Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Jacob de Wit in Amsterdam

Jordanees van wereldfaam.

In 1718 schilderde een jonge Jacob de Wit (1695-1754) het plafond van de Grote Salon in Het Cromhouthuis. De opdracht van de familie Cromhout is een van zijn eerste plafondstukken en vormde het startsein voor een indrukkwekkende carrière. Deze geboren Jordanees beschikte over zo’n bijzonder teken- en schildertalent dat hij uitgroeide tot de best betaalde portret en historieschilder van Nederland in de achttiende eeuw. In 2018 is het 300 jaar geleden dat De Wit de plafondschilderingen in Het Cromhouthuis aan de Herengracht voltooide. Speciaal ter ere van dit jubileum vertelt Inge Raadgever in haar lezing over de prachtige schilderingen en het oeuvre van Jacob de Wit.

Na zijn opdracht voor de familie Cromhout werd Jacob de Wit een veelgevraagd schilder. Zijn kleurrijke schilderingen zijn terug te vinden in monumentale stadspaleizen, buitenplaatsen en kerken door heel Nederland en Europa. Zijn populariteit heeft hij bovendien te danken aan zijn fenomenale schildertechniek om bedrieglijk echte, op beeldhouwwerk lijkende, schilderijen te maken. Met witte en grijze verf bootste De Wit een reliëf in stuc of marmer na, ook wel ‘Witjes’ genoemd.

Het Cromhouthuis
De plafondschilderingen in opdracht van Jacob Cromhout zijn nog steeds te bewonderen in Het Cromhouthuis. Na afloop van de lezing kunt u deze zelf bewonderen in de Grote Salon, het hart van het huis. De kleurrijke schilderingen tonen de 12 Olympische goden, omringd door personificaties van de seizoenen, windstreken en tekens van de dierenriem. Een unieke gelegenheid om de werken te bewonderen op een plek waar ze oorspronkelijk voor bestemd waren.


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Lezing Beet! Vis in beeld

  Beet! Vissen naar verborgen betekenissen | 30 juni 2019 t/m 10 november 2019 | Dordrechts Museum Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Lezing Monet. De tuinen

  De tentoonstelling richt zich op de periode 1900-1926. In deze periode, die ruim een kwart eeuw beslaat, werkt Monet teruggetrokken op zijn landgoed in Giverny en maakt daar zijn meest beroemde schilderijen van zijn eigen tuinen. Deze tuinen geeft hij op steeds abstractere wijze weer, in de kunstgeschiedenis vaak ten onrechte verklaard door problemen met zijn gezichtsvermogen. De waarheid is dat Monet op het hoogtepunt van zijn carrière nog een indrukwekkende ontwikkeling doormaakt.   Monet. De tuinen | 12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 | Gemeentemuseum Den Haag Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Lezing Poppenhuis van Anna Maria Trip

  Het bijna 1,70 meter hoge poppenhuis is ingericht door Anna Maria Trip. Ze was een Groningse telg uit een bekende Amsterdamse regentenfamilie. Op haar achttiende huwde ze met de 24 jaar oudere Groningse raadsheer Wicher van Swinderen. Na de geboorte van haar zeven kinderen, is Trip rond 1750 begonnen met het inrichten van haar poppenhuis. Met zijn zilveren garenwinder op de zolder, ivoren tafel in de salon, zilveren pannetjes in de keu-ken, zijden wandbespanningen en geschilderde ‘Perzische tapijten’ is het poppenhuis ongekend rijk en fijn uitgewerkt.   Het poppenhuis van Anna Maria Trip is naar alle waarschijnlijkheid vanaf 19 april te zien in Rijksmuseum Twenthe, Enschede. Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Lezing De schatkamer!

  Hermitage jubileumjaarHet jubileumjaar start in februari 2019 met de veelomvattende tentoonstelling De schatkamer! waarin de bezoeker een verrassende reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis maakt.In het najaar van 2019 wordt de fabelachtige collectie juwelen getoond. De juwelen, gemaakt voor flamboyante tsarina’s door Europese juwelenhuizen als Boucheron en Cartier, meester-edelsmeden als Claude Ballin en natuurlijk hofleverancier Fabergé, weerspiegelen de mode van vier eeuwen. Bestel het boek De Schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage zonder verzendkosten Bestel nu ook het boek De Schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage. Voor €29,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage | 2 februari t/m 25 augustus 2019 | Hermitage Amsterdam Excl. entree tot het museum, tijdens de tentoonstelling geldt een toeslag van € 2,50 p.p.

  • € 18,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.