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit. Van Eyck: een optische revolutie presenteert, naast topstukken van tijdgenoten, acht gerestaureerde buitenluiken van het Lam Gods. Dit grandioze overzicht van schilderkunst uit de vijftiende en vroege zestiende eeuw mag u niet missen! En als we dan toch naar Gent afreizen, waarom dan niet doorrijden naar Brugge, dat minstens zoveel schatten uit diezelfde periode herbergt.  

Tijdens deze vijfdaagse busreis volgen we, kortom, het spoor van de Vlaamse Primitieven. Een selecte groep kunstenaars, onder wie Jan van Eyck, Hans Memling, Hugo van der Goes en Rogier van der Weyden, die verantwoordelijk was voor een ongekende bloeiperiode in de schilderkunst van de Zuidelijke Nederlanden, waarover docent Martijn Pieters u alles kan vertellen in abdijen, kerken en musea. 

PROGRAMMA

dag 1, wo 01-04 Vertrek per touringcar vanuit Utrecht en Breda naar Gent, waar we na het middaguur arriveren. Vandaag staat in het teken van de gebroeders Van Eyck: eerst bezoeken we de overzichtstentoonstelling ‘Van Eyck: een optische revolutie’, een grandioos overzicht van schilderkunst uit de vijftiende en de vroege zestiende eeuw in het Museum voor Schone Kunsten. Aansluitend de Sint-Bataafskathedraal, waar de overige panelen van het Lam Gods te vinden zijn. In de 12e-eeuwse crypte bekijken we tevens nog enkele fraaie middeleeuwse wandschilderingen. Aansluitend wandelen we naar ons centraal gelegen hotel in Gent, waar we tweemaal overnachten. 

dag 2, do 02-04 Een stadswandeling voert ons langs de belangrijkste gebouwen in de Gentse binnenstad. In de 13e eeuw was Gent een van de grootste en belangrijkste handelssteden in Noordwest-Europa. De stad maakte een periode van grote economische bloei door, hoofdzakelijk te wijten aan de succesvolle handel in wol en lakens. In het Groot Vleeshuis – een voormalige gildehuis - bevindt zich een middeleeuwse muurschildering. In de middag bezoeken we onder leiding van de Eredeken van de Gentse wijk Patershol het 15e-eeuwse Huis Spijkerboort. In de monumentale woning, die tegenwoordig in particulier bezit is, bevindt zich een middeleeuwse muurschildering van Het Laatste Avondmaal. 
’s Middags bezoeken we de Bijlokeabdij, een voorbeeld van de vroege 14e-eeuwse baksteenarchitectuur, die tegenwoordig deel uitmaakt van het Gentse stadsmuseum STAM. In het refectorium bevinden zich, naast het gotische grafmonument van Hugo II (ooit burggraaf van Gent), een viertal middeleeuwse muurschilderingen van heiligenfiguren. 

dag 3, vr 03-04 We laten Gent achter ons en vertrekken naar Brugge, waar we de laatste twee nachten verblijven. Het Groeningemuseum bezit een wereldberoemde collectie met topstukken van de belangrijkste meesters van de vroeg-Nederlandse schilderkunst uit de 15e en begin 16e eeuw, waaronder van Jan van Eyck, Hans Memling, Hiëronymus Bosch en hun tijdgenoten. In de middag bezoeken we het Gruuthusemuseum, gevestigd in het voormalige stadspaleis van de heren van Gruuthuse. De veelzijdige collectie met ambachtelijk vervaardigde wandtapijten, kant, zilver en houtsnijwerk geeft een inkijk in de rijke geschiedenis van Brugge als middeleeuwse handelsmetropool. In de Sint-Salvatorskathedraal, Brugges oudste parochiekerk, zien we in de schatkamer verschillende werken van de hand van Dirk Bouts en Hugo van der Goes. We besluiten de dag met een bezoek aan de Sint-Jakobskerk.

dag 4, za 04-04 Stadswandeling door Brugge. Onderweg bezoeken we de Heilig Bloedbasiliek en het bijbehorende museum. In de Heilig-Bloedkapel bevindt zich het relikwie van het Heilig Bloed, die door de kruisvaarders naar Brugge zou zijn gebracht. In de laatgotische Onze-Lieve-Vrouwekerk bevinden zich talloze kunstschatten, waaronder de wereldberoemde ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo, tal van schilderijen en de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Ondanks grootschalige restauratiewerkzaamheden die momenteel plaatsvinden, valt er nog genoeg te zien in de kerk. In de middag bezoeken we het Sint-Janshospitaal: een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa met topstukken van Hans Memling. Ten slotte bezoeken we het Adornesdomein, in de 15e eeuw ontwikkeld door de Italiaanse koopmansfamilie Adornes en vandaag de dag nog altijd in familiebezit. 

dag 5, zo 05-04 We vertrekken vroeg vanuit Brugge naar Antwerpen, waar we in het Museum Mayer van den Bergh de tentoonstelling ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’ bezoeken. Eén van de hoogtepunten is het recent gerestaureerde topstuk Pieter Bruegel de Oude. Verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kocht in 1894 het tot op dat moment verloren gewaande werk op een veiling voor slechts 488 oude Belgische franc: een schijntje voor een schilderij dat later zou uitgroeien tot een van de hoogtepunten in de Vlaamse kunstcanon. Onderweg naar Breda stoppen we nog even bij de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten, waar zich een groot glasraam bevindt dat wordt toegeschreven aan Pieter Coecke van Aelst, leermeester van Pieter Bruegel. In de Grote Kerk in Breda bewonderen we tenslotte nog enkele 15e-eeuwse wandschilderingen en grafmonumenten. De schilderingen werden pas in de 20e eeuw ontdekt tijdens een restauratie van het gebouw. In de late middag rit naar het afzetpunt in Breda en aankomst in de vroege avond in Utrecht.

REISGEGEVENS

 • Reisdata: 1 -5 april 2020
 • Inclusief:
Vervoer per touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie.
 • Exclusief:
Lunches, diners, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.
 • Toeslag eenpersoonskamer: € 260

Praktische informatie

Shopping cart icon € 995,00
Martijn Pieters
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
Gent
woensdag 01 april 2020 t/m zondag 05 april 2020
Martijn Pieters

Uitgelicht

 • Ontdek het Kröller-Müller Museum

  Met Sophie van Steenderen door de beeldentuin

  • € 22,50
  • vanaf 08 mei
  Bekijk meer
 • Korte reeks Literatuur na de bevrijding

  Vrijheid, vernieuwing en verzet

  • € 89,00
  • vanaf 14 mei
  Bekijk meer
 • Korte collegereeks vrouwelijke impressionisten

  Vrouwelijke meesters van het moment

  • € 129,00
  Bekijk meer
 • Studiedag Cyprus in de bronstijd

  Versmelting van culturen

  • € 69,00
  • vanaf 08 feb
  Laatste Kans
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.