Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Joséphine, de Creoolse keizerin

De lange weg van Martinique naar Malmaison

Napoleon Bonaparte en Joséphine de Beauharnais waren hét sprookjespaar van hun tijd. Hij verzamelde staten, zij Hollandse meesters. Joséphines kunstcollectie belandde deels in de Hermitage, waarvan een en ander te zien is op de tentoonstelling Alexander, Napoleon en Joséphine.

Joséphine wordt in 1763 geboren op Martinique. Op 16-jarige leeftijd vertrekt ze naar Parijs voor een gearrangeerd huwelijk met Alexandre de Beauharnais. Zij ontsnapt ternauwernood aan de guillotine, hij echter niet. Ze wordt een societydame in de hoogste kringen. Dan ontmoet ze een ambitieuze generaal en Napoleon valt als een blok voor de oudere weduwe met twee kinderen.

Eenmaal keizerin van Frankrijk implementeert Joséphine de empirestijl in diverse paleizen, vooral in haar eigen Malmaison, waar ze een schitterende tuin bij aanlegt met exotische planten en dieren, waaronder kangoeroes, zebra’s en emoes. Dankzij de roofexpedities van het Franse leger kan ze een fraaie kunstcollectie van onder andere Hollandse meesters opbouwen. Omdat Joséphine geen kinderen meer kan krijgen, laat Napoleon zich van haar scheiden. Als afscheidscadeau krijgt ze een Sèvres-dessertservies in Egyptische stijl – een tweede exemplaar bevindt zich in de collectie van de Hermitage. Ze sterft aan longontsteking nadat ze voor Alexander haar dunste jurk heeft aangetrokken. Napoleons laatste woorden luiden ondanks alles:

‘France, l'armée, tête d'armée, Joséphine’

Joséphine was elegant en innemend, maar had volgens haar toch wat vulgaire schoonfamilie geen goede manieren. Daarover meer in de lezing van Michel Didier.

Bestel het boek zonder verzendkosten

Bestel nu het gelijknamige boek bij de tentoonstelling. In 'Alexander, Napoleon & Joséphine'  worden de drie historische figuren gepresenteerd, van wie de levens sterk met elkaar verweven waren.wordt het  in Hermitage Amsterdam. Voor €24,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Lezing Charlotte in close-up

  Kom binnen: in een Berlijns bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Het soort theater waar kunstacademiestudente Charlotte Salomon (1917-1943) zich liet inspireren door het witte doek.

  • € 18,00
  • vanaf 07 aug
  Bekijk meer
 • Stadswandeling De Pilgrim Fathers in Leiden

  Stadswandeling met kunsthistorica Emke van Breugel in het spoor van de Pilgrims in Leiden. 400 jaar na de overtocht naar Amerika met het schip The Mayflower.

  • € 25,00
  • vanaf 03 jul
  Bekijk meer
 • Dresden, het Florence van het noorden

  Zevendaagse reis onder leiding van Martijn Pieters

  • € 1150,00
  • vanaf 22 sep
  Nieuw
 • Vijfdaagse reis Madrid en Toledo

  Vijf dagen vol kunst o.l.v. drs. Robert-Jan Muller

  • € 995,00
  • vanaf 03 nov
  Nieuw
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.