Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Vijfdaagse reis naar Gent en Brugge

In het spoor van de Vlaamse Primitieven o.l.v. drs. Martijn Pieters (5-daagse touringcarreis)

In de vijftiende en vroege zestiende eeuw maakten de Zuidelijke Nederlanden een artistieke bloeiperiode door. Een selecte groep kunstenaars speelde een grote rol in een vernieuwingsstroom in de schilderkunst, die later bekend kwamen te staan als de Vlaamse Primitieven. Deze periode bracht belangrijke werken voort, waarvan ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck één van de meest bekende is. Gedurende deze vijfdaagse reis doen we de belangrijkste Vlaamse steden aan waar in de vijftiende eeuw de schone kunsten regeerden: Gent en Brugge. 

In Gent bezoeken we enkele bijzondere locaties, waaronder de veertiende-eeuwse Bijlokeabdij en het Groot Vleeshuis, waar zich in een achterkamer een middeleeuwse muurschildering bevindt. Uiteraard bezoeken we de Sint-Baafskathedraal en ‘De Aanbidding van het Lam Gods’. Na een jarenlange restauratie zijn de buitenluiken inmiddels in oude glorie hersteld. In Brugge bewonderen we de wereldvermaarde werken van de Vlaamse Primitieven in o.a. het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. 


PROGRAMMA

dag 1, wo 16-12 Vertrek per touringcar vanuit Utrecht en Breda naar Gent, waar we na het middaguur arriveren. Een stadswandeling voert ons langs de belangrijkste gebouwen in de Gentse binnenstad. In de dertiende eeuw was Gent een van de grootste handelssteden in Noordwest-Europa. De stad maakte een periode van grote economische bloei door, hoofdzakelijk te wijten aan de succesvolle handel in wol en lakens. 

Uiteraard bezoeken we de Sint-Baafskathedraal en ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck. Na een jarenlange restauratie zijn inmiddels de meeste luiken in oude glorie hersteld: voor het eerst sinds de zestiende eeuw is het mogelijk om de originele verflagen op de panelen terug te zien. In de twaalfde-eeuwse crypte bekijken we tevens nog enkele fraaie middeleeuwse wandschilderingen. Aansluitend wandelen we naar ons centraal gelegen hotel in Gent, waar we tweemaal overnachten. 

dag 2, do 17-12 In het Groot Vleeshuis – een voormalige gildehuis – bevindt zich een middeleeuwse muurschildering. In de middag bezoeken we, indien mogelijk, het vijftiende-eeuwse Huis Spijkerboort. In de monumentale woning, die tegenwoordig in particulier bezit is, bevindt zich een middeleeuwse muurschildering van Het Laatste Avondmaal. 

’s Middags bekijken we in het Gentse Museum voor Schone Kunsten een deel van de omvangrijke collectie, waaronder twee zalen met Vlaamse Primitieven. Aansluitend bezoeken we de Bijlokeabdij, een voorbeeld van de vroege veertiende-eeuwse baksteenarchitectuur, die tegenwoordig deel uitmaakt van het Gentse stadsmuseum STAM. In de refter bevinden zich, naast het gotische grafmonument van Hugo II (ooit burggraaf van Gent), een viertal middeleeuwse muurschilderingen van heiligenfiguren. 

dag 3, vr 18-12 We laten Gent achter ons en vertrekken naar Brugge, waar we de laatste twee nachten verblijven. Het Groeningemuseum bezit een wereldberoemde collectie met topstukken van de belangrijkste meesters van de vroeg-Nederlandse schilderkunst uit de vijftiende en begin zestiende eeuw, waaronder van Jan van Eyck, Hans Memling, Hiëronymus Bosch en hun tijdgenoten. In de laatgotische Onze-Lieve-Vrouwekerk bevinden zich talloze kunstschatten, waaronder de wereldberoemde ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo, tal van schilderijen en de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Na een grondige restauratie, die meer dan negentien jaar heeft geduurd, is zowel de buitenzijde als het interieur van de kerk inmiddels weer in volle pracht te aanschouwen. 

Aansluitend bezoeken we het Gruuthusemuseum, gevestigd in het voormalige stadspaleis van de heren van Gruuthuse. De veelzijdige collectie met ambachtelijk vervaardigde wandtapijten, kant, zilver en houtsnijwerk geeft een inkijk in de rijke geschiedenis van Brugge als middeleeuwse handelsmetropool. We besluiten de dag met een bezoek aan de Sint-Jakobskerk.

dag 4, za 19-12 Stadswandeling door Brugge. Onderweg bezoeken we de Heilig Bloedbasiliek en het bijbehorende museum. In de Heilig-Bloedkapel bevindt zich het relikwie van het Heilig Bloed, dat door de kruisvaarders naar Brugge is gebracht. Aansluitend bezoeken we het Sint-Janshospitaal: een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa met topstukken van Hans Memling. In de Sint-Salvatorskathedraal, Brugges oudste parochiekerk, zien we in de schatkamer verschillende werken van de hand van Dirk Bouts en Hugo van der Goes. 

Ten slotte bezoeken we het Adornesdomein, in de vijftiende eeuw ontwikkeld door de Italiaanse koopmansfamilie Adornes en vandaag de dag nog altijd in familiebezit.

dag 5, zo 20-12 We vertrekken vroeg vanuit Brugge naar Antwerpen, waar we in het Museum Mayer van den Bergh de tentoonstelling ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’ bezoeken. Eén van de hoogtepunten is het recent gerestaureerde topstuk Pieter Bruegel de Oude. Verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kocht in 1894 het tot op dat moment verloren gewaande werk op een veiling voor slechts 488 oude Belgische franc: een schijntje voor een schilderij dat later zou uitgroeien tot een van de hoogtepunten in de Vlaamse kunstcanon. Onderweg naar Breda stoppen we nog even bij de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten, waar zich een groot glasraam bevindt dat wordt toegeschreven aan Pieter Coecke van Aelst, leermeester van Pieter Bruegel. In de Grote Kerk in Breda bewonderen we tenslotte nog enkele vijftiende-eeuwse wandschilderingen en grafmonumenten. De schilderingen werden pas in de twintigste eeuw ontdekt tijdens een restauratie van het gebouw. In de late middag rit naar het afzetpunt in Breda en aankomst in de vroege avond in Utrecht.


REISGEGEVENS

  • Reisdata: 16 - 20 december 2020
  • Inclusief: Vervoer per touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: Lunches, diners, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.
  • Aantal deelnemers: De reis gaat door bij minimaal 20 deelnemers; het maximum bedraagt 25.
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 285,-
  • NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken

Meer informatie? 

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen. Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.


Praktische informatie

Shopping cart icon € 1095,00
Martijn Pieters
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
Gent
woensdag 16 december 2020 t/m zondag 20 december 2020
Martijn Pieters

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!