Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Muziekcollege door Jurgen van den Hout

Elke maand een ander onderwerp!

Iedere maand verzorgt Jurgen van den Hout op zaterdagmiddag een boeiend college over muziek. Per college wordt er één componist behandeld. Tijdens het college hoort u onder andere over het levensverhaal van de componist, de bekendste werken, maar ook bijzondere parels uit het oeuvre, de tijd waarin het meeste werk is gecomponeerd en hoe de stukken gewaardeerd worden. Alle colleges zijn los te volgen.

De onderwerpen per datum:

 • Zaterdag 13 juli: Gustav Mahler (1860-1911)
  Volgens Gustav Mahler (1860-1911) zou een symfonie een hele wereld moeten omvatten en dat dat hem gelukt is, wordt bewezen doordat zijn symfonieën een diepe indruk achterlaten bij luisteraars, waardoor we in de loop van de geschiedenis over Mahlerianen zijn gaan praten om de fanatieke liefhebbers van zijn muziek aan te duiden.
 • 24 augustus: Felix Mendelssohn (1809-1847)
De muziek van Felix Mendelssohn (1809-1847) is van een ongekende klasse. Niet voor niets wordt hij de 'Mozart van de 19e eeuw' genoemd in zijn tijd. Al op jonge leeftijd weet hij indruk te maken op zijn omgeving. De concertouverture bij Shakespeares A Midsummer Night's Dream is wellicht de bekendste muziek op een tekst van Shakespeare.
 • 21 september: Calliope Tsoupaki (1963, hedendaagse muziek: ze is op dit moment Componist des Vaderlands)
  Sinds afgelopen najaar is Calliope Tsoupaki (1963- ) componist des vaderlands. Tsoupaki weet op een bijzondere manier muzikale stijlen uit heden en verleden met elkaar tot een eenheid te smeden waaruit haar eigen unieke geluid ontstaat. 
 • 26 oktober: themacollege over het Requiem (Allerzielen valt dit jaar op 2 november, dat is een tijd dat we veel requiems programmeren)
  Rond Allerzielen is er op de podia veel aandacht voor Requiems van componisten als Mozart, Brahms, Verdi en Fauré. In dit themacollege duiken we in de geschiedenis van het requiem en luisteren hoe de grote componisten uit de 18e en 19e eeuw er een persoonlijke draai aan geven. 
 • 16 november: Leonard Cohen (1934-2016)
 • De Canadees Leonard Cohen (1934-2016) begint zijn muziekcarrière relatief laat op zijn drieëndertigste, maar heeft sindsdien een imposant - en veel gecoverd - oeuvre nagelaten. "Now I've heard there was a secret chord" zingt hij in Hallelujah uit 1984. Deze middag gaan we op zoek naar dat muzikale geheim dat zijn muziek zo populair maakt.
 • 21 december: Sergej Rachmaninov (1873-1943)
  De Rus Sergei Rachmaninov (1873-1943) is de componist die het pianoconcert aan het begin van de 20e eeuw naar zijn romantische hoogtepunt stuwt. Zijn virtuoze pianowerken voerde hij zelf ook uit door heel Europa en Amerika. Zijn tweede en derde pianoconcert zijn vast onderdeel in de programmering geworden, maar los van de pianoconcerten componeerde Rachmaninov onder andere ook boeiende vocale en symfonische werken.

Deelnemers over eerdere colleges van Jurgen van den Hout:

 • Interessant verhaal, veel informatie, vlot en met humor gebracht
 • Meer weten over Haydn: helemaal gelukt!
 • Stimulerende, enthousiaste docent die zijn kennis goed overbrengt
 • Jurgen van den Hout is zeer ter zake kundig, boeiend verteller, met humor.
 • Ik geniet altijd van de muziekcolleges, maar deze over Richard Strauss vond ik bijzonder goed
 • Bevlogen, enthousiast, kundig en gewoon ook een heel prettig mens

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Clock icon Duur: 2 uur
Jurgen van den Hout
Nodig iemand uit
Deel:
-

Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amsterdam
Cromhouthuis/Bijbels Museum
zaterdag 24 augustus 2019
14:00 tot 16:00
Jurgen van den Hout
Amsterdam
Cromhouthuis/Bijbels Museum
zaterdag 21 september 2019
14:00 tot 16:00
Jurgen van den Hout
Amsterdam
Cromhouthuis/Bijbels Museum
zaterdag 26 oktober 2019
14:00 tot 16:00
Jurgen van den Hout
Amsterdam
Cromhouthuis/Bijbels Museum
zaterdag 16 november 2019
14:00 tot 16:00
Jurgen van den Hout
Amsterdam
Cromhouthuis/Bijbels Museum
zaterdag 21 december 2019
14:00 tot 16:00
Jurgen van den Hout

Uitgelicht

 • Korte reeks geschiedenis van jazz in Nederland

  Uw docenten voor deze reeks zijn journalisten Marieke Klomp en Marie-Claire Melzer schreven samen Het dubbelleven van een alleskunner. Deze goed ontvangen Edgar-biografie vormt de leidraad voor vier colleges over het leven van Boy Edgar tegen de achtergrond van de ontwikkeling van jazz in Nederland. Meld u aan voor deze swingende reeks en hoor hoe ‘gevaarlijke muziek’ dankzij de flamboyante arts een gerespecteerde kunstvorm werd.

  • € 129,00
  Bekijk meer
 • Concertlezing Grachtenfestival

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Studiedag Vrouwelijke componisten

  De dag begint bij Sappho in de zevende eeuw voor Christus en eindigt bij ‘componiste des vaderlands’ Mayke Nas. Daartussenin is aandacht voor muziek van onder anderen Hildegard von Bingen, Fanny Mendelssohn, Clara Schumann, Alma Mahler-Werfel en Sofia Goebaidoelina. Vanzelfsprekend komen ook Nederlandse componistes aan bod, onder wie Josine van Aerssen-van Boetzelaer, Henriëtte Bosmans en Catharina van Renes, Sonja Beets en Caroline Ansink. Namen waarvan u misschien nog nooit heeft gehoord – tot op deze studiedag. Wees erbij! Prijs is exclusief koffie, thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
 • Collegereeks Muziekgeschiedenis

  Besproken worden: OudheidMiddeleeuwen (500- 1000 en 1000-1450)RenaissanceBarokClassicismeRomantiek 20e eeuw21e eeuw Na afloop kunt u muziek uit alle perioden in een historische en culturele context plaatsen. Bij deze collegereeks ontvangt u enkele dagen voor aanvang een gratis digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen  à  € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de collegereeks per post thuis.    

  • € 255,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.