Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Lezing Van crêpe tot catwalk

De geschiedenis van de textielindustrie

Textiel zit in het DNA van Twente. Tijdens het Textiel Festival Twente wordt hier middels vele exposities en activiteiten in 2021 en 2022 in de hele regio aandacht aan besteed. De Vrije Academie organiseert in het kader hiervan drie thematische lezingen (in Almelo én online).

Bijna al onze kleren beginnen met een lap stof. De meeste textiel bestaat uit geweven draden, een eeuwenoude techniek. De grondstoffen hiervoor zijn heel verschillend en hebben ieder hun eigen karaktereigenschappen. Zo kan een blouse die gemaakt is van aardolie (acryl) zweterig aanvoelen, maar voelt hetzelfde kledingstuk van vlas (linnen) bij 30 graden nog even koel aan. Ook de manier waarop de draden vervolgens worden geweven heeft invloed op de uiteindelijke kleding: harig fluweel, gladde satijn, en de subtiele structuur van crêpe. Bij het ontwerpproces staat soms het effect voorop, soms het comfort van de drager of de impact op het milieu.

In deze lezing neemt de docent u mee langs de lappenkraam van de modegeschiedenis. Van de vroegste natuurlijke grondstoffen tot de duurzame innovatieve materialen van vandaag de dag. Zo wordt ingegaan op vragen als: Waar komen stoffen vandaan, hoe worden ze gebruikt in de mode en hoe zijn ze te herkennen, zelfs als er geen label in zit? Tijdens de fysieke lezing is het zelfs mogelijk om verschillende modestoffen te voelen en het verschil te ervaren!

Over de docent:

Birthe Weijkamp is een enthousiaste mode-en kunsthistorica met een passie voor vintage mode. Zij geeft diverse lezingen en rondleidingen over mode(geschiedenis) en kostuumgeschiedenis. Gecombineerd met haar praktische kennis kan zij een goed beeld geven van de mode van vroeger!

  • Het Textiel Festival Twente vindt plaats in 2021 en 2022 en is een samenwerking van acht regionale musea. De Vrije Academie organiseert in het kader van het festival drie thematische lezingen (in Almelo én online). Bekijk hier alle activiteiten en boek met €5 combinatiekorting!
  • In Stedelijk Museum Almelo is de tentoonstelling Sneaky Shoes te zien t/m 16 januari ’22.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Birthe Weijkamp
/ Op locatie of online
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Online
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Almelo
Bibliotheek Almelo
donderdag 18 november 2021
14:00 tot 15:00
Birthe Weijkamp

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!