Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Lezing Historisch Roermond

Maak kennis met de stad en ga zelf op pad!

Bij Roermond denken veel mensen waarschijnlijk aan het Designer Outlet Center, dat één van de grootste van Europa is, of aan de recente uitzending van The Passion in april 2021, waarbij Roermond als decor fungeerde. Natuurlijk is het ook de stad van de architect Pierre Cuypers. Maar Roermond is meer dan dat. Het was ooit de hoofdstad van één van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre, Hanzestad en textielstad. Ook kun je er nog steeds sporen van het Roomse leven aantreffen, bijvoorbeeld in de vorm van een pelgrimskapel; Kapel in ’t Zand.

Tijdens deze lezing maakt u kennis met verschillende aspecten van de rijke historie van Roermond. Roermond werd in 1130 Ruregemunde genoemd. Het eerste woorddeel verwijst naar de rivier Roer, het tweede deel komt waarschijnlijk van het Latijnse ‘mundium’, dat versterking betekent en mogelijk verwijst naar een heuvel waarop een versterkt huis was gebouwd. In 1342 werd de rivier de Maas verlegd, zodat die voortaan langs Roermond liep. De Maas was wél bevaarbaar, in tegenstelling tot de Roer. De handelsschepen die tot die tijd langs Roermond voeren, konden nu ook bij de stad aanleggen. Zo werd Roermond een handelsstad waar in zout, meel, laken, koren en wijn gehandeld werd. In de Tachtigjarige oorlog werd Roermond Spaans gebied, en in de achttiende eeuw ging Roermond behoren tot het Oostenrijkse rijk. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin 90% van de gebouwen schade opliep, volgde wederopbouw en uitbreiding van de stad, evenals de vestiging van nieuwe economische activiteiten.

De wandelhand-out die u na afloop van de lezing ontvangt, bevat informatie en een route zodat u zelf op pad kunt om de sporen uit het verleden van Roermond te ontdekken.

  • U volgt de lezing live. Na afloop ontvangt u een opname van de lezing, die u tot 14 dagen later kunt terugkijken.
  • Ga zelf op pad! U ontvangt een hand-out met informatie zodat u zelf de route kunt wandelen. 
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 22,50
Clock icon Duur: 1 uur
Monique Hafkamp
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
vrijdag 23 juli 2021
20:00 tot 21:00
Monique Hafkamp
Online
Zoom
maandag 16 augustus 2021
20:00 tot 21:00
Monique Hafkamp
Online
Zoom
woensdag 08 september 2021
15:00 tot 16:00
Monique Hafkamp

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!