Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Lezing Rembrandt als verhalenverteller

Rembrandt echt kennen, is zijn etsen kennen

Koos de Wilt vertelt over de meester Rembrandt en zijn gave om menselijke emoties en bezieling te leggen in zowel zijn schilderijen als in zijn etsen. Naar aanleiding van het verschijnen van Rembrandts Voorleesbijbel vertelt Koos de Wilt, de samensteller van het boek, over Rembrandt als etser en verhalenverteller. 

Waarom hebben we bij Rembrandt het gevoel dat hij altijd actueel is? Hoe deed hij dat? Eén van de trucs is dat hij de strenge iconografische traditie van het afbeelden van Bijbelse verhalen losliet om de verhalen op een nieuwe manier te vertellen. Christus, Maria en andere Bijbelse figuren stonden niet meer op een vaste plaats op de schilderijen. Het ging hem ook niet meer om uiterlijke expressie, maar eerder over diep doorvoelde emotie en verstilling. Rembrandt heeft als een regisseur nagedacht wie hij wel of niet nodig had voor het vertellen van het verhaal. En ook hoe hij ons als beschouwers het beste kon betrekken bij dit verhaal. 

In zijn etsen liet Rembrandt zich misschien wel het beste zien als verhalenverteller. Door zijn etsen komen we het meest dicht bij deze grootse Nederlands kunstenaar. In de lezing wordt Rembrandt als etser uit de doeken gedaan. Hij kon, zoals hij leerde van zijn grote voorbeelden Lucas van Leyden en Rubens, etsen inzetten om zijn ambities vorm te geven. Maar hij wilde via zijn etsen ook op een nieuwe manier verhalen vertellen. Het gaf hem misschien wel de gelegenheid los te komen van lastige klanten, maar bood ook de kans om reclame te maken voor zijn werk via de hoge oplage van prenten en het stelde hem in de gelegenheid om goed geld te verdienen. Rembrandt echt kennen, is zijn etsen kennen. 

Rembrandts voorleesbijbel

Wilt u Rembrandts Voorleesbijbel toevoegen aan uw eigen boekencollectie? Het boek is te bestellen bij de Vrije Academie voor €19,99 (excl. verzendkosten).


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie
Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!