Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Studiedag Nederlands-Indië in kunst en vormgeving rond 1900

Inspiratie uit het Oosten.

Javaanse tempelreliëfs en wajangpoppen herkennen we op de symbolistische schilderijen van Jan Toorop, een van de vele Indisch geïnspireerde kunstenaars. Na deze studiedag kijkt u met heel andere ogen naar Nederlandse Art Nouveau en Amsterdamse School. Kunsthistoricus en muziekwetenschapper Michel Didier leidt u door de wereld van batik, gamelan, wajang en legong.  

In de periode van symboliek en Nieuwe Kunst halen veel schilders, maar ook vormgevers en architecten, hun inspiratie uit het Oosten. Het onderscheidende van de Nederlandse Art Nouveau is batik, toegepast op leer, perkament, boekbanden en bekledingsstof. 'Mooi Indië' is overal. Het hangt aan de muur in de vorm van machtige landschappen met vulkanen of taferelen van ploeterende boeren achter een karbouw op de sawah. Het ligt in de kast, waar Hollandse 'katoentjes' zijn voorzien van batikpatronen. Het staat in de tuin, omdat Amsterdamse School-architecten Indische daken op paviljoens en tuinhuizen plaatsen. En het komt uit de radio, omdat componisten als Debussy zich laten inspireren door de muziek van gamelanorkesten die ze op wereldtentoonstellingen horen spelen.


Excl. entree museum, Museumkaart geldig, excl. lunch

Praktische informatie

Shopping cart icon € 54,00
Clock icon Duur: 5,8 uur
Michel Didier
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amsterdam
vrijdag 19 juli
10:30 tot 16:15
Michel Didier
Amsterdam
dinsdag 23 juli
10:30 tot 16:15
Michel Didier

Uitgelicht

 • Korte collegereeks Het geheim van de Barok

  Speciale aandacht zal uitgaan naar Nederland ten tijde van de barok: de Gouden Eeuw. René Descartes' manier van denken, Rembrandts schilderijen, de muziek van Bach: veel van wat de barok heeft voortgebracht spreekt ons nog steeds aan. Wat is het geheim? Tijdens de collegereeks ontdekt u de diepere betekenis van de barok. Vijf hoorcolleges | Bij deze collegereeks is geen syllabus aanwezig.

  • € 140,00
  Bekijk meer
 • Zomercollege De Loire

  • € 32,50
  Bekijk meer
 • Stadswandeling Het Statenkwartier

  Het is de wijk van het Gemeentemuseum met statige lanen en pleinen. Een wijk met grote villa’s en bekende bewoners. Zo woonde Generaal Henri Koot, commandant van de binnenlandse Strijdkrachten er, die de omstreden gebedsgenezeres Greet Hofmans op  Paleis Soestdijk geïntroduceerd zou hebben. Kortom, er is voldoende te vertellen over het Haagse Statenkwartier!

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Lezing Tweehonderd jaar Elgin-Marbles

  The Parthenon Marbles of Elgin Marbles (ca. 447–438 v.Chr.)  is een collectie van Griekse marmeren sculpturen (voornamelijk door Phidias), inscripties en architectonische stukken, die oorspronkelijk onderdeel zijn van de tempel van het Parthenon en andere gebouwen op de Acropolis, Athene. Tussen 1801 en 1812 werd de verzameling in opdracht van Lord Elgin vanuit Griekenland verscheept naar Engeland, waarna het in 1816 werd aangekocht door de Britse overheid en het werd geplaatst in The British Museum. In de negentiende eeuw, de tijd van neoclassicisme en een enorm enthousiasme voor de Griekse oudheid, struikelden archeologen en verzamelaars over elkaar in een meedogenloze jacht op de kunstschatten van de oudheid. De wederwaardigheden rond de Venus van Milo, de Nike van Samothrace en de Aegina-timpaansculpturen lezen als spannende jongensboekverhalen. Later in de eeuw wordt de wedijver voortgezet met de opgraving van Troje, Mycene, Knossos en Athene zelf. Tijdens de lezing schetst Michel Didier een beeld van deze spannende periode en maakt hij de discussie rondom de Elgin Marbles (roof of bescherming?) voor u inzichtelijk.    

  • € 17,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.