Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Lezing Kaap Gardafui. Een literaire scheepsramp

Door 'Stand-up historian' Diederik van Vleuten

In de zomer van 1879 liep stoomschip de Overijssel, op weg van Batavia naar Rotterdam, vast op de rotsen bij Kaap Gardafui, het meest oostelijke punt van Afrika, gelegen in Somalië. Van Vleutens betovergrootmoeder Jacqueline van der Mandele-van Blommestein was, samen met haar 5 jonge kinderen, een van de schipbreukelingen. Na zes weken van ontberingen deed zij, veilig aangekomen in Aden, verslag van de schipbreuk in een 20 kantjes tellende brief gericht aan haar in Indië achtergebleven echtgenoot, notaris Jan van der Mandele. Die niet meer wist dan dat er van de Overijssel niets meer was vernomen. Die brief van Jacqueline is integraal bewaard gebleven in het Van Vleuten familiearchief. Het is een aangrijpend verslag van wanhoop, en onzekerheid, van ontbering en kameraadschap in tijden van grote beproeving. Een literaire scheepsramp, zo noemt de spreker het zelf. "Want aan boord bevond zich ook de zuster van Louis Couperus, met wie mijn betovergrootmoeder op de Somalische kust een wel heel bijzondere band kreeg." 

Het verslag van Jacqueline laat zich ook lezen als een studie in 19e-eeuwse communicatiemiddelen, zo onvergelijkbaar met die van onze tijd waarin de kleinste gebeurtenis een seconde later in woord, beeld en geluid de andere kant van de wereld bereikt. 

Kaap Gardafui. Een literaire scheepsramp is het eerste van een reeks colleges waarbij theatermaker/‘stand-up historian’ Diederik van Vleuten en de Vrije Academie de handen ineenslaan.

Wilt u Diederik van Vleuten op donderdagavond 10 juni ook live horen spreken? In deze video vertelt hij waarom ú deze lezing niet mag missen!

  • U volgt de lezing live via Youtube en ontvangt achteraf een link waarmee u de lezing tot drie dagen na de lezing terug kunt kijken
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing per e-mail een link waarmee u de lezing via YouTube kunt bijwonen.


Praktische informatie

Shopping cart icon € 20,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!