Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing 17e eeuw door Peter van Duinen in Hermitage

Hollandse meesterwerken uit de Hermitage collectie.

Naar aanleiding van de prachtige collectie Hollandse Meesters uit de Hermitage die dit najaar in Amsterdam te zien is gaat Vrije Academie directeur Peter van Duinen in op het uitzonderlijke karakter van die zeventiende-eeuwse kunst. Was het anders? Was het nieuw? Jazeker! Na afloop loopt u door de tentoonstelling met meer kennis van die krankzinnige eeuw en ziet u de meesterwerken in een historische verband.

De schilderkunst van de Hollandse zeventiende eeuw werd al heel vroeg verzameld, door burgers, door prinsen en koningen. En natuurlijk door de Russische Tsaren. Peter de Grote kocht in 1716 zelf de eerste Rembrandt voor de Hermitage. En later ging Catharina de Grote helemaal los en werden er honderden schilderijen tegelijk aangekocht. Dit leidde tot een enorme collectie. Na de revolutie van 1917 komen er door onteigeningen nog meer verzamelingen bij, en wordt er nadien ook veel verkocht, om harde valuta te verkrijgen voor de Sovjet-staat. En het resultaat is de huidige mega-collectie van de Hermitage in St. Petersburg.

Speciaal voor deze mooie tentoonstelling stelde Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en bewonderaar van de zeventiende eeuw, een lezing samen. Tijdens de lezing wordt u mee genomen naar deze bijzonder periode van vernieuwing en maakt u (hernieuwd) kennis met de prachtige schilderkunst van de zeventiende eeuw.

Hollandse Meesters uit de Hermitage | 7 oktober 2017 t/m 27 mei 2018 | Hermitage Amsterdam

 Let op: als u na de lezing de tentoonstelling Hollandse Meesters wilt bezoeken, kunt u een tijdsslot reserveren op www.hermitage.nl


Excl. entree tot het museum. Gratis entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Lezing Middeleeuwse tuinen in Rijksmuseum van Oudheden

  Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west | 2 mei t/m 1 september 2019 | Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Studiedag De vele gezichten van Iran

  Tijdens de dag is er aandacht voor: de oudheid, de ruïnes van Persepolis, de Turkse taal en de prachtige verhalen van de Shahname, de vlucht van de sjah, het huidige bewind en de groeiende protesten. Cursisten over deze studiedag: De docent ziet kans de aandacht de gehele tijd vast te houden met interessante verhalen.Buitengewoon interessant; veel herkenbaars (ik ben daar geweest) en ook veel aanvullende, nieuwe en herkenbare informatie.De heer Luiten kan beeldend vertellen. Met heel veel kennis en veel humor. Niet één saai moment!De docent is enthousiast, heeft humor en is duidelijk! Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
 • Exclusieve rondleiding door Hoofd Collectie van het Rembrandthuis

  Over de tentoonstellingHet Rembrandthuis is niet alleen het voormalig woonhuis en atelier van Rembrandt. Sinds ruim honderd jaar is het een museum met een eigen collectie. De verzameling omvat met name veel grafisch werk. Rembrandts etsen zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd, maar het museum bezit ook prenten van voorlopers, tijdgenoten, alsmede moderne en hedendaagse kunstenaars die zich door Rembrandt hebben laten inspireren.Deze tentoonstelling toont de meest opmerkelijke voorbeelden uit de museumverzameling. Ontdek de verrassende selectie van oud en nieuw, groot en klein, fijn en los. Hier zie je werk van onder andere Rembrandt, Hercules Segers, Edgar Degas en Pablo Picasso, maar ook bijvoorbeeld van Horst Janssen, Willem den Ouden, Charles Donker en Glenn Brown.Inspired by Rembrandt - 100 jaar verzamelen door het Rembrandthuis | 7 juni t/m 1 september 2019 | Museum Het Rembrandthuis, AmsterdamPrijs is exclusief entree museum. Museumkaart geldig.

  • € 25,00
  Volgeboekt
 • Themalezing Venus door de eeuwen heen

  Kunsthistorica Mariska Doesburg start bij de Venus van Kostjonki, ook wel het ‘jongere zusje’ van de Venus van Willendorf genoemd, en maakt vervolgens de stap naar de Klassieke Oudheid. De oude Grieken maakten prachtige marmeren beelden van Aphrodite, hun godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Zij en haar Romeinse opvolger Venus zijn te herkennen aan vele attributen: een paartje duiven of zwanen, de schelp, dolfijnen, een brandende toorts, een brandend hart of een rode roos. Haar gestalte inspireerde kunstenaars van de vroege renaissance als Sandro Botticelli bij het schilderen van zijn iconische Geboorte van Venus. Venus staat in de kunst ook vaak symbool voor vrouwelijk naakt. Soms zijn deze Venussen geschilderd met de gelaatstrekken van de vrouw of maîtresse van de opdrachtgever.  Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 18,00
  Laatste Kans
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.