Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Moskou: een metropool met vele gezichten

Achtdaagse reis

Moskou: een metropool met vele gezichten, gekneed door een roerige geschiedenis. Het Kremlin staat er als een onaantastbare vesting, maar in de afgelopen decennia heeft de stad een paar duizend historische gebouwen verloren in de drang modern te zijn en aan te sluiten bij de wensen van de nieuwe economische en politieke elite. Waar het oorspronkelijke karakter nog redelijk bewaard is, bespeuren we opeens de ziel van de oude stad zoals beroemde schrijvers als Alexander Poesjkin en Lev Tolstoj die hebben gekend en beschreven.

Onder leiding van kunsthistorica Frederike Upmeijer en historicus Hans Luiten verkennen we in acht dagen deze boeiende metropool. We zien glanzende koepels, eeuwenoude wandschilderingen en ontroerende iconen; maar ook het Goelagmuseum en bunkers uit de Koude Oorlog. Uitstapjes buiten de stad leiden ons onder meer naar Sergiev Posad – het Russische Vaticaan – en Mosfilm, waar menig Sovjetfilm opgenomen is. Enkele lezingen in de avond zorgen voor de nodige achtergrond en verdieping. Daarbij komt natuurlijk ook de actualiteit aan bod.

PROGRAMMA

dag 1, wo 03-06
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Moskou en aansluitend transfer per touringcar naar het hotel. Na een inleidende lezing van Hans Luiten over de rol van Moskou in de Russische geschiedenis volgt het welkomstdiner.

dag 2, do 04-06 We nemen de metro naar het Rode Plein, waar de strenge architectuur van het Mausoleum van Lenin in schril contrast staat met de uitbundigheid van de Basiliuskathedraal. In het enorme warenhuis Goem – een drie verdiepingen hoog winkelparadijs met straatjes, bruggetjes en galerijen – proeven we de rijkdom van de Russische oligarchen. Het Nationaal Historisch Museum is gevestigd in een kenmerkend rood gebouw in neo-Russische stijl. De collectie is geheel gewijd aan de Russische geschiedenis, van de verre prehistorie tot de tsarenfamilie Romanov. We nemen ook een kijkje in het Hotel Metropole, prachtig ingericht in art-nouveaustijl, en bij het Bolsjoi Theater, waar u wellicht later in de week een voorstelling of concert kunt bijwonen (facultatief en onder voorbehoud). Terug in het hotel een lezing van Frederike Upmeijer over de kunstenaarsbeweging Peredvizjniki, die in het programma van morgen uitgebreid aan bod komt.

dag 3, vr 05-06 In de ochtend staat de wijk Zamoskvoretsje centraal met hier en daar nog oude kerkjes, maar vooral de beroemde Tretjakovgalerie. De sprookjesachtige façade ervan werd ontworpen door Viktor Vasnetsov, die zijn inspiratie haalde uit de geschiedenis en sprookjes van Rusland. We ontdekken de oud-Russische kunst en het Russisch Realisme van vooraanstaande leden van de Peredvizjniki zoals Repin en Levitan. Aan de rivier de Moskva staat een enorme Sovjetflat, het Huis van de Regering. Hierin werden ruim vijfhonderd appartementen voor de communistische elite gecreëerd. Het museum vertelt ons over dit megalomane project. In de middag bezoeken we het centrum van de Russische macht: het Kremlin. Dit herbergt binnen zijn muren naast oude, volledig beschilderde kerken ook een streng congrespaleis uit de Sovjetperiode. Deze avond zal Hans Luiten een lezing geven over Moskou in de twintigste eeuw.

dag 4, za 06-06 Een dag ten noorden van de stad. Het landgoed Abramtsevo was ooit eigendom van de schrijver Aksakov, die ontroerende memoires schreef over zijn jeugd. Het landgoed kwam in 1870 in handen van de rijke kunstverzamelaar Mamontov, die er een kunstenaarskolonie stichtte. Abramtsevo is vooral beroemd omdat leden van de Peredvizjniki en van de Mir Iskoesstva-groep rondom Sergej Diaghilev er woonden en werkten. Er wordt gezegd dat het landgoed model heeft gestaan voor De Kersentuin van Tsjechov, een goede vriend van Aksakov. In Sergiev Posad bezichtigen we het Drievuldigheidsklooster van de Heilige Sergius met zijn vele kerken en musea. Het werd na het eind van de Tweede Wereldoorlog de zetel van de Russische patriarch en bleef dit tot 1988. Nog steeds is het een van de grootste en belangrijkste kloosters van het land. Voor de gelijknamige kathedraal schilderde Andrej Roebljov zijn beroemdste icoon, de Heilige Drievuldigheid, dat nu in de Tretjakovgalerie hangt. Diner in Sergiev Posad en rit terug naar Moskou.

