Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Joséphine, de Creoolse keizerin

De lange weg van Martinique naar Malmaison

Napoleon Bonaparte en Joséphine de Beauharnais waren hét sprookjespaar van hun tijd. Hij verzamelde staten, zij Hollandse meesters. Joséphines kunstcollectie belandde deels in de Hermitage, waarvan een en ander te zien is op de tentoonstelling Alexander, Napoleon en Joséphine.

Joséphine wordt in 1763 geboren op Martinique. Op 16-jarige leeftijd vertrekt ze naar Parijs voor een gearrangeerd huwelijk met Alexandre de Beauharnais. Zij ontsnapt ternauwernood aan de guillotine, hij echter niet. Ze wordt een societydame in de hoogste kringen. Dan ontmoet ze een ambitieuze generaal en Napoleon valt als een blok voor de oudere weduwe met twee kinderen.

Eenmaal keizerin van Frankrijk implementeert Joséphine de empirestijl in diverse paleizen, vooral in haar eigen Malmaison, waar ze een schitterende tuin bij aanlegt met exotische planten en dieren, waaronder kangoeroes, zebra’s en emoes. Dankzij de roofexpedities van het Franse leger kan ze een fraaie kunstcollectie van onder andere Hollandse meesters opbouwen. Omdat Joséphine geen kinderen meer kan krijgen, laat Napoleon zich van haar scheiden. Als afscheidscadeau krijgt ze een Sèvres-dessertservies in Egyptische stijl – een tweede exemplaar bevindt zich in de collectie van de Hermitage. Ze sterft aan longontsteking nadat ze voor Alexander haar dunste jurk heeft aangetrokken. Napoleons laatste woorden luiden ondanks alles:

‘France, l'armée, tête d'armée, Joséphine’

Joséphine was elegant en innemend, maar had volgens haar toch wat vulgaire schoonfamilie geen goede manieren. Daarover meer in de lezing van Michel Didier.

Bestel het boek zonder verzendkosten

Bestel nu het gelijknamige boek bij de tentoonstelling. In 'Alexander, Napoleon & Joséphine'  worden de drie historische figuren gepresenteerd, van wie de levens sterk met elkaar verweven waren.wordt het  in Hermitage Amsterdam. Voor €24,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Studiedag Cyprus in de bronstijd

  • € 69,00
  Bekijk meer
 • Lezing Cyprus: eiland in beweging

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Rondleiding Paleis Soestdijk

  Paleis Soestdijk is het Paleis van de collectieve herinnering: het defilé op Koninginnedag! Hoewel het Paleis ruim 70 jaar het woon- en werkpaleis van de Koninklijke familie is geweest heeft het een veel langere geschiedenis. Al in de zeventiende eeuw werd het Paleis aangelegd, op de dijk naar Soest. Diverse bewoners met diverse verhalen, maar ook vele verbouwingen en uitbreidingen leiden tot wat het Paleis nu is. Graag nemen wij u mee op een wandeling langs de beroemde rododendrons in de tuin, het exterieur van het eeuwenoude gebouw en natuurlijk langs het interieur. Een deel van de collectie van de Koninklijke bewoners is nog aanwezig, waardoor de sfeer van weleer zeker nog te proeven is!     Prijs is e​​xclusief entree Paleis Soestdijk à € 13,50 p.p.    

  • € 25,00
  Volgeboekt
 • Studiedag Grand Tour

  Naast een culturele reis is de grand tour ook een persoonlijke ontdekkingstocht, een vormende levensfase – vergelijkbaar met die van alle jongeren die zonder ouderlijk toezicht de wereld verkennen. Waar sliepen de grand tourists? Hoe lang waren ze onderweg? Waren er ook vrouwen die de grote trip ondernamen? Aan de hand van dagboekverslagen leert u de praktische kant van de soms jaren durende onderneming kennen. Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.