Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Lezing Gödel, Escher, Bach

Waar genialiteit samenkomt

Muziek, beeldende kunst en wiskunde gaan hand in hand? Jazeker! 

Abstracte concepten en vraagstukken zijn vaak een inspiratiebron voor kunstenaars en wetenschappers. Zo ook voor de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972), de Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) en de Oostenrijks-Amerikaanse wiskundige Kurt Gödel (1906-1978). Tijdens deze online lezing komt de oorsprong van wiskunde aan bod, evenals de basis van ons begrip van tonen en muziek. Daarnaast laat wiskundige en musicus Joeri Deckers de gelijkenissen tussen de kunstwerken, composities en bewijzen van deze drie-eenheid zien aan de hand van een aantal concepten die zij gebruiken, zoals de palindroom, oneindigheid, herhaling en recursiviteit.

Neem bijvoorbeeld oneindige herhaling. Een kunstwerk van Escher verbeeldt een waterval waarbij het water naar beneden lijkt te vallen en weer zonder hulp omhoog lijkt te gaan. Dezelfde, onmogelijke, route wordt iedere keer weer afgelegd: oneindige herhaling. Gödel gebruikt ook deze oneindige herhaling in zijn bewijs dat niet alles dat waar is ook bewijsbaar is binnen de wiskunde. Hoe weet men van sommige belangrijke stellingen die niet bewezen zijn dan zeker dat ze waar zijn? Ook in de composities van Bach komt oneindige herhaling terug. Hoewel het idee wordt gewekt dat de muziek een doel heeft en ergens heen gaat, blijft men toch altijd weer terugkomen op dat ene punt..

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!