
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Koffie en chocolade zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar wist u dat beide dranken lange tijd een luxe product zijn geweest? Kunsthistorica Margaret Breukink vertelt tijdens de online lezing hoe koffie en chocolade hun intrede hebben gedaan in Europa. In het Midden Oosten werd rond het jaar 1000 voor het eerst de zaden van een kersachtige vrucht gemalen en vermengd met heet water. Venetianen introduceerden vervolgens de pittige zwarte drank in Europa, waar vanaf 1700 koffiesalons het continent veroverden. Koffie drinken werd een elegante mode voor heren uit de gegoede burgerij die elkaar ontmoeten in het koffiehuis. Pas in de negentiende eeuw ontstaan de huiselijke koffiekransjes voor dames.
De herkomst van chocolade is veel ouder: rond 600 na Christus ontstond in Mexico de godendrank xocoatl. Maya’s en Azteken vermengden geroosterde cacaobonen met water en kruiden tot een tamelijk bittere drank. De Spanjaarden veroverden in het begin van de zestiende eeuw niet alleen Mexico, maar ook het recept van chocolade. In Spanje werd de cacao gezoet met honing, suiker en specerijen. Deze zoete variant is een blijvertje, en in de achttiende eeuw is het drinken van een kopje ‘chocolat chaud’ grote mode aan het hof van Lodewijk XV. Chocolade blijft lang een luxe product, maar tegenwoordig gaan rond de feestdagen miljoenen chocoladeletters en - kransjes over de toonbank. Schrijf u nu in voor deze online lezing en laat u meevoeren in de geurige wereld van koffie en chocolade.
Staat u ingeschreven voor een ONLINE activiteit?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.