Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Reis Montenegro

Bergen, kloosters en trotse bewoners. 8-daagse vliegreis

Toen de Britse antropologe Mary Edith Durham in 1900 voet aan wal zette in de baai van Kotor en met een ezel het hoogland van Montenegro in trok, was ze direct gefascineerd. Sinds 1878 was Montenegro erkend als onafhankelijke staat, maar slechts weinig Europeanen hadden het al bezocht. Ze trof er de wereld van trotse hooglandstammen die onder leiding van Koning Nikola I en zijn voorgangers, de prins-bisschoppen van Cetinje, eeuwenlang weerstand hadden geboden aan Osmaanse overheersing. Deze orthodoxe vrijstaat van weleer inspireerde de leiders van het ex-Joegoslavische Montenegro om midden jaren 90 opnieuw voor onafhankelijkheid te gaan, ditmaal door een referendum te verwerven.

Drs. Ruud Peeten studeerde af op deze nieuwe politieke realiteit. Om deze beter te begrijpen dook hij in de lokale cultuur en geschiedenis. Tijdens deze reis deelt hij met u het grootse verhaal van het kleine Montenegro. U bezoekt kloosters, eet bij boeren, gaat over de beroemde Tarakloof, ervaart het bergleven en ziet de sterrenhemel boven de baai van Kotor.

PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen) 

dag 1, ma 23-08 Indirecte lijnvlucht naar de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, het voormalige Titograd. Na aankomst in het hotel in Niksic volgt een inleidende lezing op de reis. Twee overnachtingen in Niksic.

dag 2, di 24-08 Na een lezing over de middeleeuwse Slavisch-orthodoxe staat der Nemanjici staan vandaag twee kloosters op het programma. We beginnen bij het twaalfde-eeuwse Ostrogklooster, tegen een steile rotswand gebouwd. In een prachtig groene omgeving ligt het klooster van Piva, een van de belangrijkste kloostercomplexen van Montenegro.

dag 3, wo 25-08 We starten de dag met een lezing over de hooglandculturen van Montenegro. Onderweg naar onze volgende pleisterplaats, Kolasin, komen we langs een veld met middeleeuwse stecci-grafstenen en langs het Zwarte Meer in het nationale park Durmitor. We houden ook halt bij de door Den Doolaard beschreven brug over de Tara-kloof en bij het middeleeuwse Dobrilovina-klooster. We dineren bij boeren thuis in de Lipovo-vallei, de mooiste vallei van Montenegro.

dag 4, do 26-08 Onderweg naar het Moraca-klooster hoort u over de Osmaanse invasie in Montenegro. Na een authentieke lunch aan het Meer van Skadar schepen we in voor een rondvaart over het meer naar Rijeka Crnojevica met onderweg het kloostereiland Kom. We bevaren de route waarlangs de Montenegrijnse stammen zich terugtrokken na de Osmaanse opmars in de Balkan. We verblijven twee nachten in een net hotel in de bergen van het oude Montenegro.

dag 5, vr 27-08 De gehele dag staat in het teken van het onafhankelijke Oude Montenegro ofwel Stara Crnagora, dat zich eeuwen heldhaftig weerde tegen buitenlandse invloeden en uiteindelijk in 1878 internationaal werd erkend. We zien de restanten van deze microstaat in de oude hoofdstad Cetinje en bezoeken er het koninklijk paleis en de residentie van Njegos. We lunchen in een fraai restaurant net buiten de stad. Lezing in het hotel en in situ over deze bijzonder episode. Op de terugweg bezoeken we het mausoleum van Njegos op de berg Lovcen en in een oud en typisch Montenegrijns dorpje en luisteren we onder genot van wat lokale schnapps en hapjes naar historische verhalen, gezongen door een oude guslar. In het avondlicht op weg terug naar het hotel hebben we het eerste zicht op de baai van Kotor.

dag 6, za 28-08 We rijden naar de kust, waar we de dag doorbrengen in Bar. In deze havenplaats bezoeken we de boerenmarkt, de oude citadel en het zeepaleis van Koning Nikola, de laatste heerser van Montenegro. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verliet hij het land in allerijl. We eindigen de dag al op tijd vandaag want we verblijven in een hotel met een prachtig uitzicht over de omgeving. Voorafgaand aan het diner een lezing over Montenegro in de twintigste eeuw, tijdens de Joegoslavische periode.

dag 7, zo 29-08 Lezing over Montenegro en de onafhankelijkheid (1995-20019), met daarin aandacht voor de premier Milo Djukanovic, de NAVO, de EU, Rusland en de Arabische investeerders. Ook is er aandacht voor de Venetiaanse periode als we een bezoek brengen aan de baai van Kotor. Met een lokale gids wandelen we door de oude centra van Kotor en Perast en bezoeken.

dag 8, ma 30-08 Vrije ochtend en rond het middaguur transfer naar de luchthaven en indirecte lijnvlucht terug naar Amsterdam.

REISGEGEVENS

  • Reisdata: 23 t/m 30 augustus 2021: GARANT VERTREK
  • Inclusief: Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse per bus, boottocht, logies met ontbijt, 6 lunches, alle diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audio systeem, entrees, CO2-compensatie
  • Exclusief: Overige lunches, drankjes, fooien, verzekeringen, vliegbelasting à € 7,85 p.p., bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p. en boekingskosten à € 20,- per boeking.
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 185,-
  • Meer informatie over deze reis vindt u via deze link . Of bel met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 1995,00
Ruud Peeten
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
Montenegro
maandag 23 augustus 2021 t/m maandag 30 augustus 2021
Ruud Peeten

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!