Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Studiedag Spiritueel modern

Kerken en moderne kunst

Moderne kunst in de kerk: het was soms even slikken voor gelovigen. Het begin van de twintigste eeuw zag een wederopstanding van het eigentijdse kerkgebouw, gedecoreerd door moderne kunstenaars. De voornaamste impuls kwam kort na de Tweede Wereldoorlog, met onder andere de synagogen van Erich Mendelssohn in de Verenigde Staten en Israël en talloze betonkerken in Nederland, Frankrijk en Duitsland. En ook vandaag de dag plaatsen vele kerkgebruikers vraagtekens bij nieuwe kunstwerken in hun kerk.

Op welke wijze benaderde moderne kunstenaars de nieuwe kerkgebouwen? U hoort het tijdens de studiedag door kunsthistoricus Michel Didier. Tijdens de boeiende studiedag komen de mooiste voorbeelden van de avant-garde kunst van moderne kerken en synagogen in de twintigste eeuw aan bod. Van retro-kerken als de Amsterdamse Obrechtkerk en de eerste staal-en betonkerken in Parijs tot expressionistische kerkgebouwen in Duitsland.

Enkele naoorlogse gebouwen die de revue zullen passeren tijdens de studiedag:
Over de grenzen: onder andere de Notre-Dame de Ronchamp van Le Corbusier, de Rothko-Chapel in Houston en de Notre-Dame de Toute Grâce, een totaal moderne kunstwerk met bijdragen van Georges Rouault, Jacques Lipchitz, Marc Chagall, Fernand Léger, Matisse en Germaine Richier. Daarnaast Coventry Cathedral, de B'nai Brith synagoge in Millburn, New Jersey; de drie kapellen van Jean Cocteau, de kapel van Foujita, beelden van Henry Moore en Ossip Zadkine en de vele kerkramen van Marc Chagall, Fernand Léger en Jean Bazaine.
Maar ook voorbeelden uit Nederland mogen niet ontbreken, denkt u bijvoorbeeld aan de eerder genoemde Obrechtkerk, de Paaskerk in Zaandam (Karel Appel, Ed van der Elsken), maar zeker ook de Nieuwe Sint-Bavo in Haarlem. Hier wordt al sinds begin twintigste eeuw aan gewerkt en is een schoolvoorbeeld van moderne spiritualiteit en geïntegreerde kunst. 

Kortom, het belooft een interessante studiedag te worden bomvol met beeldende kunst, bouwkunst en muziek van vele grote namen die zich spiritueel lieten inspireren. Schrijf u nu in!

Prijs is exclusief koffie/thee & lunch, inclusief een digitale hand-out.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 54,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Vijfdaagse reis Madrid en Toledo

  Vijf dagen vol kunst o.l.v. drs. Robert-Jan Muller

  • € 995,00
  • vanaf 03 nov
  Nieuw
 • Dresden, het Florence van het noorden

  Zevendaagse reis onder leiding van Martijn Pieters

  • € 1150,00
  • vanaf 22 sep
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.