Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Lezing Terracotta Leger

Door docente Saskia Poelman

Het was een ploegende boer die in de buurt van de Chinese stad Xi’an in 1974 een archeologische vondst van wereldfaam deed. Hij stuitte op een voorwerp dat later één van duizenden terracotta soldaten bleek te zijn, meegenomen in het graf door qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China.  

Al tijdens zijn leven (derde eeuw voor Chr.) liet deze keizer een begin maken met de bouw van een majestueuze tombe. Hij hoopte hier na zijn dood verder te kunnen leven in een ondergronds paleis, omringd door prachtige gebruiksvoorwerpen en beschermd door een leger van duizenden voetsoldaten, ruiters te paard, boogschutters en wagenmenners. Het Terracotta Leger van Xi’an, zoals de vindplaats wordt genoemd, is in 1987 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Inmiddels zijn circa duizend soldaten uitgegraven en gerestaureerd. Vermoedelijk liggen er nog zesduizend bedolven onder een dikke laag aarde. Zo ook de keizer zelf.

In 2008 waren veertien van hen in Assen te zien. Wie destijds het Drents Museum bezocht, zal de aanblik van de levensechte soldaten niet snel vergeten. Elk met zijn eigen kapsel, mutsje en oogopslag. ‘Individueel choqueren ze evenzeer als opgenomen in hun legioen. Ze zijn geen standbeelden, ze zijn versteende mensen. Ze kijken je aan en je slaat even je ogen neer,' schreef wijlen Kees Fens daags na zijn bezoek aan de tentoonstelling in De Volkskrant. Dat die soldaten voor even in Nederland waren was erg bijzonder, want het breekbare leger reist liever niet. Gelukkig laten de soldaten zich wel fotograferen, waardoor deze rijk geïllustreerde ONLINE lezing mogelijk is. 

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bewonen.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Saskia Poelman
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
zondag 14 maart 2021
11:00 tot 12:00
Saskia Poelman

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!