Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Power and Pathos

Karin Braamhorst over hellenistische bronzen sculpturen.

Begin december opende in de National Gallery in Washington DC een tentoonstelling over Hellenistische brons sculptuur. Uit de belangrijkste collecties wereldwijd is geput en er zijn absolute hoogtepunten te bewonderen. En de Vrije Academie brengt de collectie naar u toe! De lezing door Karin Braamhorst schetst voor u de ontwikkeling van de beeldhouwkunst en techniek van gieten in brons.

Deze uitzonderlijke tentoonstelling bezocht eerst Florence en daarna Los Angeles. Washington is de laatste stop. Het aantal bronzen sculpturen dat aan ons is overgeleverd is klein, ca. 200 sculpturen. Veel werd in de loop der jaren bijvoorbeeld omgesmolten en hergebruikt. Er zijn maar liefst 50 beelden te bewonderen in de tentoonstelling! Een unieke collectie dus, met als absolute hoogtepunt de sprekende en zeer gedetailleerde Delos kop, gevonden op het gelijknamige Griekse eiland.

Het hellenistische tijdperk, grofweg 300 tot 0 v. Chr.,  is de tijd na Alexander de Grote en voor de start van het Romeinse Rijk. De Griekse kunst en cultuur verspreidde zich door het Mediterraanse gebied, de landen die eens werden veroverd door Alexander de Grote. In deze turbulente periode werd de ideale klassieke Griekse beeldhouwkunst verrijkt met vooral veel gevoel, pathos. Door middel van het gebruik van brons wisten kunstenaars een dynamisch realisme, expressie en details vast te leggen. De sculpturen worden dan ook gekenmerkt door theatrale gebaren, woeste lokken en meer beleving van de onderwerpen.

In de lezing zal Karin Braamhorst de ontwikkeling van deze beeldhouwkunst schetsen en ook de techniek van het gieten in brons van grote beelden toelichten. Deze techniek was na de Romeinse tijd bijna 1000 jaar in vergetelheid geraakt. 


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!