dag 5, zo 07-06 Vandaag staat het zuiden van de stad op het programma. Op de begraafplaats van het Nieuwe Maagdenklooster liggen onder anderen Anton Tsjechov, Dmitri Sjostakovitsj, Nikita Chroestjsjov, Alexander Lebed, Raisa Gorbatsjova en Boris Jeltsin begraven. Vanaf de Mussenheuvels hebben we een mooi uitzicht over de stad. Hier vinden we ook Mosfilm, de oudste en grootste filmstudio van het land. In de Sovjettijd werden hier meer dan 3000 films geproduceerd, waaronder diverse prijswinnende films van Tarkovski en Eisenstein. Langs de oude weg naar Kolomna ligt Kolomenskoje, met de indrukwekkende Hemelvaartskerk. Deze werd in de zestiende eeuw gebouwd ter ere van de geboorte van tsaar Ivan IV, die als Ivan de Verschrikkelijke bekend zou komen te staan. We dineren in het door Stalin gebouwde Hotel Oekraïne. Met twee verborgen liften reizen we naar de vierendertigste verdieping voor een fantastisch uitzicht over de stad. Het restaurant bevindt zich vijf verdiepingen lager.

dag 6, ma 08-06 Wandeling door de wijken Arbat en Tverskoy, waar we nog veel oude huizen, maar ook bijzondere gebouwen vinden. Zo zien we onder meer het huis van Melnikov, gebouwd in een modernistische Sovjetstijl, en het Gorki-huis, een uitbundig voorbeeld van art nouveau. De middag staat in het teken van de Koude Oorlog. Bunker 42 was ooit een geheim militair complex op een diepte van vijfenzestig meter onder de grond. Het werd gebouwd in de jaren 1950, tijdens de dreiging van een nucleaire oorlog met de Verenigde Staten. In geval van nood konden 30.000 mensen hier gedurende negentig dagen overleven. De laatste lezing van Frederike Upmeijer gaat vanavond over de Russische avant-gardekunst.

dag 7, di 09-06 Een diverse dag vol musea. Het Poesjkin Museum voor Schone Kunsten herbergt een enorme collectie schilderijen, beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen, met name van West-Europese kunstenaars. In het voormalige landhuis van de familie Golytsin is de afdeling moderne Europese en Amerikaanse kunst ondergebracht. In het Boelgakovmuseum duiken we in het leven en werk van deze Russische schrijver, auteur van De meester en Margarita en Hondenhart. In het Goelagmuseum verhaalt uiteraard over deze strafkampen en hun slachtoffers. In de namiddag bezoeken we de Nieuwe Tretjakovgalerie met een belangrijke collectie Russische modernen als Kandinsky en Malevitsj. We eindigen in het park VDNH met de beroemde fontein, die ontworpen werd voor de Wereldtentoonstelling van 1937. 

dag 8, wo 10-06 De ochtend is ter vrije besteding. In de middag transfer naar de luchthaven van Moskou, vanwaar onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

REISGEGEVENS

 • Reisdata: 3 - 10 juni 2020
 • Inclusief:
Lijnvlucht met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, visumuitnodiging, entrees, CO¬2-compensatie.
 • Exclusief:
Overige maaltijden, visum, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.
 • Toeslag eenpersoonskamer: € 395,-

Praktische informatie

Shopping cart icon € 2495,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

 • Vijfdaagse reis Madrid en Toledo

  Vijf dagen vol kunst o.l.v. drs. Robert-Jan Muller

  • € 995,00
  • vanaf 03 nov
  Nieuw
 • Lezing Keizer Domitianus in Rijksmuseum van Oudheden

  Prijs is exclusief entree tot het museum, korting op entree met Museumkaart.

  • € 18,00
  • vanaf 09 dec
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.